reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
Miciurka- każda autorka książki ma inna teorie. Ta akurat taka jaka opisałam która potwierdza osobami którym sie udało [emoji6] ja to wiesz uważam ze tez warto z ta abstynencja spróbować ale niestety nie będę miała pewności czy moj maz nie "pękł" i sobie dopomógł a napewno by sie nie przyznał hehe. Za diete faktycznie wezme sie dopiero od stycznia. Chodzi mi o serio rygorystyczna bo wtedy raczej dużo sie schudnie i tez to chce zeby do zapłodnienia doszło wlasnie w miesiącu chudnięcia i cwieczen bo tak czytałam na ingender ze dużo dziewczyna ten czynnik pomagał a np brały tylko troszku magnezu i wapna i staranka w owu. Wiec mysle ze pol roku czy nawet trzech miesięcy takiej diety mieć nie idzie. Nie da sie rady poprostu.
Gagatek różnica 2 lata miedzy synkami marzenie [emoji7] skoro zrobiłaś tal dużo a nie wyszło to naprawdę musiało tak byc poprostu. Tobie to nie polecałabym planować trzeciego, bo naprawdę to loteria a trójka dzieci to napewno wyzwanie. Ja do wcześniejszego planowania w sumie sie nie przełożyłam wiec próbuje i zobaczymy

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja kolejnym razem to na pewno nie bede nic planoeac zreszta teraz tez tak bylo:p
Poza tym czytalam.ostatnio o tym baby comp i tam.niby na corke kaza w owu..wiec kto to tam wie...

010igov3fkey3mez.png

A mi się rozkrcila @ Dziwne to wszystko że w 26 dc [emoji17] Czyli dzisiaj już 2 dzień trzeciego cyklu w takim razie. Tylko jak tu teraz owu wyliczyć jak zawsze miałam @ co 29 dni??? Cykl napewno bez castagnusa bo ciekawe czy to nie on nawalił.
I pytanko? Jak ma się narkoza do plemników? Mąż idzie na operację i myślicie że trzeba odczekać???

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

Antonia wg mnie narkoza nie ma wplywu na plemniki...a co do castangusa to faktycznie mogl on na mieszac..czasem tez sie zdarzaja cykle bezowulacyjne skoro nic nie czulas w tym cyklu.

010igov3fkey3mez.png

Przykro mi Antonia. Mam nadzieje ze ten cykl juz bedzie normalny i cos załapie. A ty bierzesz suplementy itd? Bo ja juz nie pamietam czy robisz cos w kierunku planowania

Znalazłam rożne bardzo fajne informacje odnośnie planowania. Dwa linki: o pH Link do: The pH Pickle
Oraz ogólnie o diecie: o alkoholu, kofeinie czy paleniu papierosów Link do: the vices of swaying
Jak ktoś nie ma problemu z angielskim to warto przeczytać.
Wiem ze tu juz chyba nikogo nie ma co tak na serio bierze planowanie. Dla mnie to tez wiadomo nie jest takie oczywiste ale moze komuś sie przyda
Ma ktoś moze jakiś link, info odnośnie diety?
Gdzie jest dużo informalcji bo tak to porozrzucane jest...

Tak. Suplementy wapn,magnez,folik, castangus i urinal intensiv do owu. Teraz rezygnuje z castagnusa. Wezmę tylko witaminki i urinal na żurawinie. No i cały czas celuje przed owu i o+12. I coś nie trafiam hehe.

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A wiec dzisiaj miałam wiecej czasu wolnego wiec duzzoooo poczytałam. Spisalam to co uważam za bardzo istotne. Bo albo złe doczytałam albo poprostu złe zrozumiałam.
Ogólnie wiedziałam ze w diecie powinno sie ograniczać spożywanie sodu i potasu ale bardziej myślałam ze powinno sie jeść jak najwiecej nabiału czyli mleka, jogurtów itd. A fakt (przynajmniej z ingender) jest taki ze podstawa diety jest dieta niskokaloryczna bazująca na niskiej kaloryczności 1500-1800 kcal.

Dieta dziewczynkowa

LE Diet (low everything) czyli dieta ogólnie niskokaloryczna.

Podstawowe założenia:
- omijanie śniadań
- trzy posiłki dziennie (bez przekąsek)
-unikanie obfitych posiłków
- należy poczekać z posiłkiem aż faktycznie nie bedziemy głodni

40-50g Protein dziennie
700-1000 mg spożycie sodu
20%-30% tłuszczu w posiłkach na dzien tj
przy 1500kcal: 300-450 kcal dziennie
Przy 1800kcal: 360-540 kcal dziennie

Produkty:

Zbożowe:
Dozwolone: chleb o obniżone zawartości sodu (uwaga czasem pełnoziarnisty ma wiecej niż biały) , biały ryż , makaron jest ok lecz trzeba uważać na kaloryczność (najlepszy tylu spagetti), tortille najlepiej kukurydziane, wafle ryżowe

Warzywa: obrane najlepiej surowe

Dozwolone- ogórek, cukinia, sałata lodowa, kalafior, rzodkiewka , por, pieczarki

Dozwolone lecz w ograniczonej ilości (nie dodawać dodatkowego tłuszczu czy soli): brokuł, marchew, kapusta, szparagi, ziemniaki, surowe pomidory, fasola, kabaczek, buraki; spożywać warzywa pol szklanki

Warzywa które musza byc ograniczone: groszek, soczewica,

Unikać: avocado czosnek cebula seler oliwki kiełki

Soki: unikać nawet warzywnych tak samo jak przetworzonych warzyw tj ogórki konserwowe czy pikle.

Owoce (jeść ale albo mała sztuka bądź pol szklanki): obrane jabłka, gruszki, kiwi, truskawki, maliny, rabarbar, świeża żurawina (należy wcześniej ugotować), białe winogrona

Okazjonalnie (zawsze w połączeniu z innymi produktami): brzoskwinie, banany, wiśnie, śliwki, melony, suszona żurawina, jagody, pomarańcze, ciemne winogrona, ananas

Soki: tylko akceptowany 100% żurawinowy inne niedozwolone, suszone owoce rownież

Grejpfrut należy wykluczyć z diety

Nabiał: ogólnie zalecane jest spożycie tylko jednej szklanki mleka LUB jogurtu

Sery: odtłuszczone o obniżonej zawartości sodu, spożywać mały kawałek wielkości "kostki do gry",

Lody, serek wiejski, budyń 1/2 szklanki (znalezc te o obniżonej zaw. tłuszczu, niesłodzone), jogurt grecki oraz kwaśna śmietana najlepiej

Napoje: woda, herbata miętowa pieprzowa, crystal Light

Dozwolone lecz w ograniczonych ilościach: mleko ryżowe, mleko odtłuszczone niskoprocentowe

Zabronione: Red bull i inne energetyki

Tłuszcze do gotowania/pieczenia: używaj tylko olei roślinnych, niesolone masło bądź margaryna

Unikać: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego

Proteiny: jajka (sa dozwolone ale lepiej jeść same białko niż żółtko) orzechy, sezam (lepiej unikać)

Mieso i ryby: całkowity zakaz.

Alkohol: przy staraniach o dziecko zabroniony chociaż podobno sprzyja poczęcia córek. Tak samo jak palenie papierosów.

Ufff..... No spisalam to wszystko po krótku bo nie umiałam znalezc takiego opisu a moze komuś sie przyda.

Ostatnia edycja:
Do góry