Ja myślę że każda płeć ma swoje plusy i minusy. Nie można mówić że z chłopakami łatwiej czy dziewczynkami. To zależy od wychowania, od uwagi rodziców, tłumaczenia wszystkiego, budowania szacunku do drugiego człowieka. Jednakże myślę że kobieta ma trudniej w świecie. Musi ciągle udowadniać wiele rzeczy, musi zmierzać się z oceną wyglądu, uważać na niebezpieczeństwa płynące od innych ludzi bardziej niż mężczyzna. Ja nie raz już boje się na kogo trafi moja córka, żeby nie została skrzywdzona, a że będę siedziała w oknie z duszą na ramieniu jak wyjdzie na dyskotekę to już to wiem! Jakikolwiek wyjazd, koncert, ba! biały dzień i stojąca grupka chłopaków i jakieś gwizdy, zaczepki słowne itp. Myślę że nie raz każda z nas doświadczyła takiego zachowania... ważne aby swoje dzieci wychować tak szanowalo drugą osobe, tak chłopców jak i dziewczynki.
Latem byłam na placu zabaw. Była znajoma mama z osiedla mająca chłopca ok 3,5 lat i drugiego w wózku maluszka. W pewnym momencie starszy podchodzi do dziewczynki siedzącej w piaskownicy i mówi "A Ty to głupia jesteś!". Ja zdziwiona a mama na to "on dziewczyn nie lubi". Pytam czy nie tłumaczy mu że ona też jest dziewczynką żeby rozumiał że tak nie można ale powiedziała ze on tak by nie zrozumiał. Więc jak? I skoro on ma brata a ona za przykład nie podaje siebie to jak ten chłopczyk ma wyrosnąć na fajnego faceta? Jak później ma uważać że kobiety są mu równe?
Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom