reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy ciąża jest prawdopodobna?

To bzdura, usg jest jak najbardziej bezpieczne.
Zobaczymy za tydzień czy i co się tam urodzi, a dziś jeszcze pewnie pójdziemy wieczorem do sprawdzonego (przed laty) gin, który był zazwyczaj bardziej gadatliwy i opisywał co widzi na ekranie, zapytam też go o to ciałko żółte... Nawet jak nie zobaczy więcej niż wczorajszy to może jednak coś powie o tym ciałku żółtym, lub w ogóle coś co uspokoi moje obawy (troszkę wygląda to na tonącą, która się brzytwy chwyta, ale chciałabym sprawdzić wszystkie znane mi drogi, aby się dowiedzieć i nie zwariować po drodze przez ten tydzień :-p ). Z drugiej strony jak już ciąża stanęła i się nie rozwija to byłyby jakieś oznaki? (Wiem, że oznaki typu wrażliwość na zapachy czy ból sutków jest bardziej objawem psychosomatycznym - tzn może być już po wszystkim, a ja nadal odczuwam objawy)...

reklama
Zobaczymy za tydzień czy i co się tam urodzi, a dziś jeszcze pewnie pójdziemy wieczorem do sprawdzonego (przed laty) gin, który był zazwyczaj bardziej gadatliwy i opisywał co widzi na ekranie, zapytam też go o to ciałko żółte... Nawet jak nie zobaczy więcej niż wczorajszy to może jednak coś powie o tym ciałku żółtym, lub w ogóle coś co uspokoi moje obawy (troszkę wygląda to na tonącą, która się brzytwy chwyta, ale chciałabym sprawdzić wszystkie znane mi drogi, aby się dowiedzieć i nie zwariować po drodze przez ten tydzień :-p ). Z drugiej strony jak już ciąża stanęła i się nie rozwija to byłyby jakieś oznaki? (Wiem, że oznaki typu wrażliwość na zapachy czy ból sutków jest bardziej objawem psychosomatycznym - tzn może być już po wszystkim, a ja nadal odczuwam objawy)...
Nie, ciąża która jest ale się nie rozwija (np puste jajo) może dawać tak samo mocne objawy jak zdrowa ciąża

Co da Ci ciałko żółte? To tylko dowód na owulacje.
Przy Twojej becie powinien być widoczny pęcherzyk w macicy, może z pęcherzykiem zoltkowym, może jeszcze bez - to nic nie będzie znaczyło jeszcze bo jest za wcześnie.
Dobry termin na usg to ok 8 tygodnia.

Nie, ciąża która jest ale się nie rozwija (np puste jajo) może dawać tak samo mocne objawy jak zdrowa ciąża

Co da Ci ciałko żółte? To tylko dowód na owulacje.
Przy Twojej becie powinien być widoczny pęcherzyk w macicy, może z pęcherzykiem zoltkowym, może jeszcze bez - to nic nie będzie znaczyło jeszcze bo jest za wcześnie.
Dobry termin na usg to ok 8 tygodnia.
Następne terminy mam 13 i 20.10...
Po drodze nie wiem czy już mogę i powinnam zapisać się do przychodni i założyć kartę ciążową, czy to jeszcze za wcześnie?

Kartę ciąży zakłada prowadzący ginekolog, zazwyczaj ok 8-10 tygodnia. Wcześniej nie, bo, jakkolwiek to strasznie zabrzmi, wiele ciąż sie zwyczajnie przestaje rozwijać.
Następne terminy mam 13 i 20.10...
Po drodze nie wiem czy już mogę i powinnam zapisać się do przychodni i założyć kartę ciążową, czy to jeszcze za wcześnie?

reklama
Żeby dostać w PL becikowe trzeba mieć założoną kartę do 10tc. Nie znam nikogo kto odpuściłby te pieniądze. To jedyny powód dla którego zakłada się ją w tym czasie 😉
Karta ciąży nie ma nic wspólnego z becikowym. Wystarczy zwykle zaświadczenie od położnej, że pozostawało się pod opieką położnicza przed 10tc. Po drugie, żeby dostać becikowe, trzeba spełnić dość niski próg dochodowy na jednego członka rodziny więc wiele osób zwyczajnie się 'nie łapie' że względu na zarobki. Niestety nie przysługuje ono każdemu.

Do góry