reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cztery koła dla naszego maleństwa

dziewczynki prawda jest taka, że nawet najgorszy fotelik NOWY jest lepszy niż wożenie dziecka w foteliku używanym (takim kupowanym na bazarku, gdzie Polacy sprzedają to co przywożą z niemieckich wystawek). Jedyne co my jako konsumenci możemy zrobić to wybrać fotelik:
- nowy, nieużywany a więc bezwypadkowy, ewentualnie ze sprawdzonego źródła.
- z homologacją.
to już jest bezpieczniejsze, bo niestety mimo takiej informacji, nakazów, wiele rodziców nie przestrzega tej zasady.
Jeśli stać nas na fotelik taki który w CT uzyskał wysokie noty, to jak najbardziej można sobie taki fotelik kupić, nie mniej jednak każdy rozważa we własnym sumieniu i w zgodzie z własnymi możliwościami. najważniejsze jest żeby dziecko w tym foteliku WOZIĆ, nawet "tylko do sklepu". Ważne żeby nie pokazywać dziecku że może czasem dla frajdy przejechać się bez zapięcia w foteliku - dziecko musi mieć przejrzysty komunikat: Ma być fotelik. Amen.

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy ulegniemy wypadkowi czy nie... wypadek może się skończyć różnie, ale jedno jest pewne - w foteliku jest bez dwóch zdań bezpieczniej. Wybierajmy fotelik, który stabilnie jest umocowany w samochodzie, który jest zabezpieczony, odpowiednimi osłonami i wkładkami.

reklama
a ja mam Chicco z baza(Autifix plus)i on dostał w ocenie 4):baffled:

Rozalko tam nie mówią, że wszystkie chicco są be. Tylko ten konkretny model, z którego podczas wypadku dziecko wypada wyrywając pasy. Skoro Twój fotelik dostał 4 to ok. Mówią, żeby nie kupować fotelików z oceną niższą niż 3.

Ja sama jeszcze jakiś czas temu chciałam jumpera z fotelikiem. Myślałam, że jak spełnia normy europejskie to jest spoko. Ale poczytałam trochę i widzę jak ważne są ct. W końcu kupując fotelik nie mamy pewności jak zachowa się podczas wypadku. Foteliki 0-13kg to nie tylko nosidełka. Mają przede wszystkim chronić nasze maleństwa w razie wypadku. I należy pamiętać, że to , że my jeździmy ostrożnie nie znaczy, że jakiś idiota w nas nie walnie. Miałam taką sytuację ostatnio na obwodnicy. Na szczęście skończyło się na strachu.

dziewczynki prawda jest taka, że nawet najgorszy fotelik NOWY jest lepszy niż wożenie dziecka w foteliku używanym (takim kupowanym na bazarku, gdzie Polacy sprzedają to co przywożą z niemieckich wystawek). Jedyne co my jako konsumenci możemy zrobić to wybrać fotelik:
- nowy, nieużywany a więc bezwypadkowy, ewentualnie ze sprawdzonego źródła.
- z homologacją.
to już jest bezpieczniejsze, bo niestety mimo takiej informacji, nakazów, wiele rodziców nie przestrzega tej zasady.
Jeśli stać nas na fotelik taki który w CT uzyskał wysokie noty, to jak najbardziej można sobie taki fotelik kupić, nie mniej jednak każdy rozważa we własnym sumieniu i w zgodzie z własnymi możliwościami. najważniejsze jest żeby dziecko w tym foteliku WOZIĆ, nawet "tylko do sklepu". Ważne żeby nie pokazywać dziecku że może czasem dla frajdy przejechać się bez zapięcia w foteliku - dziecko musi mieć przejrzysty komunikat: Ma być fotelik. Amen.

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy ulegniemy wypadkowi czy nie... wypadek może się skończyć różnie, ale jedno jest pewne - w foteliku jest bez dwóch zdań bezpieczniej. Wybierajmy fotelik, który stabilnie jest umocowany w samochodzie, który jest zabezpieczony, odpowiednimi osłonami i wkładkami.

Ok ale tak jak pisałam my możemy jechać ostrożnie ale ktoś i tak może w nas wjechać i wypadek gotowy. Poza tym nie przesadzaj. Nie wszystkie foteliki po ct kosztują 1000zł. Np. Maxi Cosi Citi- ocena 4, cena za nowy fotelik na allegro to ok. 350zł. Fotelik Tako bez testów ok. 200zł. Czy jest aż taka różnica?

Czy widziałaś na filmiku z youtube, który wstawiłam, jak fotelik 0-13kg przypięty prawidłowo pasami pięknie wylatuje w powietrze w czasie zderzenia?

Z resztą, po co ja się produkuję. I tak każdy zrobi jak zechce.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ale proszę nie mówmy, że jak kogoś nie stać to niech kupi szajs i wolno jeździ... jeżeli stać kogoś na samochód , benzyne i ubezpieczenie to tym bardziej na fotelik np. maxi cosi city za 350 zł ( na raty 35 zł miesięcznie)
a homologacje to wiecie gdzie mozna sobie wsadzić.... ona nic a nic nie gwarantuje.
A nie zawsze wystarczy wozić dziecko w foteliku byle jakim ale nowym... nawet sobie nie chce wyobrazać stłuczki i wylatującego fotelika rezem z dzieckiem- to już chyba lepiej bez fotela.
bonusowa masz rację i tak każdy zrobi co mu sumienie podpowiada, ale żeby potem rozpaczy nie było, lepiej kupić używane łóżeczko na allegro, wózek używany ale nie fotelik moim zdaniem

Hmm...zastanowiłyście mnie.
Fotelik , w którym jeździ obecnie młoda był kupiony od kogoś i zdaję sobie sprawę z tego,że nie należy do najbezpieczniejszych :/ Nie ma głębokich zagłówków (w sensie z boku), do tego jakieś problemy z pasami...

Dla najmłodszej mamy fotelik x-landera .Szukam jakichś informacji czy robiono testy na tym foteliku.

gdzies słyszałam , że ten x car robiony jest na podzespołach, czy w fabryce maxi cosi, ale nie wiem czy to prawda, niestety polskie foteliki nie sa testowane bo nas na to nie stać (swoją drogą paranoja, bo inwestycja w testy pozwoliłaby na eksport i reklamę popartą testami)
fotelik bobbiway implastu, nie ma testów a kosztuje 450 zł czyli drożej niż maxi cosi city.:baffled:

X-lander produkowany jest w Chinach. Zauważcie, że nigdzie nie podają nazwy producenta X-landera tylko piszą "polski", ale "polski" to jest dostawca ;-)

Ale gorąco tu ;-)

Najtańszy fotelik po CT to chyba Maxi Cosi City. Widziałam go na żywo i wygląda bardzo fajnie :tak: Facet w sklepie nam go polecał. Mówił, że nie mieli żadnych niepokojących wieści o nim.

Ostatnia edycja:
macie racje z tymi testami- mwczesniej jakos o tym nie myslalam. bylam zdecydowana na jumpera X z fotelikiem. a nie wiecie czy mozna do niego wpiac fotelik np maxi cosi?

reklama
Do góry