reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cześć mamy polki we włoszech

hej dziewczyny :) w koncu ogarnelam ta stronke :D(tak mi sie wydaje) w ogole nie wiem czy temat jak i zapytanie(a) bedzie odpowiednie tutaj ale pisze poniewaz jest to pierwsza "rzecz" jaka udalo mi sie otworzyc i cos naskrobac:D a pytan ma wiele:) a wiec tak mieszkam we wloszech od jakiegos czasu dokladnie w Marcie (lago di Bolsena) provincia Viterbo:) Jestem przyszla mamuska:) aktualnie mam 29 tydzien czyli dziecina nadciaga:) pytania mam w sumie rozniaste ale zaczne od tego czy ktoras z was ( nie orientuje sie bo tyle Was tu jest:)ponad 500 stron czytania:))rodzila w Viterbo (belcolle) jak to tam wyglada i co trzeba tam zabrac dla siebie i dzieciaczka:) kolejne pytanko mam takie : nie posiadam zameldowania ale mam tesserke i codice gdyz rok temu pracowalam przez 3 miesiace i szefo mi wyrobil takowe dokumenty:) teraz narazie sie nimi posluguje ale nie wiem jak dlugo moge dodam ze wazna ja mam do 2017 r. czy ona dalej jest aktualna jak nie pracuje ?? Jejku ja jush sama nie wiem czy jak pojade rodzic a termin mam na luty to przyczepia sie do mnie czy nie?? i czy moge sobie wyrobic zameldowanie tu jak posiadam te dokumenty plus jestem zarejestrowana w biurze dla bezrobotnych plus moj facet pracuje:) prosze was o jakies indo bo ten internet mnie kiedys wykonczy niejasnoscia jaka tu panuje:) z gory dziekuje i wszystkim mamuska gratuluje:* pozdrawiam:)

reklama
witaj Sylwiu wsrod nas.
otorz wszystkie dokumenty sa warzne i smialo mozesz sobie wyrobic zameldowanie a zeby bylo Ci latwiej poslugiwac sie wsrod wloskiej biurokracji to radze wyrobic sobie dloski dowod osobisty bo nasz polski nie bardzo umieje czytac i zawsze sie mnie pytaja co to jest:szok:.
jesli chodzi o viterbo to nie mam pojecia bo ja mieszkam w poblizu perugi ale mam kolezanke co mieszka w viterbo i szpital ogolem sobie chwali chociaz ona nie ma dzieci.najlepiej jakbys sie przejechala na oddzial i sie wszystkiego dokladnie dowiedziala.co do porodu to nikt ci nic nie powie ze nie masz meldunku czy jakis innych ******* bo porod jest BEZPLATNY I CALA OPIEKA OKOLOPORODOWA ROWNIERZ.
TWOJA Tessera sanitaria jest caly czas warzna,a jak ssie skonczy warznosc po prostu idziesz do twojego USL i wyrabiasz nowa.w usl ci powiedza jakie masz dostarczyc dokumenty.ja tez jestem bezrobotna i zarejestrowana w urzedzie i tesera sanitarna mam na 1 rok,a z dokumentow musialam doniesc dokument potwierdzajacy ze jestem zapisana w bezbrobotnych i chyba to wszystko.reszte ci oni powiedza i badz spokojna bo stres dzidzi nie sluzy.
mam nadzieje ze wyrazilam dosc jasno,jesli nie to pytaj smialo:-):-):-)

ja tam z dokumentami niepomoge bo ja sie poprostu na nich nieznam.U mnie biurokracja zajmoje sie slubny ;)

jupi jupi snieg wczoraj zaczal padac a juz o 5 rano mialam pobudke mamo wstawaj sniej mama snieg sveglia mamma andiamo
DSC05171.jpgDSC05176.jpgfuori dai mamma sveglia ;)

