reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Kobietki, znacie normy hormonów dla starających się o dziecko? W wynikach hormonów podają normy, a potem czytam, ze jednak mimo spełnienia normy, przy takim poziomie się nie zajdzie, albo łatwo
poronić. Podobno idealnie byłoby żeby TSH wynosiło 1 - 1,5, przy wyższym może być problem mimo że norma do 4, PRL około 12. Czy coś Wam o tym wiadomo?
Mam wyniki w środku normy oprócz estradiolu, który mam w dolnej normie a norma meeeega szeroka :/
Ja mogę tylko się wypowiedzieć na temat TSH że zrobienie tylko samego TSH nic nie mówi dopiero po przeciwciałach można się dowiedzieć że coś się dzieje i atakuje tarczycę potem się bazuje na ft3 i ft4 ale ja też świeża w temacie bo zrobiłam sobie kontrolnie tarczycę która zawsze miałam dobra a okazało się po głębszych badaniach że prawdopodobnie mam Hashimoto ale na razie miałam tylko usg a wizyte u Endo mam w poniedziałek. Ale prawda jest taka że trzeba to mieć pod kontrolą bo inaczej będą problemy z zajściem jak się zapusci wyniki. A Ty jakie masz TSH?

reklama
Kiedy staranka??

Nie wiem czy to wina pogody, przeziębienia, zmiany miejsca pracy z której nie jestem zadowolona za bardzo czy hormony wariują na starość, ale w tym miesiącu niby mierzę temperaturę, niby mam już testy owu i bierzemy z M. te suple ale w ogole nie nastawiam się na starania. Na pewno coś podziałamy w następnym tygodniu, jak owu wypada, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Mam same pesymistyczne mysli. Brak energii do tego wszystkiego. Albo podświadomie boję się kolejnych rozczarowań. Sama nie wiem.

Kobietki, znacie normy hormonów dla starających się o dziecko? W wynikach hormonów podają normy, a potem czytam, ze jednak mimo spełnienia normy, przy takim poziomie się nie zajdzie, albo łatwo
poronić. Podobno idealnie byłoby żeby TSH wynosiło 1 - 1,5, przy wyższym może być problem mimo że norma do 4, PRL około 12. Czy coś Wam o tym wiadomo?
Mam wyniki w środku normy oprócz estradiolu, który mam w dolnej normie a norma meeeega szeroka :/

Ponoć każde labo ma swoje normy. Nie podali ci jak badałaś jakie są normy? Ja mam podane, zobacz.

IMG_2567.JPG

Załączniki

• IMG_2567.JPG
    IMG_2567.JPG
    824,9 KB · Wyświetleń: 1 220
Ja mogę tylko się wypowiedzieć na temat TSH że zrobienie tylko samego TSH nic nie mówi dopiero po przeciwciałach można się dowiedzieć że coś się dzieje i atakuje tarczycę potem się bazuje na ft3 i ft4 ale ja też świeża w temacie bo zrobiłam sobie kontrolnie tarczycę która zawsze miałam dobra a okazało się po głębszych badaniach że prawdopodobnie mam Hashimoto ale na razie miałam tylko usg a wizyte u Endo mam w poniedziałek. Ale prawda jest taka że trzeba to mieć pod kontrolą bo inaczej będą problemy z zajściem jak się zapusci wyniki. A Ty jakie masz TSH?
Szczęśliwie w normie

TSH 1,1083 µIU/ml norma 0,350 4,940
FT3 2,45 pg/ml norma 1,71 3,71 N
FT4 0,94 ng/dl norma 0,70 1,48 N

Ponoć każde labo ma swoje normy. Nie podali ci jak badałaś jakie są normy? Ja mam podane, zobacz.

Zobacz załącznik 904553
Tak zdaję sobie z tego sprawę i tak dostałam normy, ale przeczytałam, że super jak jest w normie w przypadku jak sobie spokojnie żyję a inaczej juz jest jak staram się o ciążę czyli chcę od organizmu czegoś więcej, trudnej misji i jej sukcesu. Wtedy np TSH, którego norma jest od 0,350 do 4,940 µIU/ml a ja bym miała te 4 nie jest dobrze, jeśli staram się o ciążę super jak tsh będzie 1-1,5 itp. Czytałam że nie wystarczy aby lh i fsh były w normie ale ich stosunek (LH do poziomu FSH) powinien oscylować około 1 . U mnie naszczęście tak jest. Mniejszy może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższy o pcos. Reszte wyników mam w środkowej normie czyli bezpiecznie oprócz estradiolu i to mnie martwi. Mam 28 a norma szeroka jak wachlarz 21 do 251 i się zastanawiam czy się martwić o tą niską normę bo estradiol jest ważny bo odpowiada za rozwój i dojrzewanie pęcherzyków jajnikowych. Na podstawie wyniku fsh i estradiolu podobno ocenia się rezerwę jajników.

Ja też mam 26 estradiol a niski to poniżej 21 wg labo. A dwoje dzieci mam ;) także liczę, że i teraz jakiegoś problemu nie będzie.

Choc jak mowię, podekscytowania niewiele w tym cyklu.
Też mam dziecko ale cholera wie jaki był ten estradiol 3 lata temu. Szczęśliwie hormony w trakcie cyklu pracują i się zmieniają. Niestety na wizytę do gina czekam i jakożem panikara to analizy prowadzę i się martwię.
A starania dopiero zaczynam od tego miesiąca :)

reklama
Też mam dziecko ale cholera wie jaki był ten estradiol 3 lata temu. Szczęśliwie hormony w trakcie cyklu pracują i się zmieniają. Niestety na wizytę do gina czekam i jakożem panikara to analizy prowadzę i się martwię.
A starania dopiero zaczynam od tego miesiąca :)
Rozumiem Twoja panikę też panikuje że lekarz mi nagle zabroni starań z jakiegoś powodu. I też nadszedł do mnie taki czas że myślę że o to drugie dziecko to będę się starała wieki.

Do góry