reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cztery koła dla naszego maleństwa

dziewczynki prawda jest taka, że nawet najgorszy fotelik NOWY jest lepszy niż wożenie dziecka w foteliku używanym (takim kupowanym na bazarku, gdzie Polacy sprzedają to co przywożą z niemieckich wystawek). Jedyne co my jako konsumenci możemy zrobić to wybrać fotelik:
- nowy, nieużywany a więc bezwypadkowy, ewentualnie ze sprawdzonego źródła.
- z homologacją.
to już jest bezpieczniejsze, bo niestety mimo takiej informacji, nakazów, wiele rodziców nie przestrzega tej zasady.
Jeśli stać nas na fotelik taki który w CT uzyskał wysokie noty, to jak najbardziej można sobie taki fotelik kupić, nie mniej jednak każdy rozważa we własnym sumieniu i w zgodzie z własnymi możliwościami. najważniejsze jest żeby dziecko w tym foteliku WOZIĆ, nawet "tylko do sklepu". Ważne żeby nie pokazywać dziecku że może czasem dla frajdy przejechać się bez zapięcia w foteliku - dziecko musi mieć przejrzysty komunikat: Ma być fotelik. Amen.

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy ulegniemy wypadkowi czy nie... wypadek może się skończyć różnie, ale jedno jest pewne - w foteliku jest bez dwóch zdań bezpieczniej. Wybierajmy fotelik, który stabilnie jest umocowany w samochodzie, który jest zabezpieczony, odpowiednimi osłonami i wkładkami.

reklama
a ja mam Chicco z baza(Autifix plus)i on dostał w ocenie 4):baffled:

Rozalko tam nie mówią, że wszystkie chicco są be. Tylko ten konkretny model, z którego podczas wypadku dziecko wypada wyrywając pasy. Skoro Twój fotelik dostał 4 to ok. Mówią, żeby nie kupować fotelików z oceną niższą niż 3.

Ja sama jeszcze jakiś czas temu chciałam jumpera z fotelikiem. Myślałam, że jak spełnia normy europejskie to jest spoko. Ale poczytałam trochę i widzę jak ważne są ct. W końcu kupując fotelik nie mamy pewności jak zachowa się podczas wypadku. Foteliki 0-13kg to nie tylko nosidełka. Mają przede wszystkim chronić nasze maleństwa w razie wypadku. I należy pamiętać, że to , że my jeździmy ostrożnie nie znaczy, że jakiś idiota w nas nie walnie. Miałam taką sytuację ostatnio na obwodnicy. Na szczęście skończyło się na strachu.

dziewczynki prawda jest taka, że nawet najgorszy fotelik NOWY jest lepszy niż wożenie dziecka w foteliku używanym (takim kupowanym na bazarku, gdzie Polacy sprzedają to co przywożą z niemieckich wystawek). Jedyne co my jako konsumenci możemy zrobić to wybrać fotelik:
- nowy, nieużywany a więc bezwypadkowy, ewentualnie ze sprawdzonego źródła.
- z homologacją.
to już jest bezpieczniejsze, bo niestety mimo takiej informacji, nakazów, wiele rodziców nie przestrzega tej zasady.
Jeśli stać nas na fotelik taki który w CT uzyskał wysokie noty, to jak najbardziej można sobie taki fotelik kupić, nie mniej jednak każdy rozważa we własnym sumieniu i w zgodzie z własnymi możliwościami. najważniejsze jest żeby dziecko w tym foteliku WOZIĆ, nawet "tylko do sklepu". Ważne żeby nie pokazywać dziecku że może czasem dla frajdy przejechać się bez zapięcia w foteliku - dziecko musi mieć przejrzysty komunikat: Ma być fotelik. Amen.

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy ulegniemy wypadkowi czy nie... wypadek może się skończyć różnie, ale jedno jest pewne - w foteliku jest bez dwóch zdań bezpieczniej. Wybierajmy fotelik, który stabilnie jest umocowany w samochodzie, który jest zabezpieczony, odpowiednimi osłonami i wkładkami.

Ok ale tak jak pisałam my możemy jechać ostrożnie ale ktoś i tak może w nas wjechać i wypadek gotowy. Poza tym nie przesadzaj. Nie wszystkie foteliki po ct kosztują 1000zł. Np. Maxi Cosi Citi- ocena 4, cena za nowy fotelik na allegro to ok. 350zł. Fotelik Tako bez testów ok. 200zł. Czy jest aż taka różnica?

Czy widziałaś na filmiku z youtube, który wstawiłam, jak fotelik 0-13kg przypięty prawidłowo pasami pięknie wylatuje w powietrze w czasie zderzenia?

Z resztą, po co ja się produkuję. I tak każdy zrobi jak zechce.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ale proszę nie mówmy, że jak kogoś nie stać to niech kupi szajs i wolno jeździ... jeżeli stać kogoś na samochód , benzyne i ubezpieczenie to tym bardziej na fotelik np. maxi cosi city za 350 zł ( na raty 35 zł miesięcznie)
a homologacje to wiecie gdzie mozna sobie wsadzić.... ona nic a nic nie gwarantuje.
A nie zawsze wystarczy wozić dziecko w foteliku byle jakim ale nowym... nawet sobie nie chce wyobrazać stłuczki i wylatującego fotelika rezem z dzieckiem- to już chyba lepiej bez fotela.
bonusowa masz rację i tak każdy zrobi co mu sumienie podpowiada, ale żeby potem rozpaczy nie było, lepiej kupić używane łóżeczko na allegro, wózek używany ale nie fotelik moim zdaniem

Hmm...zastanowiłyście mnie.
Fotelik , w którym jeździ obecnie młoda był kupiony od kogoś i zdaję sobie sprawę z tego,że nie należy do najbezpieczniejszych :/ Nie ma głębokich zagłówków (w sensie z boku), do tego jakieś problemy z pasami...

Dla najmłodszej mamy fotelik x-landera .Szukam jakichś informacji czy robiono testy na tym foteliku.

gdzies słyszałam , że ten x car robiony jest na podzespołach, czy w fabryce maxi cosi, ale nie wiem czy to prawda, niestety polskie foteliki nie sa testowane bo nas na to nie stać (swoją drogą paranoja, bo inwestycja w testy pozwoliłaby na eksport i reklamę popartą testami)
fotelik bobbiway implastu, nie ma testów a kosztuje 450 zł czyli drożej niż maxi cosi city.:baffled:

X-lander produkowany jest w Chinach. Zauważcie, że nigdzie nie podają nazwy producenta X-landera tylko piszą "polski", ale "polski" to jest dostawca ;-)

Ale gorąco tu ;-)

Najtańszy fotelik po CT to chyba Maxi Cosi City. Widziałam go na żywo i wygląda bardzo fajnie :tak: Facet w sklepie nam go polecał. Mówił, że nie mieli żadnych niepokojących wieści o nim.

Ostatnia edycja:
macie racje z tymi testami- mwczesniej jakos o tym nie myslalam. bylam zdecydowana na jumpera X z fotelikiem. a nie wiecie czy mozna do niego wpiac fotelik np maxi cosi?

reklama
Do góry