reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

CZesc dziewczynki

Wstyd sie przyznac ale my wstalismy dzisiaj o 13.00.

Jestem w szoku ze wy o chrzcinach juz myslicie- c\zuje sie troche do tylu. JA co prawda ogladm rzeczy na ebay itp ale nawet jeszcze nic nie mamy dla maluszka. Nie iwem jak to z chrzcinami bedzie bo my nie mamy koscielnego a cywilny bralismy w Dublinie i niestety nasze rodziny nie mogly byc wiec fajnie by pewnie bylo gdyby byl i slub i chrzciny w Polsce. Mysle ze rodzice by sie ucieszyli.:tak:

Kasia- Irlandka- ja bylam w rotundzie w 9 tyg jak krwawilam i zrobili mi USG. Wtedy to Pani Doct. dala mi karteczke z innymi dokumentami ze poniewaz mialam wtedy USG to nie bede miala na umowionej wizycie i musze sie umowic na 20/22 tydz ciazy. Zadzwonilam do szpitala i mowie ze ja na umowionej wizycie bede w 21 tyg ciazy i gdzie mam zadzwonic zeby sie umowic na USG- a ona mi na to ze dopiero jak przyjde to zobacza kiedy beda miejsca:no::no::no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Beatko- gratuluje dziewczynki:tak::tak::-):-):-)

reklama
No no bez paszportu to ani mowy nie ma o lataniu.
Chcialam sie dowiedziec tylko ile dni, tygodni czy miesiecy powinno miec dziecko zeby moglo wsiasc do samolotu.

Dzieki tusienka.
My latamy easyjetem musze sie dowiedz jak w tych lniach to wyglada.

Dobra dziewczyny... wszystko fajnie, pięknie, ale kto mi powie jak kupować bilet dla maluszka jeśli chce się lecieć np. z 2 tyg niunią??? Ja zawsze kupuję sobie bilety 2-3 mieś wcześniej ze względu na cenę. Jeśli będę chciała kupić wcześniej dzidzi bilet to co???
Np. Dzidzia nie ochrzczona, w takim razie jak mi paszport wyrobią- bez imienia???
Nie znam dokładnej daty porodu, więc tego też nie moge podać, wiec??? hehehe

Ale Wam dobrze, ze macie mozliwosc podrozowania tanimi liniami, u mnie do Warszawy wszystkie polikfidowali, poniewaz chyba byly nie rentowne, za malo podrozujacych:wściekła/y: Jedynie, co mi pozostalo, to Lufthansa lub Lot, jak zawsze cholernie drogie:wściekła/y:
My planujemy chrzest rowniez na lato, jak wszystko dobrze pojdzie, tym razem jednak bez wielkiej pompy jedynie najblizsza rodzina i chrzestni:tak:

Martusia w easyjecie jak dziecko ukonczy dwa tyg (14dni) moze juz leciec.
Dziekuje.
Zastanawiam sie jeszcze kiedy jest odpowiedni wiek dla dziecka do latania ze wzgledow zdrowotnych. Wiadomo, ze jest zmiana cisnienia i czy takie male uszka to wytrzymaja. Tata mnie nastraszyl, ze dzidzi moze sie cos strac z uszkami skoro dorosli tak przezywaja i taki bol czasami odczuwaja. Juz sama nie wiem :baffled:

karmiszel pisze:
Dobra dziewczyny... wszystko fajnie, pięknie, ale kto mi powie jak kupować bilet dla maluszka jeśli chce się lecieć np. z 2 tyg niunią??? Ja zawsze kupuję sobie bilety 2-3 mieś wcześniej ze względu na cenę. Jeśli będę chciała kupić wcześniej dzidzi bilet to co???
Np. Dzidzia nie ochrzczona, w takim razie jak mi paszport wyrobią- bez imienia???
Ale przeciez imie nadajesz w Urzedzie Stanu Cywolnego, a nie na chrzscie.
A po za tym nie wyrobisz paszportu jak nie bedziesz miala aktu urodzenia.
Wiec lepiej sie wstrzymac z bukowaniem biletu do porodu ;-)

Ja poczekam do porodu, zorientuje sie jak sprawa stoi z paszportem, jak dlugo sie czeka i dopiero wtedy bede rezerwowala bilety. Wydaje mi sie, ze w wakacje i talk sa drogioe wiec dzien w ta czy w druga to nie bedzie jakims duzym problemem. Ja mysle o wyjezdzie w polowie sierpnia, bo od wrzesnia mala idzie do przedszkola wiec nie bedziemy mogly leciec. Ale co z tych planow wyjdzie to juz nie wiem, czas pokaze.

