reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy dwulatek powinien spać w ciągu dnia?

Czesc mamusie.

Czytam ten temat i popieram Marike.Kazde dziecko jest inne i kazde inaczej sie rozwija.Zreszta dokladnie widac to na podstawie naszych postow.

Moja corcia w nastepnym tygodniu skonczy dwa latka i jedna drzemka jest obowiazkowa.Czasem spi 2 godzinki, czasami godzinke.Wiem jedno, ze jak Julcia nie przespi chociaz 30 minut w ciagu dnia to pozniej pod wieczor jest marudna i poprostu spiaca.Ale nie ma mowy o wczesniejszym spaniu jak drzemki nie bylo.To taki maly wulkan energii :tak:
A ja wychodze z zalozenia, ze wole jak posiedzi troszke dluzej niz mam ja na sile usypiac.Co zapewne skonczylo by sie jej placzem.Najczesciej usypia tak kolo 21- 21.30 i wstaje 8 - 9.Nie jest zle.I oby tak dlaje ;-)

Pozdarwiam.

reklama
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na "babyboom forum";
2 tyg temu moja córeczka skończyła 2 latka, jeszcze 2 m-ce temu nie było najmiejszych problemów ze spaniem - wstawała około 9, na noc szła spać około 21, zasypiala sama, w ciągu dnia pozwalała sobie na dżemki od 1,5 do 3 godz, można by stwierdzić, że należy do śpochów. Jednak ostatnio jej zegar biologiczny szaleje, jak ją położe to pójdzie na dżemkę, ale zasypianie trwa wieki, a później przed 23 nie mam co marzyć o spokoju, jednak jak jej nie kładę to średnio od 17 jest masakra....
Teraz jak tak przeczytałam wasze wypowiedzi, to się trochę uspokoiłam, widać czas zrezygnować z dżemek, a dziecko też musi się do tych zmian przyzwyczaić.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)

U nas nastapił kolejny etap w dojrzewaniu mojego synka. Od tygodnia nie śpi już w dzień. Jak próbowałam go kłaść to przewracał się na łóżku, bawił się wstawał więc postanowiłam go nie kłąść. Efekt jest taki, że cały dzień ma dużo energi na zabawę, a wieczorem bez problemu zasypia w swoim pokoiku na własnym łóżku:-) . Teraz jego doba wygląda tak wstaje po nocy o godz 8-9 cały dzień nie śpi a wieczorem ok 20-21 zasypia w położony w łóżku pi kilku minutach a nawet od razu.
Wcześniej był ogromny problem z zasypianiem nocnym - tylko u nas na łóżku i to ok 22-23 po długiej zabawie samochodzikami i przewracaniu się z boku na bok.
Zdecydowanie bardziej odpowiada mi obecna wersja :-D .

Mój synuś ma już prawie 3 lata i jeszcze śpi w dzień. Wprawdzie nie tyle co kiedyś, bo teraz to jest max. godzinka, ale gdyby się nie przespał to do wieczora by nie przeżył, padłby o 18. Najlepsze w tym jest to, że ja go nie zmuszam do spania w dzień. On sam koło 12 przychodzi i mówi, że chce spać :tak:

jestem mama 20 miesiecznej Jasmin probowalam nie klasc jej w ciagu dnia i bylo ok Jasmin wieczorem zasypiala w mgnieniu oka ale zato ja bylam wykonczona totalnie wiec nadal klade moja kruszynke w ciagu dnia bo ja potrzebuje tej jej dzrzemki by nazbierac sily na kolejne jej kolejne wyczyny

Witam,

u nas podobnie Mati ma 2 lata i 3 miesiące i nadal śpi chętnie w dzień. O 12 w południe sam się domaga, zeby mu poczytać ksiażeczki. Śpi godzinkę max 1,5. Wstaje o 8 rano a o 20 prawie zawsze już śpi.
Układ idealny nie dosyc, że mamy z mężem wolne wieczory to spanie do 8 jest dość przyzwoite nawet w weekendy.

Pzdr.

Moja córcia niedługo skończy dwa lata ,ale juz są problemy z drzemką ,a kiedyś było prawdziwym śpiochem.

Jej drzemka wciąż sie przesuwa w czsie tzn,kiedyś już o 11 była śpiąca ,potem musiałam przesunąć godzinke ,potem już zasypiała koło 13 ,teraz właściwie na dobrą sprawe powinnam ją kłaść o 15 żeby była na tyle zmęczona żeby zasneła ,jak ją za wcześnie położe to sie cała w łóżeczku jak lezy rozbierze nawet pieluche ściągnie i bawi sie na całego ,a jak czasem zasnie to o 17-18 sie obudzi i o 22 idzie spac ,:baffled: ja tak nie chce ,chcę miec wolne wieczory jak kiedyś.

Odziwo jak nie śpi to wieczorem jest może ciut nie w sosie ale nie jakoś bardzo mocno ,tylko roszkę,.
chyba spróbuje jej nie kłasć ,zobaczymy jek bedzie funkcjonowac ,i jak ja będe funkcjonowac

reklama
moja wiki skonczyla dwa latka i robi sobie drzemke w ciagu dnia ok dwoch godzinek ale gdy tata ma wolne a zdarza sie to raz w tygodniu wiki nawet nie mysli o spaniu nadrabia caly tydzien z tata .Ciesze sie ze robi sobie drzemke w dzien mozna troszke odetchnac .pozdrawiam

Do góry