reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

Koniecznie napisz jak wygladało to badanie USG z testem potrójnym. Mój gin mówil mi, że wystarczy samo pobranie krwi do tego testu, a USG 3D lub 4D nie jest konieczne no i że może trwać nawet do godziny. Ciekawe jak to w Twoim przypadku bedzie wygladało. Oczywiście nie twierdze, że mój lekarz wie wszystko najlepiej i że niepotrzebnie wywalasz kasę. Po prostu kazdy lekarz ma inna filozofię i inne doświadczenia. może jako, że miałam dobre wyniki tego pierwszego badania teraz to drugie luz tak lekko traktuje. Sama nie wiem.

Napiszę, napiszę :happy:
Powiem szczerze, że mnie się wydaje, że kierowanie na testy, za które płaci się sporą kasę, to takie naciąganie w dużym stopniu. U mnie w rodzinie nie było w sumie wad genetycznych u noworodków, nie było zespołu Downa...
Ale dla spokoju sumienia zrobię ten test. A jeśli chodzi o USG 3D przy okazji tego testu, to akurat baaardzo się cieszę i przyznam, że gdyby nie to, to może bym się tak szybko nie zgadzała wydawać tyle kasy na ten test :-p

reklama
No hej dziewczyny, a ja przed wczoraj załapałam taką straszną grypę żołądkową że hej. Na początku myślałam że mnie może ten mój gin tak mocno przebadał że mnie cały brzuch zaczął boleć, no ale to nie była jego wina!Toaleta była non stop przeze mnie zajęta i pierwszy raz w tej ciąży wymiotowałam. Pewnie ten kilogram co przytyłam znów będę musiała nadrabiać!:-(Czułam się strasznie, jeszcze cały następny dzień umierałam, ale na szczęście nie miałam już tylu wizyt w toalecie co wcześniej. Najlepsze że gin przepisał mi antybiotyki bo miałam kiepskie wyniki moczu( muszę brać 3 dziennie) i skutkami ubocznymi mogą być wymioty i biegunka no i jeszcze na ulotce jak wół napisane że podczas ciąży stosować gdy jest to bezwzględnie konieczne :crazy: wiem czy to takie konieczne??? dzwonie do gina ze może wezmę jakieś probiotyki, a On zdziwiony że aż 3 tab. dziennie biorę.:wściekła/y:cholera przecież sam mi tyle przepisał! No i oczywiście jestem teraz cała w stresie brać czy nie brać, tak się boję żeby to dzidzi nie zaszkodziło:-(

no to ja sie pochwale ze w 7 tyg. mialam robiona krew i mocz i tyle nastepna wizyta to scan w lutym a w marcu wizyta u poloznej osiwieje jak bedziecie mnie raczyc ile badan miałyście bo ja nie mam nic a sorrki 29 grudna mialam robiony tripletest ;(((
Nie martw sie ja tez dopiero tylko 1 badanie krwi i moczu miała. Jedyna roznica to to ze mam co 4 tyg badanie USG i ginekologiczne ,ale ten sprzet co ma moj ginekolog to wiele zostawia do zyczenia:-(. Jak pytałam o przeziernosc karku to mi powiedział ze nie ma szans na takie badanie bo jego sprzet jest zasłaby:angry:, wiec ciekawe jak dojrzy wszystkie narzady?:confused: Niestac mnie na prywana wizyte i niestety dopiero po porodzie dowiem sie czy dziecko jest zdrowe.

W wiekszosc gabinetow ktore odwiedzałam USG było tez takie starszej generacji. Jedynie w szpitalu mamy naprawde takie z prawdziwego zdarzenia. Gdyby nie ono to dawno byłabym po zabiegu z diagnoza puste jajo płódowe.

basiaw1983_23, ale ten Twój lekarz zakręcony.

