reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
A wiec dzisiaj miałam wiecej czasu wolnego wiec duzzoooo poczytałam. Spisalam to co uważam za bardzo istotne. Bo albo złe doczytałam albo poprostu złe zrozumiałam.
Ogólnie wiedziałam ze w diecie powinno sie ograniczać spożywanie sodu i potasu ale bardziej myślałam ze powinno sie jeść jak najwiecej nabiału czyli mleka, jogurtów itd. A fakt (przynajmniej z ingender) jest taki ze podstawa diety jest dieta niskokaloryczna bazująca na niskiej kaloryczności 1500-1800 kcal.

Dieta dziewczynkowa

LE Diet (low everything) czyli dieta ogólnie niskokaloryczna.

Podstawowe założenia:
- omijanie śniadań
- trzy posiłki dziennie (bez przekąsek)
-unikanie obfitych posiłków
- należy poczekać z posiłkiem aż faktycznie nie bedziemy głodni

40-50g Protein dziennie
700-1000 mg spożycie sodu
20%-30% tłuszczu w posiłkach na dzien tj
przy 1500kcal: 300-450 kcal dziennie
Przy 1800kcal: 360-540 kcal dziennie

Produkty:

Zbożowe:
Dozwolone: chleb o obniżone zawartości sodu (uwaga czasem pełnoziarnisty ma wiecej niż biały) , biały ryż , makaron jest ok lecz trzeba uważać na kaloryczność (najlepszy tylu spagetti), tortille najlepiej kukurydziane, wafle ryżowe

Warzywa: obrane najlepiej surowe

Dozwolone- ogórek, cukinia, sałata lodowa, kalafior, rzodkiewka , por, pieczarki

Dozwolone lecz w ograniczonej ilości (nie dodawać dodatkowego tłuszczu czy soli): brokuł, marchew, kapusta, szparagi, ziemniaki, surowe pomidory, fasola, kabaczek, buraki; spożywać warzywa pol szklanki

Warzywa które musza byc ograniczone: groszek, soczewica,

Unikać: avocado czosnek cebula seler oliwki kiełki

Soki: unikać nawet warzywnych tak samo jak przetworzonych warzyw tj ogórki konserwowe czy pikle.

Owoce (jeść ale albo mała sztuka bądź pol szklanki): obrane jabłka, gruszki, kiwi, truskawki, maliny, rabarbar, świeża żurawina (należy wcześniej ugotować), białe winogrona

Okazjonalnie (zawsze w połączeniu z innymi produktami): brzoskwinie, banany, wiśnie, śliwki, melony, suszona żurawina, jagody, pomarańcze, ciemne winogrona, ananas

Soki: tylko akceptowany 100% żurawinowy inne niedozwolone, suszone owoce rownież

Grejpfrut należy wykluczyć z diety

Nabiał: ogólnie zalecane jest spożycie tylko jednej szklanki mleka LUB jogurtu

Sery: odtłuszczone o obniżonej zawartości sodu, spożywać mały kawałek wielkości "kostki do gry",

Lody, serek wiejski, budyń 1/2 szklanki (znalezc te o obniżonej zaw. tłuszczu, niesłodzone), jogurt grecki oraz kwaśna śmietana najlepiej

Napoje: woda, herbata miętowa pieprzowa, crystal Light

Dozwolone lecz w ograniczonych ilościach: mleko ryżowe, mleko odtłuszczone niskoprocentowe

Zabronione: Red bull i inne energetyki

Tłuszcze do gotowania/pieczenia: używaj tylko olei roślinnych, niesolone masło bądź margaryna

Unikać: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego

Proteiny: jajka (sa dozwolone ale lepiej jeść same białko niż żółtko) orzechy, sezam (lepiej unikać)

Mieso i ryby: całkowity zakaz.

Alkohol: przy staraniach o dziecko zabroniony chociaż podobno sprzyja poczęcia córek. Tak samo jak palenie papierosów.

Ufff..... No spisalam to wszystko po krótku bo nie umiałam znalezc takiego opisu a moze komuś sie przyda.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Heyka dziewczyny wszystkim nowo zaciążonym ogromniaste gratulacje, spokojnej ciąży i zdrowiutkich bobasków
Miciurka faktycznie można by rzec ale jaja hehes a naprawdę myślałam że będziesz miała córeczkę bo ten nub w 13 tc był płaski. ja też mężowi odpuściłam i też jest drugi boy :-) ale za to jaki słodki i kochany.
Imama fajny artykuł i chciałam też wcisnąć kilka swoich sugestii wcześniej nie pisałam ale Airfix o tym na fb wspominałam otóż z tą dietą to masz absolutną rację otóż badania potwierdzają że przy bardzo restrykcyjnej diecie (w tym przypadku 800kcal dziennie) następuje silne zakwaszenie organizmu i dochodzi do tzw. kwasicy metabolicznej (w tym przypadku zakwaszeniu ulega nawet krew- niebezpieczne dla zdrowia!!!) ale dziewczyny taką dietę utrzymuje się tylko 3 dni bo uwaga później następuje sytuacje odwrotna czyli organizm broniąc się szybko zaczyna czerpać ze swoich magazynów i zamiast zakwaszenia mamy homeostazę ustroju prawidłową równowagę kwasowo-zasadową :-). W przypadku diety 1500-1800kcal chyba trzeba by było być znacznie dłużej na tej diecie po prostu się obserwować i metodą prób i błędów dojść do tego jak długo ją stosować bo uwaga każda z nas ma inny stan zdrowia na daną chwilę i u każdej może to przebiegac inaczej. Ja chciałam to zastosować teraz w drugiej ciąży ale wyjechaliśmy na wczasy i jakoś nie chciałam się męczyć a męża bym nigdy w życiu nie upilnowała hehe. Przy takiej kaloryczności to zakwaszenie organizmu rozkłada się bardziej równomiernie i nie tak nagle i dłużej utrzymuje niż przy diecie 500-800kcal i do tego ma się jeszcze siłę ćwiczyć a uwaga tylko podczas intensywnego wysiłku przekraczającego swoje możliwości np. biegasz 2km to przebiegnij 5km tak alby z twojej koszulki się lało z potem najwięcej sodu tracisz :-).
Imama ja planuję dietę ok rok (bo i tak nabiału dużo jem także to u mnie codzienność) trzymać taką jak dziewczyny miały do tej pory ale na miesiąc przed staraniami wprowadzam tą restrykcyjną 1500kcal i codzienny masakryczny wysiłek fizyczny i oczywiście roczna suplementacja do tego badania systematyczne.

