reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy ciąża jest prawdopodobna?

Karta ciąży nie ma nic wspólnego z becikowym. Wystarczy zwykle zaświadczenie od położnej, że pozostawało się pod opieką położnicza przed 10tc. Po drugie, żeby dostać becikowe, trzeba spełnić dość niski próg dochodowy na jednego członka rodziny więc wiele osób zwyczajnie się 'nie łapie' że względu na zarobki. Niestety nie przysługuje ono każdemu.
dokładnie nie znam chyba nikogo w otoczeniu kto by się załapał na to becikowe, niski próg dochodowy

reklama
Właśnie chciałam napisać, że chyba od dawna jest jakieś niskie kryterium dochodowe.
W 2014 jeszcze się załapałam na becikowe... Nie wiem od kiedy jest kryterium dochodowe...
Chociaż jak poszukałam teraz to 1922 netto na osobę nie brzmi jakoś - samotna matka z 2 dzieci się zalapie się, ew małżeństwo zarabiające troszkę ponad minimalną krajową...
dokładnie nie znam chyba nikogo w otoczeniu kto by się załapał na to becikowe, niski próg dochodowy

To jest ciąża, nadal nie wiadomo czy żywa
Tym razem szacunek na 4tc5d (wczoraj 5tc1d), ale gin opowiedział że widzi zarys ciałka żółtkowego w środku, więc nie jest to puste jajo płodowe... Czy żywe określi się za tydzień dwa - czy rośnie czy nie...

Właśnie chciałam napisać, że chyba od dawna jest jakieś niskie kryterium dochodowe.
W 2014 jeszcze się załapałam na becikowe... Nie wiem od kiedy jest kryterium dochodowe...
Chociaż jak poszukałam teraz to 1922 netto na osobę nie brzmi jakoś - samotna matka z 2 dzieci się zalapie się, ew małżeństwo zarabiające troszkę ponad minimalną krajową...
w sumie racja bo dziecko już się liczy do kryterium dochodowego, wiec dochód rozkłada się na 3, a nie 2 Np osoby

To się zaczynam zastanawiać czy jest sens dziś iść na USG (mam wyznaczony termin z pakietu medycznego)

Wczoraj zrobiłam badania, zlecone przez gin, w tym betę - mam stały przyrost powyżej 60% na 2 dni...
Wynik z 1.10 - 3886
Wynik z 12.10 - 69598
Wiek ciąży z USG z 6.10 - 4tc5d

Czytałam, że przyrost bety powyżej 1200 powinien się podwajać co 4 dni (a nie co 2)... Któraś tak miała?

To się zaczynam zastanawiać czy jest sens dziś iść na USG (mam wyznaczony termin z pakietu medycznego)

Wczoraj zrobiłam badania, zlecone przez gin, w tym betę - mam stały przyrost powyżej 60% na 2 dni...
Wynik z 1.10 - 3886
Wynik z 12.10 - 69598
Wiek ciąży z USG z 6.10 - 4tc5d

Czytałam, że przyrost bety powyżej 1200 powinien się podwajać co 4 dni (a nie co 2)... Któraś tak miała?
Ale ty kompletnie źle robisz betę. Betę robi się co 48 h, ale przy takich wartościach to ona może nawet spadać, bo tu już liczy się obraz USG.
Ty musisz chodzić do jednego ginekologa, który będzie ci robił pomiary na jednym sprzęcie, bo jak pójdziesz do różnych to pomiary zawsze będą się różniły.

Jak robiłam betę 2 tyg temu też rosła,
Pon 718
Sr 1668
Pt 3886
(Robione w jednym laboratorium)
W zeszłym tyg robiłam USG...
W tym w sumie się nie spodziewałam, że jeszcze mi zleci betę... Ale wynik w sumie nie wygląda na spadający (jak wychodzi, że przyrasta stale podwajając swoją wartość o 2x co 2 dni)

reklama
Przy takiej wartości to już tylko USG prawdę Ci powie. Już nie ma sensu bety powtarzać.
Musisz dotrwać do kolejnej wizyty u gina.

Do góry