reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
A wiec dzisiaj miałam wiecej czasu wolnego wiec duzzoooo poczytałam. Spisalam to co uważam za bardzo istotne. Bo albo złe doczytałam albo poprostu złe zrozumiałam.
Ogólnie wiedziałam ze w diecie powinno sie ograniczać spożywanie sodu i potasu ale bardziej myślałam ze powinno sie jeść jak najwiecej nabiału czyli mleka, jogurtów itd. A fakt (przynajmniej z ingender) jest taki ze podstawa diety jest dieta niskokaloryczna bazująca na niskiej kaloryczności 1500-1800 kcal.

Dieta dziewczynkowa

LE Diet (low everything) czyli dieta ogólnie niskokaloryczna.

Podstawowe założenia:
- omijanie śniadań
- trzy posiłki dziennie (bez przekąsek)
-unikanie obfitych posiłków
- należy poczekać z posiłkiem aż faktycznie nie bedziemy głodni

40-50g Protein dziennie
700-1000 mg spożycie sodu
20%-30% tłuszczu w posiłkach na dzien tj
przy 1500kcal: 300-450 kcal dziennie
Przy 1800kcal: 360-540 kcal dziennie

Produkty:

Zbożowe:
Dozwolone: chleb o obniżone zawartości sodu (uwaga czasem pełnoziarnisty ma wiecej niż biały) , biały ryż , makaron jest ok lecz trzeba uważać na kaloryczność (najlepszy tylu spagetti), tortille najlepiej kukurydziane, wafle ryżowe

Warzywa: obrane najlepiej surowe

Dozwolone- ogórek, cukinia, sałata lodowa, kalafior, rzodkiewka , por, pieczarki

Dozwolone lecz w ograniczonej ilości (nie dodawać dodatkowego tłuszczu czy soli): brokuł, marchew, kapusta, szparagi, ziemniaki, surowe pomidory, fasola, kabaczek, buraki; spożywać warzywa pol szklanki

Warzywa które musza byc ograniczone: groszek, soczewica,

Unikać: avocado czosnek cebula seler oliwki kiełki

Soki: unikać nawet warzywnych tak samo jak przetworzonych warzyw tj ogórki konserwowe czy pikle.

Owoce (jeść ale albo mała sztuka bądź pol szklanki): obrane jabłka, gruszki, kiwi, truskawki, maliny, rabarbar, świeża żurawina (należy wcześniej ugotować), białe winogrona

Okazjonalnie (zawsze w połączeniu z innymi produktami): brzoskwinie, banany, wiśnie, śliwki, melony, suszona żurawina, jagody, pomarańcze, ciemne winogrona, ananas

Soki: tylko akceptowany 100% żurawinowy inne niedozwolone, suszone owoce rownież

Grejpfrut należy wykluczyć z diety

Nabiał: ogólnie zalecane jest spożycie tylko jednej szklanki mleka LUB jogurtu

Sery: odtłuszczone o obniżonej zawartości sodu, spożywać mały kawałek wielkości "kostki do gry",

Lody, serek wiejski, budyń 1/2 szklanki (znalezc te o obniżonej zaw. tłuszczu, niesłodzone), jogurt grecki oraz kwaśna śmietana najlepiej

Napoje: woda, herbata miętowa pieprzowa, crystal Light

Dozwolone lecz w ograniczonych ilościach: mleko ryżowe, mleko odtłuszczone niskoprocentowe

Zabronione: Red bull i inne energetyki

Tłuszcze do gotowania/pieczenia: używaj tylko olei roślinnych, niesolone masło bądź margaryna

Unikać: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego

Proteiny: jajka (sa dozwolone ale lepiej jeść same białko niż żółtko) orzechy, sezam (lepiej unikać)

Mieso i ryby: całkowity zakaz.

Alkohol: przy staraniach o dziecko zabroniony chociaż podobno sprzyja poczęcia córek. Tak samo jak palenie papierosów.

