olka11135
Fanka BB :)
Powiem Wam, że osobiście większe problemy i komplikacje miałam z ciążą w młodszym wieku niż teraz. Problemy po pierwszej też odłożyły w czasie decyzję o kolejnej.
Ciąża to loteria. Znam kilka młodych mam mających dzieci ZD jaki i te po 40 z zupełnie zdrowymi maluchami.
Dlatego mówię, że to loteria. Nie neguje badań, wiem że ryzyko wzrasta z wiekiem tak samo jak maleje szansa na poczęcie dziecka, bo natury nie oszukasz. Niemniej jedna kobieta będzie gotowa na macierzyństwo w wieku 20 lat a inna 40. Jedna zajdzie od razu inna po kilku latach. To jedna ze swer życia na którą nie mamy nieraz wpływu.
Oczywiście, że choroby, samopoczucie w ciąży itd.to loteria. Tak samo jak to, że ktoś zacznie się starać zaraz po maturze i okaże się, że z płodnością jest problem. Dlatego ja napisałam tylko i wyłącznie o chciejstwie do starań. Ja chciałam być bardzo młodą mamą i mi się udało. Zawsze chciałam mieć też dużą rodzinę, ale odkładałam to z różnych osobistych powodów. Na ten moment chciałabym do 35 roku życia mieć jeszcze przynajmniej 1, a najlepiej 2 dzieci - jasne, że może nic z tego nie wyjść i wtedy zostanę po prostu mamą dwójki, albo nagnę swoje zasady i zostanę mamą po 40stce tego nie wie nikt, a prawo do chciejstwa i rozpoczęcia starań mam