reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

Jarzebinka dziękuje za podpowiedź podczytałam trochę :)

Pinka kubala mam do Was kilka pytań, ale chyba zacznę od początku. Iza ma 7,5 miesiąca od około 3 tygodnia zycia miała kolki najprawdopodobniej po Vigantolu. Około 6 tygodnia zupełnie odstawiła pierś, nie chciała pic z piersi. Bostała butlę NAN była nim dokarmiana juz w szpitalu. Miała wysypke na policzkach ale pediatra jakos się tym nie przejeła kazała dawać NAN HA, ja wyczytałam ze Vigantol moze uczulać więc dostała Devikap. Na początku stycznia (2,5miesiąca) poszliśmy z mężem do lekarki i powiedzieliśmy że juz tak dalej byc nie może, a na nato że pewnie mleczko jej nie służy dostalismy bebilon pepti. Zadziałał od pierwszej butelki poraz pierwszy usnęła bez wielogodzinnego lulania. Wysypka troszke sie zmniejszyła ale czasami wracała ale kolek juz nie było. Na początku kwietnia Iza złapała ode mnie wirusa i miała obturacyjne zapalenie oskrzeli. Dostała sterydy i mysle że dlatego buxka zrobiła się gładziutka. Zaczęłam jej wpowadzać nowości. Jabłko, marchewka, ziemniak dynia, kaszka ryzowa. Ale nadal ulewa. Ostatnio dałam jej zupke z selerem i wyszła jej wysypka pod oczkami, moja mama mówiła że to potówki więc dostała znów zupkę wysypka jakby zniknęła, ale pediatra kazała odstawić i od dwóch dni nie je a dzis wysypka silniejsza :/ nie wiem dlaczego?
Pediatra kazała kupić mączkę chleba swiętojańskiego i dosypywac do mleka aby nie ulewała. Pojechałam do Iwanowej a ta mnie wysmiała i stwierdziła ze moja pediatra jest głupia jak trzy buty. Dostałam tapiokę. Zaraz Iza ja dostanie.
Ogólnie chwile ze mna rozmawiała i powiedziała że powinnam wyrzucic z diety marchewke ziemniaka jabłko bo na pewno zapalenia oskrzeli beda sie odnawiać co dwa miesiące a później astma celiakia. Przeraziła mnie trochę tym. Sinlacu tez nie kazała dawać. Kazała nam iśc do jej męża na wizytę a później do niej na dobranie diety. mam mieszane uczucia co do tej teorii tym bardziej jak poczytałam sobie troszke Wasze posty o niej. Co byscie mi poradziły?

EDIT: Odpowiednie badania czyli jakie?

Ostatnia edycja:
reklama
dori23- powiem ci tak nie koniecznie to co mowi Iwanowa jest prawdą:rofl2: niestety:tak:tapioka hmmm jak to ugotujesz to nie wiem czy mała bedzie ci jadła samą bo to taki zel ciągnacy sie moja na poczatku nie chciala:no:
co do uczulen to powiem ci tak dieta na poczatku jest ok by jej organizm sie zregenerował odbudował prawda? czyli odstaw na jakis miesiac wszystko owoce i warzywa takie jak podajesz do tej pory a potem powolutku zaczniesz wprowadzac na nowo pojedyncze składniki z alergią jest tak ze jedno dziecko uczuli sie na marchew drugie nie i tak jests ze wszystkim produktami,muszisz także wykluczyc z diety gluten oraz laktoze:tak:
dostałas od Iwanowej tylko tapioke? czy cos jeszcze?
powiedz mi jakie twoja mała robi kupki i czy ma wzdęcia itp(problem,czy nie)

jezeli chodzi o badania to krew i poziom IG oraz histamina a potem na co konkretnie jest uczulona.............

pytaj postaramy sie odpowiedziec:-D

Pinka wzięłam tylko tapiokę do zagęszczania mleczka, bo u nas jednak przeważa mleko w diecie i ulewa, a jak się przekulnie na brzuszek to już jest fontanna. Mi sie spieszyło bo parkowałam na zakazie :zawstydzona/y: i dlatego krótko z nią rozmawiałam. Tzn wszystko mam odstawić? Ta wysypka wyszła po selerze albo oleju sojowym który był w słoiczku :/ Myślałam że jak będzie dostawała to co do tej pory marchewka ziemniak jabłko dynia i nie uczulało to będzie ok. Kupki robi zielonkawe robiła takie zawsze - podobno od mleka taie są. Czasem troche żółtawe. Zaparcia miała gdy dostała dynie z ziemniaczkami ale teraz jest ok. biegunki tez nie miała.

jesli ma kupy zielone to cos jest nie tak:no:
hmmm nie wiem czy przelknie to mleko z ta tapioka:szok: z reszta jak ugotujesz to zobaczysz..........

a nie mozesz jej odstawic mleka wiadomo nie z dnia na dziena ale stopniowo i jedno mleko zastepowac innym posiłkiem sytym ?? ja tak robilam i mała juz mi nie pije mleka czasami raz jak do miasta jade to jej dam ale tak to tylko w nocy troszku ....
a próbowałan Nutramigen? ja daje Sinlac i jest ok mozesz podac nie sluchajac Iwanowej:tak:

Pediatra twierdzi że te kupki to od mleka, bo zawieraja duzo żelaza. Zreszta Iza tylko na cycu robiła inne. Z tym mlekiem to będzie ciężko bo Iza kaszki je bardzo mało najwiecej 100ml a po zupce domaga się jeszcze mleka tak jakby zupełnie jej nie zasycała :confused:

Sama juz nie wiem. Chodzicie do alergologa? Jesli tak to gdzie? Moja pediatra twierdzi że nie ma potrzeby jeszcze z nia chodzić bo nie jest źle :/

no tak bo pediatrzy uwarzaja ze jak juz jest masakra z dzieciakiem to dopiero nalezy isc do lekarza co za bandzwoły!!!!!!!!!!!!!! a mozna zapobiedz by dziecko sie nie meczyło prawda??????????????
jak podajesz jej zupki ze sloiczka to wcale sie nie dziwie ze sie nie najada bo to same sikacze moja tez sie nie najadała ugotuj jej kobieto sama jedzienie :tak::tak::tak: z miesem krulika i niech sie dziecko naje a nie samym mlekiem zyje.......on rosnie wiec potzrebuje tresciwych rzeczy :-D:-D
od kiedy to po zelazie sa zielone kupy???????????????????? madry pediatra:tak::tak: czarne rozumien ale zielone?????? a i po zelazie ma sie zatwardzenia:tak::tak: wiec jak widzisz to co mówia ci twoi lekarze to jakas paranoja sory ale zbulwersowałam podam ci linka gdzie mozesz sobie zalatwic badania
Centrum Alergologii - Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej

Waga urodzeniowa 2550g a teraz 7,5 miesiąca 8060g. Wydaje mi się że ładnie przybiera, bo juz potroiła swoja wagę urodzeniową.

dziekuję za namiary na to centrum. A jaki jest koszt wizyty u nich i badan?

reklama
no to ladnie przybiera:-):-):-) ale kruszynke urodziłas hehe:tak::tak:

wiesz co napisz do nich lub zadzwon bo ja dokladnie ci nie powiem wiem ze jeden test np:na marchew kosztuje 4 zł:-)

ale pewnie KUBALA bedzie wiedziala cos wiecej:-)

Gosiulka- to przyjemnego i spokojnego dnia w pracy przynies jakies ciacho z galaretką:-)

Do góry