Ufff..... No spisalam to wszystko po krótku bo nie umiałam znalezc takiego opisu a moze komuś sie przyda.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Heyka dziewczyny wszystkim nowo zaciążonym ogromniaste gratulacje, spokojnej ciąży i zdrowiutkich bobasków
Miciurka faktycznie można by rzec ale jaja hehes a naprawdę myślałam że będziesz miała córeczkę bo ten nub w 13 tc był płaski. ja też mężowi odpuściłam i też jest drugi boy :-) ale za to jaki słodki i kochany.
Imama fajny artykuł i chciałam też wcisnąć kilka swoich sugestii wcześniej nie pisałam ale Airfix o tym na fb wspominałam otóż z tą dietą to masz absolutną rację otóż badania potwierdzają że przy bardzo restrykcyjnej diecie (w tym przypadku 800kcal dziennie) następuje silne zakwaszenie organizmu i dochodzi do tzw. kwasicy metabolicznej (w tym przypadku zakwaszeniu ulega nawet krew- niebezpieczne dla zdrowia!!!) ale dziewczyny taką dietę utrzymuje się tylko 3 dni bo uwaga później następuje sytuacje odwrotna czyli organizm broniąc się szybko zaczyna czerpać ze swoich magazynów i zamiast zakwaszenia mamy homeostazę ustroju prawidłową równowagę kwasowo-zasadową :-). W przypadku diety 1500-1800kcal chyba trzeba by było być znacznie dłużej na tej diecie po prostu się obserwować i metodą prób i błędów dojść do tego jak długo ją stosować bo uwaga każda z nas ma inny stan zdrowia na daną chwilę i u każdej może to przebiegac inaczej. Ja chciałam to zastosować teraz w drugiej ciąży ale wyjechaliśmy na wczasy i jakoś nie chciałam się męczyć a męża bym nigdy w życiu nie upilnowała hehe. Przy takiej kaloryczności to zakwaszenie organizmu rozkłada się bardziej równomiernie i nie tak nagle i dłużej utrzymuje niż przy diecie 500-800kcal i do tego ma się jeszcze siłę ćwiczyć a uwaga tylko podczas intensywnego wysiłku przekraczającego swoje możliwości np. biegasz 2km to przebiegnij 5km tak alby z twojej koszulki się lało z potem najwięcej sodu tracisz :-).
Imama ja planuję dietę ok rok (bo i tak nabiału dużo jem także to u mnie codzienność) trzymać taką jak dziewczyny miały do tej pory ale na miesiąc przed staraniami wprowadzam tą restrykcyjną 1500kcal i codzienny masakryczny wysiłek fizyczny i oczywiście roczna suplementacja do tego badania systematyczne.