Te złe wyniki moczu to jakies bakterie czy coś innego ? Ja tam sie na tym za bardzo nie znam choc z nerkami miałam duże problemy, ale nigdy w ciazy ( odpukać ). Jedno jest pewne - problemy z pęcherzem i nerkami w ciazy nie moga byc lekceważone. Może powinnaś zadzwonic do przychodni, pogadać z jakims innym lekarzem przez tel i spytać o opinie na temat tych leków. Ja jak miałam "jelitówkę" zadzwoniłam do mojego rodzinnego i przez telefon załatwilam cała sprawę. Lekarka podała mi co mam zażywać, jaka dzietę zastosować i pomogło. Oczywiście problemy z drogami moczowymi to zupełnie inny kaliber, ale po co biegać, stac w kolejkach i narazac sie na jakieś zarażenie grypą np od pacjentów jak mozna wykozystać na dobry poczatek telefon :-)

Ja tez mialam tylko przyziernosc karkowa i nosek sprawzany. Tak na prawde nie wiem jak bym zareagowala z jednej strony to czas zeby sie przygotowac a z drugiej nie wiem czy nie plakalabym caly czas i to tym bardziej nie wyszlo by na zdrowie malenstwu.

No mam cały czas zapalenie pęcherza i jakieś liczne drobne szczawiany wapnia, wynikiem czego mogę mieć z czasem kamyczki w nerkach, no ale to jeszcze nie jest powiedziane. No ale ja już się nieźle stresuję, boję się żeby dzidzi nie zaszkodziło. Ja do tego lekarza chodzę prywatnie, ale on ma w sumie tyle pacjentek, że oczywiście nie pamięta że byłam u niego przedwczoraj!:zawstydzona/y:

Tricolor, to chodzimy w tym samym czasie na wizyty :-D Ja też 29.12, a teraz 26.01
Ja chodzę identycznie jak wy :-) Ostatnio byłam 29.12, a teraz mam 26 .01. Na każdej wizycie mam ważenie, mierzenie ciśnienia, badanie ginekologiczne, słuchanie tętna płodu i usg (przez brzuch). Z innych badań to na następną wizytę mam przyjść z wynikami morfologii i moczu.
Wcześniejsze badania:
- morfologia
- mocz
- jonogram (Na-K); bo byłam odwodniona przez wymioty
- antygen HBs
- Trepanostika TPr (WR)
- glukoza
- test kiłowy
- grupa krwi na podstawie książeczki dawcy krwi
- cytologię miałam robioną tuż przed zajściem w ciążę, więc już nie była powtarzana

Więcej badań nie pamiętam :-)

Tricolor dzieki za odpowiedz co do badan :-)
Trzymaj sie dzielnie. Tym razem musi sie ulozyc :tak:

Zielona29 dzieki za odpowiedz ja takie badania i wizyty lekarskie mialam w ciazy z Sandrusia. Do tego jeszcze co wizyta sluchanie tetna.

Cypisia czesto masz USG :tak:Opowiedz ja wrazenia po takim trojwymiarowym USG :-)

Agata widze, ze Ty tak jak ja.
Pare badan na krzyz. 3 razy mocz raz morfologia, 2 USG i tyle.
Wizyty mam co poltora miesiaca.

reklama
Ja chodzę co 4 tygodnie, mam tylko badanie ginekologiczne bo brak aparatu do USG, więc chodzę sobie sama osobno. Do tej pory miałam dwa USG, w 7 tygodniu i w 14 tygodniu, teraz wybieram się na początku lutego w połowie ciąży.
Dotychczasowe badania to:
- morfologia
- mocz
- glukoza
- cytomegalia
- cytologia
- grupe krwi ma spisaną z poprzedniej ciąży

Teraz idę w piątek to zobaczymy co mam jeszcze zrobić. Oprócz badania w gabinecie mierzy mi ciśnienie, waży mnie i od tej wizyty bedziemy też słuchać serduszka maluszka:tak:

Do góry