Marczelitto, prześliczną masz córeczkę
Tak się chciałam wyżalić, bo już czasem to nie miałam siły, w głowie się miesza, jak ktoś się tak ostro wtrąca, każdy ma prawo wychowywać swoje dziecko według własnego uznania, mojej mamie powiedziałam, że ona już odchowała swoje, mogła je wychowywać jak chciała, ja też chcę wychowywać po swojemu, tylko że na moją mamę na dłuższą metę to nie działa, potem zaczyna się to samo, więc jedyna droga, to ograniczyć kontakty (to długa historia i nie związana jedynie z kwestią wychowywania mojego dziecka, tak jest ze wszystkim, kontrola, wszystko musi wiedzieć, ze wszystkiego trzeba się tłumaczyć, jak byłam w ciąży z Mich. to próbowała rozbić moje małżeństwo, gdy jej zwracam uwagę, to zaczyna, że ją nienawidzę i pyta za co i że moje dzieci będą mnie nienawidzieć jak ja ją, i że ona się tak starała, a za to teraz takie coś, już nie miałam siły, zmieniłam numer tel., teraz nie muszę już myśleć, co mi jeszcze powie).
To jest niesamowite, że ludziom się wydaje, że robią dobrze mówiąc, rób tak i tak, a to podważa mocno poczucie pewności matki, one też kiedyś były młodymi matkami i też czuły się czasem niepewnie, a nie lubiły, żeby ktoś mocno ingerował w ich życie, a teraz robią to samo. Ja usłyszałam tydzień temu od babki mojego ojca, że ona to córce łyżeczką język przytrzymywała i tak dawała jeść, a jak zwymiotowała, to za namową kogoś jej łyżeczkę tego dała i już więcej nie wymiotowała, wiem obrzydliwe, w życiu bym czegoś takiego nie zrobiła, mój synek jest drobny, ale wagę ma w normie, po co mam robić mu krzywdę, nawet jakby miał niedowagę... Ale słyszę, bo żebra wystają, a czy on dosyć je, no niedużo, no widać, to dawaj mu to, rób mu tak, a z dzieckiem nie wszystko się da tak łatwo zrobić. Brakuje mi czasem takiego prawdziwego rozsądnego oparcia, ale tutaj dziewczyny i moje koleżanki mi pomagają, więc wierzę, że jestem na dobrej drodze i zawsze znajdzie się jakieś rozsądne rozwiązanie, pod warunkiem, że człowiek nie będzie słuchać tych wszystkim "mądrych" teściowych, matek, szwagierek, braci itp.