reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cześć mamy polki we włoszech

sylwiu,ja mialam to samo w comune.albo kontrakt o prace albo kasiorka na koncie.ja dalam wydruk z konta i to konto musi byc otwarte minimum 3 miesiace.w uslu nie mialam takich problemow bo wystarczyly te dokumenty co mam i meldunek.ja ubezpieczenie prywatne mialam przez pierwsze 2 lata,pozniej to juz nie bylo potrzebne bo mialam meldunek i cala reszte.i faktycznie tesera jest warzna tylko rok jak nie pracujesz a jak pracujesz to 5 lat.
zyta ciesze sie ze powrocilas do zywych:-D.a moje kuki maja sie doskonale w te chlodne dni.mroz im nie straszny po laza po dworze i gdakaja zadowolone a maluchy rosna jakn na drozdzach i sa coraz wieksze.kilka stron wczesniej sa ich zdjecia.
sylwiu jesli chodzi o rejestracje dzieciatka to niech inne dziewczyny sie wypowiedza bo ja sie na tym nie znam.
a Wy jetsescie po slubie??sorki ,ze pytam ale to tak z ciekawosci??!!co 5 lat Twoj F musi zmieniac tesserino??u mnie i u meza nie ma zadnej scadenzy??

reklama
Nie no ja aktualnie mam tylko tesserke codice i to zaswiadczenie ze jestem zarejestrowana w bezrobociu. nic wiecej nie mam. No wlasnie nie jestesmy po slubie i dlatego nie mam ubezpieczenia od niego jako ze on pracuje.
Aha czyli ze w szpitalu w sumie to pewnie dowiem sie na miejscu jak pojade do szpitala zobaczyc co i jak:)

Dlaczego tu nie ma zadnej mamuski z Viterbo i okolic?? :/

Cucciola79 jak rodzilas tu we wloszech to co zabieralas do szpitala dla siebie i dziecka bo czytalam ze jedne mamy nawet przescieradelka i kolderki zabieraja :O gdzie zawsze jak rozmawialam z kumpelami mamami zadne mi nie mowila o jakis przescieradelkach kolderkach podusiach i innych takich rzeczach !! dajcie dziluszki jakas rade bo ja mam jeszcze troche czasu i oszaleje przegladaja te wszystkie fora na necie:)

cuciolòa lac nie bede za chlebek,ja tylko tak zartowalam:-D.wyszedl dosc smaczny bo na poczekaniu polowa zniknela,wiec zly nie byl.
faktycznie co rejon to inne wymogi.na mojej jest warznosc 1 rok a mojego F. 5 lat.my tez nie jestesmy po slubie wiec ja nie moge byc na ubezpieczeniu mojego,jedynie urzad pracy mi zostaje i to oni placa skladki i to dobrze bo za nic nie place idac do lekarza.nawet robiac mammografie nic nie placilam a to sporo kosztuje.
sylwiu my rozsiane jak ten mak,po calych wloszech i nam tez teskno do siebie,chocby po to aby spotkac sie przy kawusi i ciasteczku.jedyna mozliwosc pogawedki to tutaj na forum:tak:,musimy kciuki zacisnac i zeby jakos isc do przodu.
zyta,faktycznie jest ten sklep Brums ja w nim kupowalam ciuszki dla mojej siostrzenicy i maja naprawde wszystko.moze maja sklep internetowy?

ja znikam na dzisiaj bo jade na kolacje do szwagierki,moj wlasnie konczy sie golic i wychodzimy.milego wieczorku laseczki:-):-)

Cucciola79 jak rodzilas tu we wloszech to co zabieralas do szpitala dla siebie i dziecka bo czytalam ze jedne mamy nawet przescieradelka i kolderki zabieraja :O gdzie zawsze jak rozmawialam z kumpelami mamami zadne mi nie mowila o jakis przescieradelkach kolderkach podusiach i innych takich rzeczach !! dajcie dziluszki jakas rade bo ja mam jeszcze troche czasu i oszaleje przegladaja te wszystkie fora na necie:)
Wrzucam Ci liste poczytaj tutaj kazdy szpital ma inne wymogi co do corredo dla noworodka:
Corredo ospedale per mamma e neonato: le liste di tutti i reparti di ostetricia d’Italia
zalezy tez od sezonu ja rodzilam w maju a wiec zadnych kolderek nie potrzebowalam,poza tym w moim szpitalu dali mi taka liste przed samym porodem!!!Ty robisz kurs przed porodowy w tamtejszym szpitalu??dowiedz sie w Asl jest gratis i tam o wszystkim informuja!!
agatkamilego wieczorku u szwagierki
Ja robie przedswiateczne porzadki

aa dziewczyny czyli jak jestem zarejestrowana w tutejszym bezrobociu placa za mnie skladki i jestem ubezpieczona??

