reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

Widzę, że problem z zasypaniem dotyczy nie tylko mnie. Niby po całym dniu jestem strasznie zmęczona - zasnę i ok. 3-4 rano budzę się i nie mogę zasnąć. Zasypiam ok. 5-5.30 a o 6 muszę wstawać, żeby zdążyć wyprawić Macia do szkoły i zdążyć do pracy. Zauważyłam, że jak wieczoram piję sobie cieplutkie mleko z miodem to te problemy zdażają się rzadziej - może warto wypróbować przez inne przyszłe mamunie? A poza tym, przed samym snem nie brać ciepłej kąpieli/prysznica.
Przy okazji jak lekarze ustalają u Was USG - w 20 tyg. ciąży (20-ty tydzien liczony od ostatniej miesiączki + 1 tydzień?). Mój upiera się, że musi być ściśle w 23 tyg. od ostatniej miesiączki (a w tym czasie Maci ma ferie i nie moglibyśmy nigdzie wyjechać) - czy jak zrobię tydzień wczesniej to ma zasadnicze znaczenie?
Pozdrawiam cieplutko z już mało zimowego Olsztyna.
Marzena

reklama
Beatko - gratuluje kolejnej coreczki :-):-):-):-):-):-) Bedziesz miala dwie ksiazniczki jak ja a zakupy ograniczymy do minimum ;-).
A mezowi powiedz, ze moze nastepny bedzie chlopak :-D:-D:-D:-D:-D

Alexxxia - witaj w naszym gronie, z jakiej czesci Anglii kilkasz??

Beatko, gratuluję raz jeszcze córeczki!

Ma_Ja_Ma - rzeczywiście na bezsenność cierpi chyba znakomita większość ciężarówek. Ja nie mam kłopotu z usypianiem wieczorkiem, natomiast jak się już zbudzę w nocy, to koniec świata. A budzę się na siusiu regularnie;-) Dopóki maluszek mieszka na moim pęcherzu, postanowiłam mniej pić wieczorkiem i przed snem i to sprawia, że mniej się budzę. Czyli nie muszę zasypiać :-D
(Wcześniej wstawałam siusiu 2-3 razy w nocy)

Ja w pierwszej ciąży zapinałam do samego końca, myślałam, że tak jest bezpiecznie, ale w zeszłym roku robiłam prawko i instruktor powiedzioał, że źle robiłam i raczej nie powinno się zapinać. Tak więc teraz nie zapinam, ale jak pisze basiaw ciężko stwierdzić która opinia jest słuszna:confused:

nie wiem, moze w PL jest inaczej niz w DE. Ja sie nasluchalam od znajomych, ze w ciazy nie trzeba miec pasow wiec jezdzilam bez, ale ostatnio zakupilam sobie taki popularny tu poradnik, napisany przez jakas pania doktor, gdzie sa odpowiedzi na wszystkie takie wlasnie pytania (niestety praca przy kompie nie szkodzi, a szkoda, bo bym sobie na zwolnienie chetnie poszla :-() i w Niemczech ciaza nie zwalnia z obowiazku zapinania pasow (dobrze, ze mnie policja nie zlapala). Mozliwe jest otrzymanie od lekarza zwolnienia z obowiazku zapinania, ale jest naprawde niewiele przeciwskazan. Wazne natomiast jest, by poprawnie zapinac pas w ciazy i o tym lekarze powinni informowac. Nie moga byc luzno, a ten dolny pasek mozliwie jak najnizej pod brzuchem, na kosci miednicowej, jesli sie nie myle teraz, i dobrze przylegac

Dziewczyny na emigracji, gdzie planujecie chrzcić dzieciaczki?

my chyba bedziemy w PL, ale tylko ze wzgledu na rodzine, ktora tu sie pewnie nie zjedzie a i z noclegiem ciezko, jak i miejsce. Tesciowie maja dom pod miastem, ktory szykuja, ze sporym podworkiem, o ile pogoda bedzie sprzyjac, chcielibysmy zrobic na chrzciny imprezke na swiezym powietrzu

hej hej
wiecie co synek mnie dziś tak od rana kopał, że spać nie mogłam ;-) czuję, że jest ułożony w poprzek bo wczoraj z boku wypinał dupcie że było można ją wymacać i wyczuć, nawet mąż czuł:-D dziś od rana też szaleje, bardzo ruchliwego szkraba mam w brzuszku;-) wczoraj tak się rozpychał że myślałam że skurcze mam a to właśnie synek prostował kości:-D

Dziewczyny na emigracji, gdzie planujecie chrzcić dzieciaczki?

My niewiemy gdzie bedziemy chrzcić wolałabym tutaj na miejscu ale to zalezy gdzie dopadne mame chrzestna naszej pociechy na stale mieszka we włoszech wiec ciezko cokolwiek planowac a wogole jak myslicie czy rodziece chrzestni powinni mieć slub kościelny? Bo moja przyjaciólka pomimo ze sa po slubie i ochrzciła swojego syna kościelnego nie ma jej mąż włoch niezgadza sie na kościelny...

Agatka - wiem ze w Polsce czasem maja przciwko, ze chrzestni nie maja slubu koscielnego. Jesli zdecydujesz sie na chrzest tutaj w Polskim kosciele to bez problemow i czasem bez zaswiadczen wszystko zalatwisz.

reklama
hej hej
wiecie co synek mnie dziś tak od rana kopał, że spać nie mogłam ;-) czuję, że jest ułożony w poprzek bo wczoraj z boku wypinał dupcie że było można ją wymacać i wyczuć, nawet mąż czuł:-D dziś od rana też szaleje, bardzo ruchliwego szkraba mam w brzuszku;-) wczoraj tak się rozpychał że myślałam że skurcze mam a to właśnie synek prostował kości:-D
Kurcze też bym chciała czuć już jakieś konkretne ruchy, jutro zaczynam 18.tyg (suwaczek się spóźnia) czasami mam jakieś niby burczenie, ale to chyba nie dzidzia:-( lekarz mówił że jak pierwsza ciąża to mogę czekać nawet i do 20 tyg :crazy:

Do góry