witam juz troche swiatecznie;-)chociaz do swiat to mi bardzo daleko:-)ze wszystkim,jestem dosc zblokowana robic nie moge,wiec bedzie co bedzie,dobrze ze maz wyrozumialy to jakos przezyjemy:-D;-)
Wczoraj was poczytalam,ale odpisac to juz sily nie mialam,wizyta u lekarza potem zakupy troche wyprawkowe,w sumie to wszystko mam,no moze wszystko,bo pewnie czegos zapomnialam:-ptylko mam jeden problem,otoz wcale nie moge kupic czapeczki takiej na noworodka,chodzi mi o ciepla,bo takie zwykle to mam...nie wiem czy tu nie ubieraja w zime dzieci w czape?ale w wozki patrze wiec takie wieksze dzieciaczki je maja...,a maluchow takich nie widuje,bo i tez malo wjezdzam do miasta,skoro mam odpoczywac i lezec:-p;-)
Sylwia21s witaj to jestesmy na podobnym etapie ciazy...:-Dgratuluje!a znacie juz plec?co do dokumentow to chyba agatka13 dobrze ci wyjasnila...,tylko mnie dziwi,dlaczego masz wazne az do 2017 roku?ja mam jak i maz i corka zawsze wazne do roku,a po roku znow musimy o nowe sie starac:rofl2:
a reszta dziewczyn jak macie ta tessera?
Ptynia wielki szacun dla ciebie i twoich arcydziel...ja mam dwie lewe rece do takich spraw:-D
anna20061 ty to masz fajnie chyba taka mieszana rodzina plus do tego mieszkacie tez nie w swoich krajach...swieta jak spedzacie?
cucciola79 co do internetu to ile ty placisz za takie lacze?my mamy hm z anteny,wiec wiekszych problemow nie ma,wiadomo nieraz jest jakas blokada,ale trafi sie jak np.deszcz pada:-pno i placimy 29euro na miesiac,chyba to nie dozo,w kazdym razie nie mam innego porownania
agatka13 ty to pracowita dziewczyna jestes,nawet chleb upieczesz,az mi zapachnialo:-)kurki jak zyja?nie za zimno?
wczoraj rano jechalam do lekarza to caly samochod byl bialy,nie w sniegu tylko w mrozie:rofl2:uff co by tu jeszcze napisac,troche zescie naskrobaly,trudno tak nadrobic:zawstydzona/y:
aaa kermitka jak corka?grzeczniejsza?ja swojej mowie,ze mikolaj patrzy jak jest niegrzeczna i prezentu nie przyniesie:-Dchociaz pomyslu na takowy prezent mama jeszcze nie ma:-Dprzeciwnie jak corka,ktora ma mnostwo propozycji;-)

Witaj zyta :)...Jeszcze troche i bedziesz latala robila jeszcze ciut ciut.Teraz odpoczywak.C odo czapeczek wiesz ostatnio bylam w H&M i mieli spory wybor malutkich i cieplych.i takich nawet fikusnych smiesznych :) W Carefuor tez maja spory wybor z texa...

A co do mieszanej famili to tak.Ja polka maz ukrainiec a dziecko to ja juz sama niewiem ;) no fakt w akcie polak bo rodzilam w polsce haha ale cos on woli wlochy mowi ze w polce i na ukrainie pizza niedobra;)

Co do swiat to staram sie i obchodzic nasze katolickie i prawoslawne :D
Choc to nie to co w polsce...Dzisiaj zrobilam liste co mam kupic i co polozyc na stol :) duzoooooooooo tego :D

Agatka13 Ale sie ciesze bo teraz jush rozumiem co i jak:) tylko jeszcze malusie pytanko( bo bylam w comune ale tam jest tak nie ogarnieta baba ze sie wytrzymac nie da z nia i w sumie nic nie wiem co ona mi mowila) bo z tego co wiem to do zamledowania musze miec kontrakt albo 5000 na koncie a nie mam ani tego ani tego takze obejdzie sie tylko z tymi dokumentami co mam (tesserka ,coddice, i zaswiadczenie z bezrobocia ze jestem zapisana) czy musze miec ten kontrakt bo gdzie tam znalazlam jakas stronke ale nie pamietam jak sie nazywa i dziewczyny tam pisaly ze bez contraktu sie nie obejdzie !!

Zyta no to super :) nie bede krzyczez z bolu sama:D ee no wiec moja Zosia ma termin na 27 lutego ale lekarze mowia ze tydzien mi sie przesowa do przodu takze moze byc poczatkiem marca:) choc ja czuje ze sie urodzi wczesniej bo mala wiercipieta jest z niej zreszta ja bylam 3 tyg wczesniakiem :)
tessetìrce mam taka bo mi wyrobil na szesc lat moj szefo :) ale czy ona dalej dziala to nie wiem bo bylam w asl i tam mi babeczka powiedziala cos typu ze tessera jest wazna rok tylko od ostatniego kontraku i ze nie posiadam ubezpieczenia innego wiec musze zaplacic 380 e!! na rok i wtedy znowu bede ja miala wazna (czy jakos tak) wiec nie bardzo ogarnelam...do tego dowiedzialam sie ze po urodzeniu mam 10 dni na to zeby zarejestrowac dzieciatko ale musze jechac do ambasady w rzymie (jak kobieta po porodzie np. po cesarce ledwo wyjdzie ze szpitala i ma gnac do rzymu! dla mnie to jest chore) gdyz moj fecet nie jest wlochem.We wtorek ide z do comune pytac znowu, moze bedzie jakas bardziej ogarnieta kobieta:)

Swieta Swieta nadciagaja ja wiem ale nie usmiecha mi sie zabardzo bo bede sama moj facet pracuje w restauracji takze szans na to zeby spedzic razem ten czas nie mamy a jeszcze do tego ta pogoda :/ zimno, wieje jezioro przed oknem zamienilo mi sie w morze takie ma fale:) ani wyjsc ani nic no beznadziejnie ogolnie ... moze sie cos pozniej poprawi:) w poniedzialek jade sobie kupic choinke na poprawe humoru a co tam i banki tesh sobie kupie nowe i swiatelka:) moze wtedy poczuje magie swiat :D

znacie jakies proste porzepisy na ciastka swiateczne (zaznaczam ze cukiernik ze mnie zaden) :D

