reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

A ja bralam Folik zanim zaszlam w ciaze jakies 2 miesiace, potem na poczatku ciazy az lekarz kazal kupic Feminatal 800 ktory lykalam do konca 13 tygodnia a po tym czasie lykam Feminatal 400 i bede go brala do konca karmienia...no chyba ze cos sie lekarzowi zmieni :) Poza tym lykam zelazo bo ostatnie wyniki nie byly najlepsze....ale z zelazem mam problem od zawsze wiec ta dla mnie zadne novum :)

Co do macierzynskiego to trwa chyba 16 tygodni...18 bedzie od 2010 dopiero niestety :-( Tak jakby nie mogli wprowadzic tego od 2009 r. :-)

Chyba za duzo sie najadlam bo brzusio mnie boli...chyba czas polozyc sie spac. Ostatnio mam problem ze wstawaniem....nie wiem jak za tydzien wstane o 6 rano:-D
Milego wieczoru!

reklama
hej dziewczynki ja po swietach tak sie rozleniwilam ze spie po 18 godzin na dobe :) jutro mam testy w klinice troche sie stresuje ale co tam musi byc dobrze :D

dilajla ja całkowicie polegam na zdaniu mojej ginki i ona właśnie bardzo poleca branie kwasu foliowego, najlepiej już na 3 miesiące przed poczęciem i przez pierwszy trymestr. Ostatnio była na jakimś szkoleniu czy czymś w tym rodzaju i mówiła, że lekarze najchętniej polecaliby kwas już kilkunastoletnim dziewczynkom, bo przecież nigdy nie wiadomo, kiedy zajdą w ciążę:blink: Po pierwszym trymestrze witaminki wystarczą, tym bardziej, że kwas w nich też jest. No nie wiem, ja bym już nie brała go dodatkowo, ale oczywiście zrobisz jak uważasz:tak:
No i raczej jak brać witaminy to jakieś jedne, wybrane, bo przecież mnóstwo ich dostarczamy też organizmowi przez jedzonko.

margarytka tak jak pisze pixelka macierzyńskiego jest 18 tyg. a przy drugim dziecku 20 tyg.:tak: Ja z Majcią później wykorzystałam urlop zaległy i obecny, wyszło mi 52 dni, więc prawie 7 miesięcy w sumie się uzbierało:tak: Co do zwolnienia to nie wiem bo nie brałam. Wzięłam wychowawczy i siedziałam do teraz na garnuszku męża;-) Ale wiem, że jeśli dochody w rodzinie nie przekraczają kwoty 504 zł na osobę, to dostaje się jakieś pieniądze, nie duże, bo około 500 zł, ale zawsze to coś:tak:

Tutaj trochę o macierzyńskim Urlop macierzyński Ť maluchy.pl

margarytka - dokładnie tak jak piszą dziewczyny - macierzyński to obecnie 18 tygodni...ale oczywiście może się zdażyć tak, że część np. 2 tygodnie wykorzystasz przed porodem. Wówczas po porodzie zostanie mniej :-( Dzieje się tak, bo L4 możesz mieć tylko do terminu porodu a potem dostajesz macierzyński - mimo że poród się spóźnia.
Co do długości macierzyńskiego: właśnie są na tapecie w sejmie jakieś zmiany ale nie wiem czy podpisane przez prezydenta.... jeśli tak to od 2009 zamiast 18 tygodni przy pierwszym dziecku będziemy miały 20.

Po macierzyńskim możesz wykorzystać zaległy urlop (nawet musisz, jeśli chcesz iść na wychowawczy), a potem jeśli jeszcze Ci zabraknie wolnego możesz pójść na wychowawczy i w dowolnej chwili go przerwać np. po miesiącu.

agata007 - trzymam kciuki, ale na pewno będzie dobrze :-)

Hej dziewczyny!
Niestety już po świętach :-(. Ale pociesza mnie fakt, że już za chwilkę kolejne dni wolne przed nami.
Moje maleństwo już od 21 grudnia daje znać, że jest w brzuszku :-):-):-). W drugie święto byliśmy u mojej babci i moja ciocia już od wejścia powiedziała mi, że będę miała dziewczynkę :-D:-D (chciałabym bardzo, chociaż teraz to już tylko się liczy żeby dziecko było zdrowe).
A co do urlopu macierzyńskiego to zgadzam się z MICHASIą od nowego roku będzię dłuższy urlop macierzyński Od stycznia dłuższe urlopy! - Biznes w INTERIA.PL - notowania giełdowe, nieruchomości

Cześć dziewczynki jak tam po świętach? Ja się chyba czymś zatrułam bo wczoraj cały dzień wymiotowałam i byłam zdechnięta.
Ja za poradą mojej gin zaczęłam brać Prenatal complex, ale teraz mam chyba za dużo żelaza i przez kilka dni nie będę brała witaminek i zobaczę co dalej będzie.

reklama
Margarytka słuchaj urlop macierzyński jest dłuższy już od stycznia 2009 i wynosi 20 tygodni, a od 2010 jest obligatoryjne 20 tygodni + fakultatywnie 6 tygodni docelowo do 2014 roku, czyli od 2010 r. będzie przysługiwał w wymiarze 20 tyg + pewnie 1 lub 2 tygodnie fakultatywnego. Natomiast w 2009 roku masz tylko 20 tygodni bez dodatkowego fakultatywnego urlopu.

Do góry