Heyka dziewczyny wszystkim nowo zaciążonym ogromniaste gratulacje, spokojnej ciąży i zdrowiutkich bobasków
Miciurka faktycznie można by rzec ale jaja hehes a naprawdę myślałam że będziesz miała córeczkę bo ten nub w 13 tc był płaski. ja też mężowi odpuściłam i też jest drugi boy :-) ale za to jaki słodki i kochany.
Imama fajny artykuł i chciałam też wcisnąć kilka swoich sugestii wcześniej nie pisałam ale Airfix o tym na fb wspominałam otóż z tą dietą to masz absolutną rację otóż badania potwierdzają że przy bardzo restrykcyjnej diecie (w tym przypadku 800kcal dziennie) następuje silne zakwaszenie organizmu i dochodzi do tzw. kwasicy metabolicznej (w tym przypadku zakwaszeniu ulega nawet krew- niebezpieczne dla zdrowia!!!) ale dziewczyny taką dietę utrzymuje się tylko 3 dni bo uwaga później następuje sytuacje odwrotna czyli organizm broniąc się szybko zaczyna czerpać ze swoich magazynów i zamiast zakwaszenia mamy homeostazę ustroju prawidłową równowagę kwasowo-zasadową :-). W przypadku diety 1500-1800kcal chyba trzeba by było być znacznie dłużej na tej diecie po prostu się obserwować i metodą prób i błędów dojść do tego jak długo ją stosować bo uwaga każda z nas ma inny stan zdrowia na daną chwilę i u każdej może to przebiegac inaczej. Ja chciałam to zastosować teraz w drugiej ciąży ale wyjechaliśmy na wczasy i jakoś nie chciałam się męczyć a męża bym nigdy w życiu nie upilnowała hehe. Przy takiej kaloryczności to zakwaszenie organizmu rozkłada się bardziej równomiernie i nie tak nagle i dłużej utrzymuje niż przy diecie 500-800kcal i do tego ma się jeszcze siłę ćwiczyć a uwaga tylko podczas intensywnego wysiłku przekraczającego swoje możliwości np. biegasz 2km to przebiegnij 5km tak alby z twojej koszulki się lało z potem najwięcej sodu tracisz :-).
Imama ja planuję dietę ok rok (bo i tak nabiału dużo jem także to u mnie codzienność) trzymać taką jak dziewczyny miały do tej pory ale na miesiąc przed staraniami wprowadzam tą restrykcyjną 1500kcal i codzienny masakryczny wysiłek fizyczny i oczywiście roczna suplementacja do tego badania systematyczne.
Magic - no widzisz , ja też myślałam że jajka nie wyskoczą , bo nub placki i duzo zrobione z planowaniem itp. dlatego już nie zbytnio wierzę chyba w cały proceder,

Zwłaszcza po przeczytaniu jako takim tych linków co dala Imama, to już sama zgłupiałam naprawdę, to chyba łud szczęścia po prostu ze się trafi, nie wiem sama,

Antonia - może niedługo trafisz, castagnus mógł ci trochę namieszać,

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Miciurka a nie przeszlo Ci jeszcze przez mysl ze cos zle podpatrzylas a to jednak moze laska?? Czy pytalad ostattecznie potem ginki?

Ja tez uwazam ze to przypadek i tyle albo los no nie wiem co ma byc to bedzie.

010igov3fkey3mez.png

Magic zgadam sie napewno jeśli chodzi o ćwiczenia. Wiadomo diete warto jak najdłużej sie ma. Ale ogólnie ja nie chce odrazu zaczynać od tej typowo 1500 kcal bo poprostu spadek wagi bedzie na początku a pozniej wiadomo juz bardziej sie stabilizuje wiec lepiej wlasnie miesiąc bądź dwa przed dać power z dieta a tak to faktycznie moze ta co tutaj jest opisywana.

Ogólnie przeglądając te forum to cały czas jedne i te same info. Nieraz naprzemiennie z niekompletnymi informacjami, dlatego cieżko to wszystko skleić w całość.

Wykupiłam dostęp do informalcji tj diety wlasnie, przykładowych menu i wiele innych bardzo ciekawych artykowlow na ingender. Tam na serio ,jak ktoś planuje dać z siebie wszystko jest dużo info i ładnie podzielone i posortowane.

Naprawdę czytając staranka to ta dieta ma praktycznie 80-90% prawdopodobieństwa dziewczynki dlatego uważam ze naprawde warto sie pomęczyć troszke a moze sie uda.
Kurczę moze poprostu chce wierzyc ze jednak mam na to jakiś wpływ a nie tylko maz i jego plemniki [emoji23] wiadomo ze nawet jak bedzie ponad 90% skuteczności to i tak akurat nam sie moze nie udać!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Nie sądzę aby takie restrykcyjne diety były przepisem na.. Wśród moich znajomych córki mają kobiety,, otyłe,, jedzące dużo i niezdrowo. Do tego palące, imprezujace i napewno nie cwiczace

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

ja mogę powiedzieć, ze zarówno przed jedną i druga ciążą duzo ćwiczyłam, chodakowska, mel B i te sprawy :) ale teraz chyba mniej bo nie miałam tyle czasu :)

reklama
Do góry