Heyka dziewczyny wszystkim nowo zaciążonym ogromniaste gratulacje, spokojnej ciąży i zdrowiutkich bobasków
Miciurka faktycznie można by rzec ale jaja hehes a naprawdę myślałam że będziesz miała córeczkę bo ten nub w 13 tc był płaski. ja też mężowi odpuściłam i też jest drugi boy :-) ale za to jaki słodki i kochany.
Imama fajny artykuł i chciałam też wcisnąć kilka swoich sugestii wcześniej nie pisałam ale Airfix o tym na fb wspominałam otóż z tą dietą to masz absolutną rację otóż badania potwierdzają że przy bardzo restrykcyjnej diecie (w tym przypadku 800kcal dziennie) następuje silne zakwaszenie organizmu i dochodzi do tzw. kwasicy metabolicznej (w tym przypadku zakwaszeniu ulega nawet krew- niebezpieczne dla zdrowia!!!) ale dziewczyny taką dietę utrzymuje się tylko 3 dni bo uwaga później następuje sytuacje odwrotna czyli organizm broniąc się szybko zaczyna czerpać ze swoich magazynów i zamiast zakwaszenia mamy homeostazę ustroju prawidłową równowagę kwasowo-zasadową :-). W przypadku diety 1500-1800kcal chyba trzeba by było być znacznie dłużej na tej diecie po prostu się obserwować i metodą prób i błędów dojść do tego jak długo ją stosować bo uwaga każda z nas ma inny stan zdrowia na daną chwilę i u każdej może to przebiegac inaczej. Ja chciałam to zastosować teraz w drugiej ciąży ale wyjechaliśmy na wczasy i jakoś nie chciałam się męczyć a męża bym nigdy w życiu nie upilnowała hehe. Przy takiej kaloryczności to zakwaszenie organizmu rozkłada się bardziej równomiernie i nie tak nagle i dłużej utrzymuje niż przy diecie 500-800kcal i do tego ma się jeszcze siłę ćwiczyć a uwaga tylko podczas intensywnego wysiłku przekraczającego swoje możliwości np. biegasz 2km to przebiegnij 5km tak alby z twojej koszulki się lało z potem najwięcej sodu tracisz :-).
Imama ja planuję dietę ok rok (bo i tak nabiału dużo jem także to u mnie codzienność) trzymać taką jak dziewczyny miały do tej pory ale na miesiąc przed staraniami wprowadzam tą restrykcyjną 1500kcal i codzienny masakryczny wysiłek fizyczny i oczywiście roczna suplementacja do tego badania systematyczne.
Magic - no widzisz , ja też myślałam że jajka nie wyskoczą , bo nub placki i duzo zrobione z planowaniem itp. dlatego już nie zbytnio wierzę chyba w cały proceder,

Zwłaszcza po przeczytaniu jako takim tych linków co dala Imama, to już sama zgłupiałam naprawdę, to chyba łud szczęścia po prostu ze się trafi, nie wiem sama,

Antonia - może niedługo trafisz, castagnus mógł ci trochę namieszać,

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Miciurka a nie przeszlo Ci jeszcze przez mysl ze cos zle podpatrzylas a to jednak moze laska?? Czy pytalad ostattecznie potem ginki?

Ja tez uwazam ze to przypadek i tyle albo los no nie wiem co ma byc to bedzie.

010igov3fkey3mez.png

Magic zgadam sie napewno jeśli chodzi o ćwiczenia. Wiadomo diete warto jak najdłużej sie ma. Ale ogólnie ja nie chce odrazu zaczynać od tej typowo 1500 kcal bo poprostu spadek wagi bedzie na początku a pozniej wiadomo juz bardziej sie stabilizuje wiec lepiej wlasnie miesiąc bądź dwa przed dać power z dieta a tak to faktycznie moze ta co tutaj jest opisywana.

Ogólnie przeglądając te forum to cały czas jedne i te same info. Nieraz naprzemiennie z niekompletnymi informacjami, dlatego cieżko to wszystko skleić w całość.

Wykupiłam dostęp do informalcji tj diety wlasnie, przykładowych menu i wiele innych bardzo ciekawych artykowlow na ingender. Tam na serio ,jak ktoś planuje dać z siebie wszystko jest dużo info i ładnie podzielone i posortowane.

Naprawdę czytając staranka to ta dieta ma praktycznie 80-90% prawdopodobieństwa dziewczynki dlatego uważam ze naprawde warto sie pomęczyć troszke a moze sie uda.
Kurczę moze poprostu chce wierzyc ze jednak mam na to jakiś wpływ a nie tylko maz i jego plemniki [emoji23] wiadomo ze nawet jak bedzie ponad 90% skuteczności to i tak akurat nam sie moze nie udać!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Nie sądzę aby takie restrykcyjne diety były przepisem na.. Wśród moich znajomych córki mają kobiety,, otyłe,, jedzące dużo i niezdrowo. Do tego palące, imprezujace i napewno nie cwiczace

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

ja mogę powiedzieć, ze zarówno przed jedną i druga ciążą duzo ćwiczyłam, chodakowska, mel B i te sprawy :) ale teraz chyba mniej bo nie miałam tyle czasu :)

reklama
Do góry