reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2013

reklama
Korba - u nas też strzał był dokładnie 7 września (w naszą 10 rocznicę ślubu :)). Mamy taki sam wiek ciąży. Do lekarza idę dopiero za tydzień, ale wtedy to serduszko już musi bić. Nie ma innej opcji.

Oddałam już krew na betę. Po drodze zdążyłam zwymiotować. Normalnie masakra dziewczyny. Wszystko co zjem i wypiję ląduje w kibelku. W normalnych okolicznościach to bym się cieszyła - ale bym chuda była :). Ale teraz to czuję się koszmarnie.

mama wikusi - trzymam kciuki za wizytę. Już też chciałabym mieć swoją bliżej...

No i oczywiście witam wszystkie nowe mamusie :-)

witam wszystkie mamusie :):)

Gratuluję nowym mamą II kreseczek :):):)

Ale wy sie rozpisujecie, ja tam mało siedzę bo mi nie dadzą wojna jest o kompa zawsze u mnie jak nie starszaka to mąż mnie zgania ehh
Dziewczyny coś czuję że za niedługo ja zamieszkam w wc przy klopiku bo mnie tak koszmarnie mdli że szok co zjem to mam ochotę oddać ale sie nie da. Najgorsze jest to że mnie strasznie nogi bolą i nie wiem od czego jak wrócę z miasta to będę je moczyć w mydle. ja też jestem przeziębiona ale ju tylko troszeczkę ale mój Ł to wielka epidemia ale już goi leczę.

A tak to na co was najbardziej chwyta na sło0dkie czy na kwaśne ???
Bo mnie to na słodkie na ogórki kiszone patrzeć nie mogę

Mykam narazie po opłacać posprzątać i jakis obiad zrobić ( co na pewno bedzie ogórkowa bo mojemu dziecku sie chce ) a potem wejde jak komp nie bedzie zajęty

kijaknka widze że tez jestes z Wrocławia:) Ja TEŻ :) Gdzie chodzisz do lekarza? Prywatnie czy na nfz?
No właśnie lekarza jeszcze nie wybrałam. Na pierwszą wizytę idę do lekarki, do której chodziłam na kontrole, ale raczej ciąży u niej prowadzić nie chcę.
Mam zamiar chodzić zarówno prywatnie jak i na NFZ.
Prywatnie to chyba na Rajską do Mama i ja do dr Fuchsa, a na NFZ jeszcze nie wiem...może Ty mi coś podpowiesz???:-)

mama_wikusi no ale jak to jest, że u mnie wiek dzieciaczka pokrywa się z wiekiem ciąży od ostatniej miesiączki?

Więc jeśli u Was strzały były 6,7 września to niekoniecznie dzidzia ma wiek 4t4d, bo może być tak jak u mnie, że pokrywa się z datą OM.

Gratuluję nowym mamuśkom :)

dr Fuchs jest super specjalista, jak byłam z Wiki w ciązy to na szkole rodzenia dziewczyny bardzo go zachwalały. Ja chodze prywatnie do gina ktory prowadził mi ciąże z Wiki, przyjmował na nfz ale nie ma kontraktów :( może od stycznia. Przyjmuje na olszewskiego. DR Nadim Sleiman, super delikatny i fachowy lekarz. Mlody i cały czas się szkoli, dobry sprzet. Jego moge polecic z czystym sumieniem :) Też bym poszła gdzies na nfz żeby chociaz badania mieć za free. Jak znajdziesz dobrego lekarza na nfz to daj znać chętnie skorzystam :)

motylek jak ci to wytlumaczyć :) USG zawsze tak jakoś wylicza że wychodzi wiek własnie od ostatniej @, dla tego termin porodu też zazwyczaj jest liczony od ostatniej@. To tak jakoś dziwnie jest liczone, wiadomo że dzidziuś jest mniejszy, trzeba też liczyć że przecież dzidziuś nie zagniezdza się już w dniu sexiku tylko trwa to nawet tydz, a czasami moze i trzy dni. Dla tego chyba wszystko się wylicza od ostatniej@ (ale zakręciłam, mam nadzieje ze chociaż troche jest to logiczne:p )

Ostatnia edycja:
jak to jest z tymi suwaczkami? Obliczają ciążę od 1- ego dnia ostatniej @, a skoro ja mam długie cykle 38- dniowe to suwaczek będzie wiarygodny czy nie? :-)

reklama
laski ciąża trwa 40 tygodni licząc od 1 dnia @, ciąża jest donoszona w 38 tc, a prawidłowa może trwać do 42 tc - i tu macie te różnicę wynikającą z owu, lub z późniejszego zagnieżdżenia, liczy się od @ bo to najłatwiej określić - nigdy bez monitoringu nie wiesz kiedy była owu, testy owu wychodzą pozytywne nawet do dwóch dni przed owu, więc z całą pewnością nie określisz momentu kiedy była....
bzykanko też nie jest precyzyjne - zdrowe plemniki w sprzyjającym środowisku mogą przetrwać do 5 dni bodajże - 7. seksik a owu dajmy na to 11. i już rozbieżność....
jak ktoś ma wiek ciaży liczony z OM i usg taki sam to tylko się cieszyć, gorzej jak są rozbieżności - koleżance owu się przesunęła o 2 tyg, zaszła - wyobraźcie sobie że teraz mając teoretycznie powiedzmy 7 tc na usg nie ma serduszka i takie różne schizy ;-)
potem wyjdą rozbieżności na bank - ja przy ostatnim usg miałam miesiąc różnicy pomiędzy różnymi terminami [terminy później są liczone na podstawie obwodu główi, długoścki kości udowej i obwodu brzuszka] wystarczy jeden punkcik złego zaznaczenia i już wychodzą rozbieżności

lekarze liczą skończone tygodnie i mówią np. 6 tydzień i 3 dni [skończone] a na suwaczku może być pokazany 7 tydzień [bo 7. leci, ale jeszcze jest nie skończony]

Ostatnia edycja:
Do góry