reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2013

hej kobietki
ja ostatnia miesiaczke miałam 7.09 teraz miałam dostać 04.10 (28 dni). Wczoraj na teście druga blada kreseczka. Ciekawa jestem czy to to czy nie - wizyta u gin 31.10 :) Jutro zrobię znów test - zobaczymy wtedy :)
W pierwszej ciąży nie miałam wogóle mdłości, żadnych innych objawów ciąży - w piątek byłam w pracy a w poniedziałek urodziłam :)) Miłego dnia trzymajcie kciuki za jutrzejszy teścior :)

reklama
mama_wikusi ale chodzi o to, że u mnie termin porodu z daty Ostatniej miesiączki to 1 czerwca i z wielkości dziecka też 1 czerwca. Czyli u mnie dziecko jest póki co, AŻ za bardzo rozwinięte. Bo wychodzi tak jak by do zapłodnienia doszło w czasie ostatniej miesiączki (choć wiemy, że tak nie jest) Być może teraz rośnie szybko, później zwolni i będzie różnica jakakolwiek.
Mam nadzieję, że i Ty mnie zrozumiałaś :D:D

motylek z tego co pamietam to twoja dzidzia ma jakos 0,5cm? Zobaczymy ile jutro moja bedzie miala. Nie wiem jak mam to wytłymaczyc ale na usg wiek dzidzi jest tez podawany jako wiek od ostatniej @, a że jej wymiary sa idealne jak termin od ostatniej @ to tylko się cieszyć :) Czasami wystarczy że gin zmierzy o 1mm w inna strone i wiek ciąży już jest inny :)
Fioletowa to super wytłumaczyla :)

nie motylek, źle myślisz -termin OM i termin usg uwzględniają te ok dwa tygodnie na rozwój komórki jajowej, endometrium, zapłodnienie i potem kolejne tyg na zagnieżdżenie - to co piszesz miałoby miejsce, gdy termin z OM byłby 2 tygodnie późniejszy niż termin z usg, ciąży nie liczy się od owu, zapłodnienia czy czegoś tam jeszcze tylko od 1 dnia ostatniej @
1 tc to tydzień w którym masz @, kolejny tydzień to owu i zapłodnienie, potem wędrówka jajowodami, potem zagnieżdżenie a potem robisz test i jesteś w 4 tc [nie wnikając w rozwój zarodka w tym czasie]
de facto upraszczając co miesiąc jesteśmy w ciąży, pierwsze mniej więcej 4 tygodnie...

tu jest ciąża opisana tydzień po tygodniu, tylko żeby nie porównywać tego z suwaczkami, tu są trwające tygodnie, a nie skończone [czyli ja mam skończony 6tc i 2 dni, a terminarz z edziecka mam na 7 tc]
1 tc http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79337.html?week=1

Ostatnia edycja:
Fioletowa dzięki za wyjaśnienie, w poprzedniej ciąży też jakoś nie mogłam tego pojąć :-)
Mama Wikusi szybko zleciało do Twojej wizyty. Na pewno będzie już serduszko Twoje kochane :-)

Lenka śpi, a ja trochę posprzątałam i zamarynowałam mięsko na obiad :-)
teraz tylko relaksik.

motylek z tego co pamietam to twoja dzidzia ma jakos 0,5cm? Zobaczymy ile jutro moja bedzie miala. Nie wiem jak mam to wytłymaczyc ale na usg wiek dzidzi jest tez podawany jako wiek od ostatniej @, a że jej wymiary sa idealne jak termin od ostatniej @ to tylko się cieszyć :) Czasami wystarczy że gin zmierzy o 1mm w inna strone i wiek ciąży już jest inny :)
Fioletowa to super wytłumaczyla :)

Tak całe 0,54 cm :D

fioletowa
To co wszystko napisałaś ja doskonale rozumiem,ale mi chodzi o to, że czasami u niektórych termin z OM i termin dzieciątka różnią się, a u mnie się pokrywają i ja się zastanawiam skąd u jednych brak różnicy a u innych jest.

no właśnie stąd - jeśli wszystko przebiega książkowo - założenie 1d@, 14 dc owu, 28dc, 1d@... to teoria, średnia wg której liczone są wiek ciąży, wielkość zarodka, wielkość pęcherzyka i jeśli w praktyce cykl wyjdzie taki książkowy, książkowa owu, książkowo zapłodnienie, zagnieżdzenie, to pęcherzyk i zarodek książkowo to ci pokrywa to z usg
jeśli są odchyły - w stylu owu spóźnione, zagnieżdżenie później, cykle nieregularne to wychodzi ci różnica, ale różnica jest taka że termin z OM jest wcześniejszy [ciąża jakby starsza] niż z usg [ciąża młodsza]
tak jak pisałam mojej koleżance owu się przesunęła o 2 tyg, teraz jest wg OM w 14 tc, a według USG w 12 - to jest konkretne różnica i jest pod tym kątem sprawdzana, tj. czy dziecko rozwija się ciągle z tym samym dwutygodniowym opóźnieniem względem OM
taka sytuacja że ciąża wydawałaby się starsza niż wynika z OM byłaby wtedy, gdyby wziąć np plamienie po 4 tc jako skąpy okres, wtedy myślisz że miałaś @, a tak naprawdę to nie był @ tylko jakies plamienie

poza tym pamiętaj że to statystyka - oni przyjmują że np dziecko w 6 tc ma między 3,5 a 5 mm długości - raz że nie da się tego mega dokładnie sprawdzić, dwa że każdy zarodek jednak się indywidualnie rozwija, trzy umiejętności lekarza i sprzęt usg

a różnice ci wyjdą, każdy pomiar jest zależny od wielu czynników, choćby od tego jak się dziecko ułoży, od wieku ciązy... dlatego to pierwsze usg jest też brane jako najbardziej prawdopodobny termin porodu, bo na tym etapie statystycznie dzieci się rozwijają prawie dokładnie tak samo, im bliżej porodu tym terminy się będą rozjeżdżać
to tak jak przy porodzie - ilu mamom się sprawdziła waga dziecka? ja miałam robione usg dwa dni przed porodem, Artur urodził się o 500 gram lżejszy niż wynikało z usg...

reklama
Do góry