A wiec dzisiaj miałam wiecej czasu wolnego wiec duzzoooo poczytałam. Spisalam to co uważam za bardzo istotne. Bo albo złe doczytałam albo poprostu złe zrozumiałam.
Ogólnie wiedziałam ze w diecie powinno sie ograniczać spożywanie sodu i potasu ale bardziej myślałam ze powinno sie jeść jak najwiecej nabiału czyli mleka, jogurtów itd. A fakt (przynajmniej z ingender) jest taki ze podstawa diety jest dieta niskokaloryczna bazująca na niskiej kaloryczności 1500-1800 kcal.
Dieta dziewczynkowa
LE Diet (low everything) czyli dieta ogólnie niskokaloryczna.
Podstawowe założenia:
- omijanie śniadań
- trzy posiłki dziennie (bez przekąsek)
-unikanie obfitych posiłków
- należy poczekać z posiłkiem aż faktycznie nie bedziemy głodni
40-50g Protein dziennie
700-1000 mg spożycie sodu
20%-30% tłuszczu w posiłkach na dzien tj
przy 1500kcal: 300-450 kcal dziennie
Przy 1800kcal: 360-540 kcal dziennie
Produkty:
Zbożowe:
Dozwolone: chleb o obniżone zawartości sodu (uwaga czasem pełnoziarnisty ma wiecej niż biały) , biały ryż , makaron jest ok lecz trzeba uważać na kaloryczność (najlepszy tylu spagetti), tortille najlepiej kukurydziane, wafle ryżowe
Warzywa: obrane najlepiej surowe
Dozwolone- ogórek, cukinia, sałata lodowa, kalafior, rzodkiewka , por, pieczarki
Dozwolone lecz w ograniczonej ilości (nie dodawać dodatkowego tłuszczu czy soli): brokuł, marchew, kapusta, szparagi, ziemniaki, surowe pomidory, fasola, kabaczek, buraki; spożywać warzywa pol szklanki
Warzywa które musza byc ograniczone: groszek, soczewica,
Unikać: avocado czosnek cebula seler oliwki kiełki
Soki: unikać nawet warzywnych tak samo jak przetworzonych warzyw tj ogórki konserwowe czy pikle.
Owoce (jeść ale albo mała sztuka bądź pol szklanki): obrane jabłka, gruszki, kiwi, truskawki, maliny, rabarbar, świeża żurawina (należy wcześniej ugotować), białe winogrona
Okazjonalnie (zawsze w połączeniu z innymi produktami): brzoskwinie, banany, wiśnie, śliwki, melony, suszona żurawina, jagody, pomarańcze, ciemne winogrona, ananas
Soki: tylko akceptowany 100% żurawinowy inne niedozwolone, suszone owoce rownież
Grejpfrut należy wykluczyć z diety
Nabiał: ogólnie zalecane jest spożycie tylko jednej szklanki mleka LUB jogurtu
Sery: odtłuszczone o obniżonej zawartości sodu, spożywać mały kawałek wielkości "kostki do gry",
Lody, serek wiejski, budyń 1/2 szklanki (znalezc te o obniżonej zaw. tłuszczu, niesłodzone), jogurt grecki oraz kwaśna śmietana najlepiej
Napoje: woda, herbata miętowa pieprzowa, crystal Light
Dozwolone lecz w ograniczonych ilościach: mleko ryżowe, mleko odtłuszczone niskoprocentowe
Zabronione: Red bull i inne energetyki
Tłuszcze do gotowania/pieczenia: używaj tylko olei roślinnych, niesolone masło bądź margaryna
Unikać: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego
Proteiny: jajka (sa dozwolone ale lepiej jeść same białko niż żółtko) orzechy, sezam (lepiej unikać)
Mieso i ryby: całkowity zakaz.
Alkohol: przy staraniach o dziecko zabroniony chociaż podobno sprzyja poczęcia córek. Tak samo jak palenie papierosów.
Ufff..... No spisalam to wszystko po krótku bo nie umiałam znalezc takiego opisu a moze komuś sie przyda.
Napisane na iPhone w aplikacji
Forum BabyBoom