reklama
R
rikapa
Gość
Przed wyborem fotelika samochodowego przejrzyj testy bezpieczeństwa, najlepiej ADAC (najbardziej uznawane i obiektywne testy), ja się głównie tym kierowałem wybierając fotelik. Jeśli jest isofix to fotelik montuje się do mocowania isofix a nie pasami, oczywiście sam fotelik ma swoje pasy którymi zapina się dziecko.
jesli fotelik jest na isofix to można go montować na 2 różne sposoby albo na isofix albo na pasy, fotelik posiadający mocowanie isofix zawsze posiada również mocowanie na zwykłe pasy samochodowe, a fotelik który jest tylko na pasy zostanie tylko na pasach isofixu nie idzie dokupić do takiego fotelika :-)
no to idę do pracy
hmmm dziwne z tym isofixem wolalabym zeby jak juz to i pasy i isofix ten fotelik 9-18kg trzymaly. Ale do fotelika wiekszego to bedzie fajne. Bo wtedy zwykle pasy trzymaja dziecko, a isofix fotelik, a tak to pasy musza trzymac i dziecko i fotelik...
W przypadku fotelików z grupy 9-18 kg, mają one swoje pasy, dziecko zapinasz pasami od fotelika, a nie od samochodu. Pasami samochodu zapinasz fotelik (jeśli nie jest isofix).
Inaczej sprawa wygląda w fotelikach dla starszych dzieci 15-36kg, te foteliki zazwyczaj nie mają swoich pasów, wtedy pasy samochodowe trzymają i dziecko i fotelik (jeśli fotelik jest przystosowany do isofix do dodatkowo fotelik trzyma ten system).
Ważne też jest by kupować foteliki w zależności od wieku dziecka z tych grup: 0-13, 9-18, 15-36, lepiej nie kupować uniwersalnych. czyli 0-18 i 9-36kg, są one o wiele mniej bezpieczne.
R
rikapa
Gość
hmmm ciekawe.
reklama
monia149090
Mamusia Wiktorii :)
Witam sie z rana:-)
Mala juz urzeduje od 6.30 :-( ale o dziwo cos nie jestem spiaca-pierwszy raz od dawna sie wyspalam
albo to ta pogoda tak na mnie dziala.
Kurcze brak planow na dzis-ale bedzie mi sie dluzyc dzien
moze ktos chetny jest na spacer?
Ide zrobic sobie kawke :-)
Mala juz urzeduje od 6.30 :-( ale o dziwo cos nie jestem spiaca-pierwszy raz od dawna sie wyspalam
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Kurcze brak planow na dzis-ale bedzie mi sie dluzyc dzien
![wściekła :wściekła/y: :wściekła/y:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/realmad2.gif)
Ide zrobic sobie kawke :-)