nie robie zadnego kursu bo do szpitala mam 30 min jazdy samochodem jak i do asl a moj facet pracuje sempre :/ autobusami sie boje jezdzic bo jak taki jeden z drugim bierze zakret to strach ze z niego zaraz wypadne jush jeden wypadek przetrwalam na poczatku ciazy w autobusie tz stluczke w sumie ale i tak strachu bylo tyle ze hoho .
Pojade w poniedzialek do szpitala to zapytam moze tam mi dadza jakas liste czy cos:) a jak nie to zabiore wsio co znajde na necie lepiej miec wiecej niz mialo by mi czegos braknac jak to mowi moja "tesiowa" hehe:)

wiem ze my takie rosiane ale dobrze ze odnalazlam to forum moge sie czegos dowiedziec przynajmniej bo te baby w urzedach i ich uprzejmosc :/

ojeja kobity jestem juz po tych urodzinach :) kupilam dla Andrei klocki lego hiro faktory.Prezent trafiony.Byl bardzo szczesliwy.Urodziny zaczely sie o 15 skonczyly po 18 gdybym malego nieciagla bo trza kawal do domu isc to by i jeszcze siedzial. Fajnie bylo,tylko szkoda ze kolezanka polka mnie w jojo zrobila i nieprzyszla...Ale bylo milo.Na urodzinki byla wynajeta sala zabaw i dwie panie ktore zabawialy dzieciaki.Napawde jestem zadowolona,proseco popilam haha.Nie no smiac mi sie chce bo strasznie sie balam,no bo wiecie ze ja z tym wloskim niebardzo.Ale dogadalam sie.Mama ANdrei zreszt ajest wspaniala kobieta o czym nieraz sie przekonalam i ma bardzo fajnego drugiego meza,pogadalam posmialam sie spotkalam maly ktore poznalam w przedszolu :)
DSCF0580.jpgDSCF0593.jpgDSCF0601.jpgDSCF0603.jpgDSCF0648.jpgDSCF0656.jpgDSCF0662.jpgDSCF0664.jpg

aa dziewczyny czyli jak jestem zarejestrowana w tutejszym bezrobociu placa za mnie skladki i jestem ubezpieczona??

nie robie zadnego kursu bo do szpitala mam 30 min jazdy samochodem jak i do asl a moj facet pracuje sempre :/ autobusami sie boje jezdzic bo jak taki jeden z drugim bierze zakret to strach ze z niego zaraz wypadne jush jeden wypadek przetrwalam na poczatku ciazy w autobusie tz stluczke w sumie ale i tak strachu bylo tyle ze hoho .
Pojade w poniedzialek do szpitala to zapytam moze tam mi dadza jakas liste czy cos:) a jak nie to zabiore wsio co znajde na necie lepiej miec wiecej niz mialo by mi czegos braknac jak to mowi moja "tesiowa" hehe:)

wiem ze my takie rosiane ale dobrze ze odnalazlam to forum moge sie czegos dowiedziec przynajmniej bo te baby w urzedach i ich uprzejmosc :/

dokladnie Sylwiu,urzad pracy placi za ciebie skladki i ztym kwitkiem co ci dali z zatrudnienia idziesz do asl i robisz tessera tzw.essenzione del ticet per dissocupati i tym papierkiem masz wszystkie swiadczenia medyczne darmowe.
fajnie Aniu ze zabawa sie udala i maly Maksiu zadowolony i ze prezent sie podobal.a o jezyk sie nie martw,nauczysz sie z czasem.wiekszosc z nas przyjechala do tego kraju bez znajomosci jezyka i jakos sie dogadywalysmy.ja na poczatku to do pracy chodzilam z tlumaczem polsko-wloskim i nie patrzaylam na inne dziewczyny ze krzywo na mnie zerkaly ale w ten sposob sie jezyka uczylam.

reklama
Agatka13 widzisz a ja nic nie wiedzialam! myslalam ze to dziala tak jak u nas w pl ze musisz chcodzi raz na jakis czas sie podpisywac, meldowac czy cos, tu nie bylam ani razu wiec nie zdawaalm sobie z prawy ze to tak funkcjonuje:) a jezeli mam jeszcze datowo wazna tessere to musze wyrabiac nowa czy moge dalej ta sama sie poslugiwac?? jej dzieki za info sie uspokoilam:) Gdyby nie wy dziewczyny nie wiem czy bym sie ogarnela w tym italianskim swiecie:D

jej widzialam sama lubie klocki lego:d stara jestem a poukladalabym sobie z mila checia:)

Do góry