Zyta w ogole to na kiedy masz termin i ty plec jush znasz?? i jaka robisz wyprawke tz co kupilas do spitala dla siebie i dzieciaka i w domu co masz bo ja mam tyle rzeczy ze sama nie wiem co mam z nimi zrobic ( znajomi ,tesciowie, sama kupilam ) i tyle sie tego uzbieralo ze szafe musze kupic sobie nowa albo chociaz komode:)

sylwiu,ja mialam to samo w comune.albo kontrakt o prace albo kasiorka na koncie.ja dalam wydruk z konta i to konto musi byc otwarte minimum 3 miesiace.w uslu nie mialam takich problemow bo wystarczyly te dokumenty co mam i meldunek.ja ubezpieczenie prywatne mialam przez pierwsze 2 lata,pozniej to juz nie bylo potrzebne bo mialam meldunek i cala reszte.i faktycznie tesera jest warzna tylko rok jak nie pracujesz a jak pracujesz to 5 lat.
zyta ciesze sie ze powrocilas do zywych:-D.a moje kuki maja sie doskonale w te chlodne dni.mroz im nie straszny po laza po dworze i gdakaja zadowolone a maluchy rosna jakn na drozdzach i sa coraz wieksze.kilka stron wczesniej sa ich zdjecia.
sylwiu jesli chodzi o rejestracje dzieciatka to niech inne dziewczyny sie wypowiedza bo ja sie na tym nie znam.

Sylwia21s co do wyprawki,to ja mam troche po corci,ale bedzie,tzn.ma byc chlopak,wiec wiadomo,w wiekszosci mialam ubrania itp.w rozowym kolorze;-)ale troche powybieralam,troche dokupilam,a reszte to czekam moze zdarze na wyprzedarze po nowym roku...tzn.mam nadzieje,ze wczesniej nie urodze;-)termin mam na poczatek lutego,ale ostatnio zbyt dobrze sie nie czuje,mam zlecone najwiecej lezec,nic nie nosic itp.
ogolnie to mam cala wyprawke,do szpitala dla siebie koszule itp.
dla dziecka tez chyba wszystko,ubranka,pieluchy,butelki(na wypadek gdyby cos:-p)
tylko wlasnie z tymi czapkami mam problem,u nas tych sklepow nie ma co napisalas
A co sie dotyczy rejestracji dziecka,to moj maz zaraz jak urodzilam dziecko poszedl gdzies w szpitalu do jakiegos okienka i tam zglosil narodziny,potem to juz wszystko nam przyszlo poczta,tzn.glownie ta tessera,w komunie akt urodzenia zesmy wzieli,ale to wszystko on zalatwial wiec dokladnie nie powiem ci co i jak...(meza mam tez nie Wlocha),ale tu to chyba co region to inaczej jest,kazda komuna cos innego...:-p
agatka13 wlasnie tak jak napisalas ten co pracuje ma tessere na 5lat,moj m pracuje i co roku do wymiany...wiec same widzicie,moze co region to inny przepis?:-p
anna20061 ale jeszcze bede sie rozgladac,popytam,moze akurat ja niewidze ich:-p

dziewczyny choinki macie juz poubierane?ja dopiero musze kupic,meza nie ma w domu wiec wszystko na mnie spada,mowi ze jak przyjedzie to kupi,ale to przed samymi swietami,a ja chce ten swiateczny akcent juz,hmmmmm;-):-D

reklama
Hej Dziewczynki
agatkanie bij kochana za ten chleb:-:)-(tak to juz czasem jest jak i z ciastem drozdzowym raz wyrosnie a raz nie:tak:
aniaprzystojniaka z tego Twojego Maxa;-)jakie menu obmyslilas na Swieta??jakie jest danie tredycyjne na Ukrainie??a Twojego meza poznalas w Polsce??
zytadobrze,ze sie odezwalas kochana bo tak o Tobie ostatnio myslalam!!!ja tez mialam problem z czapeczka dla noworodka nic nie moglam znalezc na koniec zaszlam do nowego sklepu Brums i tam znalazlam malusia sliczna czapunie dla mojej malutkiej:tak:a co do netu to ja mam w Timie ALice place 20 euro na msc.u nas tutaj taka zona lipna ze nic nie dociera przy lekkich zawirowaniach pogodowych nic nie dziala:no:nawet telefon:wściekła/y:a jaksie ma Twoja corcia??nic nie piszesz pewnie juz nie moze doczekac sie rodzenstwa??!!
sylwiawitaj wsrod mamus i tych przyszlych;-)co do Twojej tesseiny to nie mam pojecia ja mam wazna na zawsze ale u mnie to calkiem inna sprawa a co do permessa di soggiorno to masz wyrobione??hmm.......co do rejestracji to moja mala rejestrowalam tylko w szpitalu

Do góry