reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Wiek zapłodnieniowy a wiek ciąży
Kobiety zwykle wiedzą, kiedy rozpoczęła się ich ostatnia miesiączka i na tej podstawie wyznacza się wiek ciąży. Jest to tak zwana reguła Naegelego, zgodnie z którą ciąża trwa 280 dni (czyli 9 miesięcy kalendarzowych, 10 miesięcy księżycowych).

W rzeczywistości ciąża jest o dwa tygodnie krótsza i trwa 266 dni (przy założeniu, że cykle miesiączkowe były regularne i trwały 28 dni, a owulacja miała miejsce w 14 dniu). To właśnie wiekiem ciąży lekarze posługują się prowadząc kartę ciąży i wyznaczając szacowany termin porodu. Ta metoda wynika również z tradycji, ponieważ kiedyś nie było możliwości przeprowadzenia badań ultrasonograficznych i był to najbardziej dokładny i dostępny sposób wyznaczenia terminu porodu.
Wiek zapłodnieniowy określa z kolei dokładny wiek płodu i jest liczony od momentu, gdy rzeczywiście miało miejsce poczęcie. Jest co najmniej dwa tygodnie krótszy od wieku ciążowego, więc gdy lekarz mówi na przykład o dwunastym tygodniu ciąży, znaczy to, że poczęcie miało miejsce dziesięć tygodni temu.

reklama
Maziajko ale jest napisane ze to jest przy zalozeniu ze cykl byl regularny i owu w 14 dniu cyklu a ja mam jeszcze 5 dni pozniej wiec jakby dalej mi wychodzi prawie 3 tyg ... sorki ale jestem blondynka niefarbowana haha:p

Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom

Millo bo sa tak jakby 2 wieki ciąży !!! Jeden nie wyklucza drugiego oba są z tym ze jeden zakłada że ciąża trwa 38 tc a drugi , ze 40 tygodni. Tobie wg terminu z om dziecko na usg moze po prostu wychodzic młodsze o te 5 dni ale nic poza tym o zadne 3 tygodnie.Skup sie na terminie z OM bo to on jest najwazniejszy i w Polsce powszechny lekarze głownie na jakie podstawie wyznaczaja termin,Nikt nie bedzie Cie pytal kiedy miałas ostatnia Owu.Reasumujac tego 10 kwietnia odejmij sobie na oko 5 dni czyli bedziesz nie w 8t2d a w 7t4dni(bo wiesz ze owu byla w 19dc) spokojnie powinno być serduszko:)

No to ja nie wiem ale wg mnie 8t2 d nie bedziesz miala 10.04 a kolo 20.04 wtedy kiedy wypadałby kolejny termin miesiaczki...Przelicz sobie to jeszcze raz . Bo skoro na dzisiaj mialas termin @ to masz jakis 4t0d...

reklama
czyli 10.04 wychodzi 7t1d a nie 8t2d skoro masz dzis 4t4d.A zakladajac ,ze owu mialas przesuniete o te 5 dni czyli bedzie jakos 6t3d moze bezpieczniej jednak o tydzien przesunąc

Do góry