reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Wiek zapłodnieniowy a wiek ciąży
Kobiety zwykle wiedzą, kiedy rozpoczęła się ich ostatnia miesiączka i na tej podstawie wyznacza się wiek ciąży. Jest to tak zwana reguła Naegelego, zgodnie z którą ciąża trwa 280 dni (czyli 9 miesięcy kalendarzowych, 10 miesięcy księżycowych).

W rzeczywistości ciąża jest o dwa tygodnie krótsza i trwa 266 dni (przy założeniu, że cykle miesiączkowe były regularne i trwały 28 dni, a owulacja miała miejsce w 14 dniu). To właśnie wiekiem ciąży lekarze posługują się prowadząc kartę ciąży i wyznaczając szacowany termin porodu. Ta metoda wynika również z tradycji, ponieważ kiedyś nie było możliwości przeprowadzenia badań ultrasonograficznych i był to najbardziej dokładny i dostępny sposób wyznaczenia terminu porodu.
Wiek zapłodnieniowy określa z kolei dokładny wiek płodu i jest liczony od momentu, gdy rzeczywiście miało miejsce poczęcie. Jest co najmniej dwa tygodnie krótszy od wieku ciążowego, więc gdy lekarz mówi na przykład o dwunastym tygodniu ciąży, znaczy to, że poczęcie miało miejsce dziesięć tygodni temu.

reklama
Maziajko ale jest napisane ze to jest przy zalozeniu ze cykl byl regularny i owu w 14 dniu cyklu a ja mam jeszcze 5 dni pozniej wiec jakby dalej mi wychodzi prawie 3 tyg ... sorki ale jestem blondynka niefarbowana haha:p

Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom

Millo bo sa tak jakby 2 wieki ciąży !!! Jeden nie wyklucza drugiego oba są z tym ze jeden zakłada że ciąża trwa 38 tc a drugi , ze 40 tygodni. Tobie wg terminu z om dziecko na usg moze po prostu wychodzic młodsze o te 5 dni ale nic poza tym o zadne 3 tygodnie.Skup sie na terminie z OM bo to on jest najwazniejszy i w Polsce powszechny lekarze głownie na jakie podstawie wyznaczaja termin,Nikt nie bedzie Cie pytal kiedy miałas ostatnia Owu.Reasumujac tego 10 kwietnia odejmij sobie na oko 5 dni czyli bedziesz nie w 8t2d a w 7t4dni(bo wiesz ze owu byla w 19dc) spokojnie powinno być serduszko:)

No to ja nie wiem ale wg mnie 8t2 d nie bedziesz miala 10.04 a kolo 20.04 wtedy kiedy wypadałby kolejny termin miesiaczki...Przelicz sobie to jeszcze raz . Bo skoro na dzisiaj mialas termin @ to masz jakis 4t0d...

reklama
czyli 10.04 wychodzi 7t1d a nie 8t2d skoro masz dzis 4t4d.A zakladajac ,ze owu mialas przesuniete o te 5 dni czyli bedzie jakos 6t3d moze bezpieczniej jednak o tydzien przesunąc

Do góry