reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cześć mamy polki we włoszech

anja Mati jest w zlobku od 7.30 do 18.00. To zlobek prywatny ( 20 dzieciaczkow), bo w mojej miescinie nie ma comunalnego..ale jest podpisana konwencja z comune i sa znizki dla residenti. Takze jako za rezydenta place 500€ bo 105€ doplaca comune. W czerwcu zmieniamy rezydencje i bede placic juz 605€. W cenie sa juz oczywiscie posilki i pampersy.

reklama
strega,sory ale co to znaczy,ze sindacalista,bedzie przy negocjacji odprawy????przy negocjecji?to oni nie wyplaca ci tego co ci sie nalezy,za te lata pracy????musisz jeszcze negocjowac?

strega,fakt,ze siedzi sporo godzin,ale cholernie drogo,brakuje tu jednak przedszkoli i zlobkow panstwowych,i niestety jak pracujesz to jak nie masz innego rozwiazania,to niestety musi sie placic..u mnie tez prywatny ok 20dzieci byly posilki,ale pampersy nie...

anja dokladnie, za malo tych zlobkow i przedszkoli, w Polsce niestety jest tak samo,
w naszym zlobko-przedszkolu jest 500+/-50 euro za dziecko (zalezy od wieku), do 16.30, my mamy znizke za dwojke, i placimy 850 w sumie, do tego raz do roku cos co nazywaja assicurazione, nie wiem co to jest dokladnie ;-), ale 600 euro za obu
no i w tym jest w zasadzie tylko jedzenie, bo pampersy, sliniaki jednorazowe, reczniki, mydlo, chusteczki suche mokre trzeba jeszcze przynosic
w trzech okolicznych zlobkach jak pytalismy na poczatku tez wolali 550 za roczne dziecko, czasem byly w tym pieluchy czasem nie

no tylko trzeba przyznac, ze z tymi prywatnymi jest o tyle fajnie, ze maja mniej dni wolnych, 2 w okolicy jednych i drugich swiat, plus 1 w jakis dlugi weekend kojarze, a tak to od 1wrzesnia do 31 lipca dzialaja, a o ile sie nie ma tu babci to wazna sprawa... my teraz to juz wakacjami sie nie stresujemy bo jakos w okolicy marca bedziemy sie i tak przeprowadzac... buuuuuuuu

kurcze cos mi dzis net sie wiesza

Ostatnia edycja:
wypalca wyplaca..,ale to nie chodzi o spetanze... te gwarantowane zawsze przy rozwiazywaniu umowy etc ale chodzi glownie o kwote "buona uscita" i jest sprawa idywidualna i zawsze mozna wywalczyc cos wiecej ..ale zobaczymy

kosmitka,to assicurazione o ktorym piszesz to ubazpieczenie,u nas sie placi 100e na rok a u was widze 300:szok:ja troche czytalam o prywatnych zlobkach i pisali wlasnie ze rzym jest strasznie drogi,co sie potwierdza...napewno im nizej na poludnie tym taniej...ale tam i zarobki nizsze...przynajmniej kiedys tak bylo teraz z tym kryzysem to wszedzie sie porobilo...ale ceny tu u mnie a u ciebie czy stregi nie do porownania...my jakos nie narzekamy,ale szczerze mowie,ze jak sie pozbede tych oplat za przedszkole to lepiej...ten problem zlobkowo przedszkolny dotyczy fakt i wloch i polski,dlatego prywatni rzucaja takie stawki,bo jak nie masz innego wyjscia to co zrobisz...ja zawsze wolalam zlobek od niani,bo choc dziecko moze i zdrowsze,choc nie zawsze to ma kontakt z dziecmi co wg mnie wazne ze wzgl na jedynaka...moja byla mala to tej rozlaki tak nie przezyla...
strega,teraz sie mi zgadza,trzymam kciuki za wywalczenie jak najlepszych warunkow...

Ostatnia edycja:
wlasnie dzwonilam do comune tu gdzie bedziemy meiszkac..tzn juz mieszkamy ...Zapisy caly rok do asilo nido comunale...ale na wrzesien nie ma miejsca....chyba ze cos sie zwolni jakims cudem. wiadomo pierwszenstwo maja residenti. Pytalam o koszty i w zaleznosci w ktora sie wejdzie fasce..to od 118€ do 584€. Tak wiec pewnie przy dwoch pracujacych jeszcze rodzicach...i tak bysmy wskoczyli w jedna z tych wyzszych...wiec nie obnizylo by mi to kosztow zlobka mateuszowego. No ale nic to moze sprobuje a noz widelec cos sie zwolni..nie mam nic do stracenia.

U nas ubezpiecznie , ktore jest tez kwota potwierdzjaca zapisy na kolejny rok szkoly to kwota 250€ . W tym roku pech chcial ze byla do zaplacenia do konca marca 2012..a mi dali ta "radosna" grr wiadomosc 16 kwietnia

reklama
strega no to pech, ale ja mysle, ze znajdziesz prace i bedzie ok!
u nas wlasnie tez jest to jednoczesnie zarezerowanie miejsca, i tez chcieli do konca marca, ale powiedzielismy, ze jeszcze nie wiemy, czy beda chodzic i na szczescie jakos nie nalegali... ale ten nasz zlobek nie wyglada, zeby byl jakos super oblegany, w ciagu roku tez przyjmuja dzieci, wiec pewnie nawet jakbysmy we wrzesniu zmienili zdanie to nas chetnie by przyjeli ;-)

a z tym panstwowym pewnie, ze sprobuj, chociaz juz Ci wspolczuje wypelniania tych papierkow, do zlobka jeszcze wiecej tego niz do przedszkola, ale warto sprobowac

anja a w Polsce nasi znajomi sie wkurzaja, ze za to, ze sa malzenstwem nie przyjmuja im dzieci do przedszkola, bo chyba coraz wiecej ludzi nie zawiera malzenstwa i wpisuja sobie "samotny rodzic" w podaniu do przedszkola i maja za to dodatkowe punkty ;-) tylko patrzec jak zaraz sie zaczna masowe fikcyjne rozwody ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry