reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Kobietki, znacie normy hormonów dla starających się o dziecko? W wynikach hormonów podają normy, a potem czytam, ze jednak mimo spełnienia normy, przy takim poziomie się nie zajdzie, albo łatwo
poronić. Podobno idealnie byłoby żeby TSH wynosiło 1 - 1,5, przy wyższym może być problem mimo że norma do 4, PRL około 12. Czy coś Wam o tym wiadomo?
Mam wyniki w środku normy oprócz estradiolu, który mam w dolnej normie a norma meeeega szeroka :/
Ja mogę tylko się wypowiedzieć na temat TSH że zrobienie tylko samego TSH nic nie mówi dopiero po przeciwciałach można się dowiedzieć że coś się dzieje i atakuje tarczycę potem się bazuje na ft3 i ft4 ale ja też świeża w temacie bo zrobiłam sobie kontrolnie tarczycę która zawsze miałam dobra a okazało się po głębszych badaniach że prawdopodobnie mam Hashimoto ale na razie miałam tylko usg a wizyte u Endo mam w poniedziałek. Ale prawda jest taka że trzeba to mieć pod kontrolą bo inaczej będą problemy z zajściem jak się zapusci wyniki. A Ty jakie masz TSH?

reklama
Kiedy staranka??

Nie wiem czy to wina pogody, przeziębienia, zmiany miejsca pracy z której nie jestem zadowolona za bardzo czy hormony wariują na starość, ale w tym miesiącu niby mierzę temperaturę, niby mam już testy owu i bierzemy z M. te suple ale w ogole nie nastawiam się na starania. Na pewno coś podziałamy w następnym tygodniu, jak owu wypada, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Mam same pesymistyczne mysli. Brak energii do tego wszystkiego. Albo podświadomie boję się kolejnych rozczarowań. Sama nie wiem.

Kobietki, znacie normy hormonów dla starających się o dziecko? W wynikach hormonów podają normy, a potem czytam, ze jednak mimo spełnienia normy, przy takim poziomie się nie zajdzie, albo łatwo
poronić. Podobno idealnie byłoby żeby TSH wynosiło 1 - 1,5, przy wyższym może być problem mimo że norma do 4, PRL około 12. Czy coś Wam o tym wiadomo?
Mam wyniki w środku normy oprócz estradiolu, który mam w dolnej normie a norma meeeega szeroka :/

Ponoć każde labo ma swoje normy. Nie podali ci jak badałaś jakie są normy? Ja mam podane, zobacz.

IMG_2567.JPG

Załączniki

• IMG_2567.JPG
    IMG_2567.JPG
    824,9 KB · Wyświetleń: 1 217
Ja mogę tylko się wypowiedzieć na temat TSH że zrobienie tylko samego TSH nic nie mówi dopiero po przeciwciałach można się dowiedzieć że coś się dzieje i atakuje tarczycę potem się bazuje na ft3 i ft4 ale ja też świeża w temacie bo zrobiłam sobie kontrolnie tarczycę która zawsze miałam dobra a okazało się po głębszych badaniach że prawdopodobnie mam Hashimoto ale na razie miałam tylko usg a wizyte u Endo mam w poniedziałek. Ale prawda jest taka że trzeba to mieć pod kontrolą bo inaczej będą problemy z zajściem jak się zapusci wyniki. A Ty jakie masz TSH?
Szczęśliwie w normie

TSH 1,1083 µIU/ml norma 0,350 4,940
FT3 2,45 pg/ml norma 1,71 3,71 N
FT4 0,94 ng/dl norma 0,70 1,48 N

Ponoć każde labo ma swoje normy. Nie podali ci jak badałaś jakie są normy? Ja mam podane, zobacz.

Zobacz załącznik 904553
Tak zdaję sobie z tego sprawę i tak dostałam normy, ale przeczytałam, że super jak jest w normie w przypadku jak sobie spokojnie żyję a inaczej juz jest jak staram się o ciążę czyli chcę od organizmu czegoś więcej, trudnej misji i jej sukcesu. Wtedy np TSH, którego norma jest od 0,350 do 4,940 µIU/ml a ja bym miała te 4 nie jest dobrze, jeśli staram się o ciążę super jak tsh będzie 1-1,5 itp. Czytałam że nie wystarczy aby lh i fsh były w normie ale ich stosunek (LH do poziomu FSH) powinien oscylować około 1 . U mnie naszczęście tak jest. Mniejszy może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższy o pcos. Reszte wyników mam w środkowej normie czyli bezpiecznie oprócz estradiolu i to mnie martwi. Mam 28 a norma szeroka jak wachlarz 21 do 251 i się zastanawiam czy się martwić o tą niską normę bo estradiol jest ważny bo odpowiada za rozwój i dojrzewanie pęcherzyków jajnikowych. Na podstawie wyniku fsh i estradiolu podobno ocenia się rezerwę jajników.

Ja też mam 26 estradiol a niski to poniżej 21 wg labo. A dwoje dzieci mam ;) także liczę, że i teraz jakiegoś problemu nie będzie.

Choc jak mowię, podekscytowania niewiele w tym cyklu.
Też mam dziecko ale cholera wie jaki był ten estradiol 3 lata temu. Szczęśliwie hormony w trakcie cyklu pracują i się zmieniają. Niestety na wizytę do gina czekam i jakożem panikara to analizy prowadzę i się martwię.
A starania dopiero zaczynam od tego miesiąca :)

reklama
Też mam dziecko ale cholera wie jaki był ten estradiol 3 lata temu. Szczęśliwie hormony w trakcie cyklu pracują i się zmieniają. Niestety na wizytę do gina czekam i jakożem panikara to analizy prowadzę i się martwię.
A starania dopiero zaczynam od tego miesiąca :)
Rozumiem Twoja panikę też panikuje że lekarz mi nagle zabroni starań z jakiegoś powodu. I też nadszedł do mnie taki czas że myślę że o to drugie dziecko to będę się starała wieki.

Do góry