reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy już czas na kolejne maleństwo?Następne pokolenie...

Sorry, ze wczoraj jak po ogien ale mialam caly dzien latania a potem jeszcze kolezanka mnie odwiedzila, wiec nie wypadalo z nosem w kompie siedziec ;-)
Zastrzyki na to samo co natt, czyli zakrzepice, nieprzyjemne ale co zrobic..... TSH (hormony tarczycy) skoczyly bardzo nisko, co tez nie jest za dobrze, no i 28-go ide na badanie krzywej cukrzycowej. Ale mimo wszystko jestem dobrej mysli :-)

natt te zastrzyki to zawsze juz trzeba bedzie, az do smierci amen? aaaaaaaa mnie poqwiedziano, ze nie tylko w brzuch, wazne zeby w obszarze miedzy pepkiem a udami oraz, zeby nie rozmasowywac ani wogole nie dotykac miejsca naklucia, bo od tego siniaki wlasnie sie robia

Ostatnia edycja:
reklama
alex powiem ci z mojego doświadczenia bo robiłam w rozne miejsca( po konsultacji z lekarzem),uda,ręce(ale to ktos musi mi w rece w szpitalu robili bo w brzuch nie pozawalalam bo mnie to okropnie bolało) brzuch w okolicach pępka(tzn tam gdzie juz taki fajny wałeczek tłuszczyku jest;-) ale tez boczki:). Są takie miesca na ciele gdzie wlasciwie tych zastrzyków absolutnie nie czuc,a są takie ,ze łzy ciurkiem lecą i cóz. Jasne nie wolno rozmasowywac i zawsze trzeba trzymać tą fałdke tłuszczyku,zeby doięśniowo sobie nie zrobic. Do konca życia sie tego nie bierze,potem bierze sie piguły i w końcu sie odchodzi od wszystkiego( ale to dłuuugo trwa),ale np. na długie podróze,loty koniecznie trzeba wcześniej zrobic zastrzyk z heparyny!!! Aaa no i ważna jest profilaktyka czyli niestety i to do konca życia trzeba nosić rajstopy albo pończochy przeciwżylakowe. Jak nie jestes w ciazy wystarczą o stopniu kompresji( ucisku) 1,a w ciazy trzeba nosic 2. No i ważne rodzic koniecznie trzeba w pończochach!!!!!!!Ja tu w PL lecze sie u takiego profesora,ktory zrobil i ta uprzejmośc ( bo generalnie juz nie bierze zadnych nowych pacjentow) i mnie prowadzi. Jest świetny i zdecydowanie ma pojecie o zakrzpicy,ma pacjentow na calym świecie chyba i w ogole cały czas jexdzi po świecie i sie dokształca i kształci innych,takze to tez wazne bo jest ciagle w temacie i ma ogromne doświadczenie w tej konkretnej dziedzinie. O! to go wychwliłam. Tak na codzien chodze do jego pierwszej ręki pomocnika,tez jest oki:).
Kochana jak bys miała jakies pytanka to zadawaj śmiało,najwazniejsze ze ci wykryli w pore tę zakrzepice bo to cholernie niebezpieczna sprawa( smiertelna),zwlaszcza podczas porodu,ale tez innych zabiegow medycznych. Dbaj o siebie. A dali ci skierowanie( czy nie wiem co oni wam tam dają) na zrobienie badan genetycznych? czy np.nie jest to jakis rodzaj trombofilii?

natt jesooooooooooo jeszcze mi tylko TROMBOFILII brakowalo, jasny dzik :szok: Mam wizyte wkrotce u hematologa czekam na list z data wizyty a te zastrzyki przepisala mi lekarka medycyny macierzynskiej, u ktorej bylam w poniedzialek. Ja jakos w brzuch strasznie sie boje, wiec na razie po udach wale, dzis Pimpi mnie potracil i chyba zrobilam domiesniowo ...... Ona mi powiedziala, ze wyniki nie sa takie bardzo zle ale, ze lepiej je robic tak bardziej profilaktycznie, to robie.......

alex rozuiem cie bo jak byłam w ciązy z Nati to tez w brzuch sie bałam,no ale ten brzuch był juz wtedy wielki,napiety i ja nie byłam w stanie znalexc tam jakiesc fałdki w ktorą bym mogła sie wkłuć. Ale pod wzgledem tego,że igla sie za głeboko przebije i dojdzie do dziecka to absolutnie si e nie przejmuj i nie stresuj bo te igly są za krótkie. Ale kazdy musi znaleźc swoje ulubione;-) miejsce kłucia. Dobrze,ze dajesz rade gdziekolwiek to robic:). A powiedz jaką dawke ci przepisała. W ciaży minimum powinno sie 40 brac. Ja biore 60-tke,a na samym początku jak mnie nogi bolaly to nawewt 100-ke waliłam;-). Ogolnie dawkedobiera sie do wagi osoby.

Co do wagi to ja 6 mam na plusie. No ale u mnie brzuch to jaknw 7,8 miesiacu z Nati,a cycorki?? z 75b na 80b(ale wlasciwie to juz c,bo wlasnie te b co kupilam juz za mala miska)....

Ostatnia edycja:
natt tu sa jakies inne jednostki miary, bo ja coprawda od przytycia +55 w zeszlej ciazy waze ponad 100 :-( ale chyba 7 i pol tysiaca dawki by mi nie dali.......... :eek: tu jest napisane tak: FRAGMIN 7,500 IU (anti-FXa)/0.3 ml

ahaa,to nie ma co porównywać. A poza tym pewnie twoj lekarz jest lepszym ekspertem niz ja:),takze grzecznie sie kłuj i tyle:). Buźki i bądź dzielna:)

ja mam tylko aspiryne 75 mg codziennie do wziecia i ciesze sie,ze nie musze brac zastrzykow bo mialam przyjemnosc brac je po kazdej z trzech operacji kolana:eek:

u mnie wlasnie musilo dojsc do zakrzepicy a nawet o tym nie wiedzialam ....podeobno wlasnie tez z tego powodu doszlo do 3 poronien u mnie:crazy: no ale aspiryna zdala egzamin w ciazy z Maya no i teraz mam nadzieje,ze bedzie tak samo;-)

reklama
już po wizycie: szkraba nie widziałam od połówkowego, więc strasznie się na jego widok ucieszyłam:) wieeeeelki już jest, że hej! waży 1.350 kg, jest bardzo ruchliwy i generalnie wsio ok:) szyjki badanej nie miałam, więc nie wiem co z nią, wiem tylko, że maluch leży baaaardzo nisko... i ma całuśne usteczka:)

Do góry