Kamireszel - do wyrobienia pierwszego paszportu dla dzidzi w polskim konsulacie potrzebujesz irlandzki akt urodzenia, ktory to dostaniesz(tzn musisz sie po niego stawic osobiscie z dzieckiem) +-2 tyg po porodzie, po kolejny paszport musisz juz isc z polskim aktem urodzenia, ktory to dostaniesz z usc w swoim miescie w Polsce po umiejscowieniu tegoz irl aktu. Na pierwszy tymczasowy paszport czekasz ok 2 tyg. Umowic sie w konsulacie musisz ok miesiaca przed planowana wizyta. Nie umowionych nie obsluguja. Rezerwujac bilety wczesniej mozesz nie podawac imienia dziecka, badz tez wpisac n albo baby.Tylko potem po porodzie trzeba pewnie doplacic za zmiane imienia na rezerwacji. Ja tak jeszcze nie robilam ale moi znajomi tak i nie bylo problemow.
A jesli chodzi o podroze w ciazy to w Ryanair - W przypadku ciąży pojedynczej bez powikłań dozwolone jest podróżowanie liniami Ryanair do 36. tygodnia ciąży, a w przypadku ciąży mnogiej do 32. tygodnia. Od kobiet powyżej 28. tygodnia ciąży wymagamy przedstawienia zaświadczenia od ginekologa, że ciąża przebiega bez powikłań oraz kiedy wypada przewidywana data porodu. W zaświadczeniu lekarz powinien napisać, że stan zdrowia kobiety jest w dobry. Powinien też wyrazić swoją zgodę na podróż kobiety samolotem oraz potwierdzić, że nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań. A po porodzie -
Ze względu na fizyczne skutki lotu na dużej wysokości niemowlę musi mieć co najmniej 8 dni, żebyśmy wyrazili zgodę na jego podróż naszymi liniami. Z tego też powodu radzimy rodzicom lub opiekunom noworodka upewnić się, że zajmujący się nim lekarz wyrazi zgodę na podróż. Podobnie matka noworodka może podróżować dopiero po 48 godzinach po porodzie, pod warunkiem że odbył się on bez żadnych komplikacji ani interwencji chirurgicznych. W przypadku cesarskiego cięcia lub innej interwencji chirurgicznej minimalny okres, po którym wyrazimy zgodę na podróż matki noworodka, wynosi 10 dni. Jednak zależy to również od otrzymania zgody na podróż od leczącego ją lekarza.Tu sa jeszcze informacje na temat podrozy z niemowlakiem Ryanair.com - FAQS : Na jakich zasadach liniami Ryanair mogą podróżować niemowlęta?

reklama
Czesc dziewczyny...w koncu sie zebralam zeby cos napisac, jakis leniwy dzien dzisiaj mam. Rodzice przyjechali z obiadkiem do mnie wiec nawet z domu sie nie ruszalam....a katarek i kaszel dalej sa. Mam nadzieje ze nie bede musiala isc znowu do lekarza i lykac kolejnych lekow. Maluch dzisiaj kopie caly dzien...dobrze ze w nocy nie daje popalic:-) Zreszta ja w ogole nie mam problemow ze spaniem, nawet jak wstaje na siq raz czy dwa w nocy to potem zasypiam w locie ;-)
Kurcze wy juz myslicie o chrzcinach...dla mnie to jeszcze odlegla przyszlosc, chociaz chrzestni sa juz znani :-D Bedzie to moja siostra i meza brat. Ale w sumie rozumiem te dziewczyny, ktore mieszkaja zagranica a chca chrzcic w kraju...chociaz ja chyba nie zdecydowalabym sie na lot z takim Maluchem....no ale to tylko moje zdanie :tak:
Milego wieczorku i nocy....samych kolorowych snow:-D

Do góry