reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy dwulatek powinien spać w ciągu dnia?

Mój synek nie sypia już w dzięń jak tylko skończył 1 rok i 9 miesięcy. Nie chcial i juz,a ja go nie zmuszałam.Pzodrawiam.

reklama
Mój Kuba do 16 m-ca miał w dzień nawet 2 drzemki.!!
Teraz śpi raz na dzień, kładę go po 13-tej i śpi tak ze 2 godziny.
Wieczorem zasypia około 20.00 i śpi do 6.00, 7.00 rano.

Niestety jednak od jakiegoś czasu coraz trudniej go uśpić w dzień.
Jednak narazie nie zrezygnujemy z tej drzemki bo kiedyś w dzień spał krótko i kazał się uśpić o 18!! ( i spał do 5).
Wolę go uśpić później zadowolonego niż wcześniej padniętego i obudzić się o 5 rano...

Myślę, że kiedy usypianie w dzień będzie coraz trudniejsze, wtedy zrezygnujemy.

Pozdrawiamy.

Moja śpi nadal ,choc tez są czasem trudności ,ale jak juz pisałam ,jej drzemka wciąż sie przesuwa i teraz wyczaiłam ,że najlepiej ją położyć po drugiej ,w pół do trzeciej ,i ładnie zasypia ,:tak: ciesze sie bo mam chwilke dla siebie ,a i ona jest w lepszym nastroju

Moje dziecko od kilku dni nie chce spac w dzien i własnie sie zastanwaim czy zmuszac czy jednak nie i pozwolic mu nie spac jak nie czuje takiej potrzeby:confused:

Witam Wszystkie Mamusie
Moj Kamilek ma 2 latka i 3 miesiace i jeszcze chce spac w poludnie(nie zmuszam go ) Oczywiscie sa takie dni ze nie spi w poludnie ale jest to raz moze dwa dni w miesiacu.Rozne sa dzieci Moj Lobuzek lubi sobie pospac :tak:
Ja nie narzekam na to jego spanie :laugh2:
Pozdrowionka

Ja bym nie zmuszala,widac potzrbuje mniej snu niz inni.Moja Zuzia przestala spac w dzien zupelnie gdy miala rok i 3 miesiace.Za to chozila spac juz o 18 i spala do rana.
Druga corcia tez ma zadatki,bo przesypia cale nocki,a w dzien nie wiele.

Pozdrawia Katka

A u nas z kolei jest jak za czasów niemowlęcych :-) Marcinek spi dwa razy w ciągu dnia: jedna drzemka trwa ok40 min (w weekendy czesto przepada bo Marcin wstaje razem z nami, czyli w wolne dni pozniej) druga trwa ok 1.5-2 godzin i ta jest obowiązkowa. Niestety jak junior nie pospi w dzien to pod wieczór sam siebie denerwuje. A dodam że spi od ok.19.30-20 do 7-8, a w weekendy dłużej.

Moje dziecie to chyba wogole snu nie potrzebuje:-( mino ze nie spał w dzien to obudził sie po 4 godz i buszował nastepne 3 mam dosc

reklama
Witam mamusie dwulatków!!
Moja córcia skończyła 10 stycznia 2 latka, i jeśli chodzi o spanie w ciągu dnia to mamy już od dawna jeden model postępowania. Kiedy widzę, że Mała zaczyna być nerwowa, przeciera oczka to kładziemy się obie i w ciągu 10 minut wtulona zasypia. Zazwyczaj jest to między 12.30 a 13 (stała pora)
Próbowałam tego nie robić, efekt był taki, że Mała nie zasnęła sama, była marudna przez resztę dnia i źle spała w nocy.
Wniosek jaki z tych kilku prób wyciągnęłam był taki, że Madzia (tak ma na imię) jeszcze potrzebuje snu w dzień a to wspólne zasypianie stało się domowym zwyczajem.
Sądzę, że nie powinno się zmuszać dziecka do spania ( w ogóle do czegokolwiek) bo może się zrazić do tej czynności i wtedy dopiero może być problem
Pozdrawiam ciepło

Do góry