reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2009

Martusia- my robimy Irlandzki ale tylko z tego wzgeldu ze na ten czeka sie okolo 2-3 tygodni a do Polskiego trzeba sie umowic w ambasadzie i na samo spotkanie czekac okolo 2 miesiecy albo i lepiej, plus na paszport jakies 2 tyg. My powinnismy dostac nasz 7 lipca.:-D

reklama
Witam dziewczyny
jestem majowa mama 2008 i kolezanka Ewuni z Kielc chcialam wam powiedziec ze odwiedzilam ja dzis w szpitalu kaze was pozdrowic... malutka sliczna sliczna i taka malusia ze juz zapomnialamm ze dzieciaczki moga byc takie malutkie;-);-);-):-):-):-):-) Ewa czuje sie dobrze troche zmeczona a mala narazie tylko placze za cycem...

Martusia- my robimy Irlandzki ale tylko z tego wzgeldu ze na ten czeka sie okolo 2-3 tygodni a do Polskiego trzeba sie umowic w ambasadzie i na samo spotkanie czekac okolo 2 miesiecy albo i lepiej, plus na paszport jakies 2 tyg. My powinnismy dostac nasz 7 lipca.:-D

Kluseczko my robimy brytyjski :tak:
Mielismy do wyboru irlandzki czy brytyjski i wybralam ten drugi, wieksze mozliwosci ;-)Polski moze tez zrobimy ale nie wiem czy tu czy w PL.

Kamilko dziekujemy za informacje od Ewunii :-)
Pozdrow ja od nas i buziaczki dla malenkiej :tak::-)

hej dziewczynki
tak sobie czytam o tych waszych paszportach.. i tak rozmyslam czy to nie jest tak ze jest prawo krwi? ze dziecko ma obywatelstwo po rodzicach czyli jak oby dwoje polacy to i dzidzia ma obywatelstwo polskie ...i jak w takim przypadku starac sie o paszport brytyjski?

a tak w ramach dnia codziennego to do nas przyjechala babcia i pradziadek naszej Inusi i mi nomalnie dziecko rozpieszczaja...kazdy by ja na rekach nosil...a jak sobie pojada to ja biedna sama zostane i bede musiala ja nosic... i jak im tu delikatnie powiedziec...no i do tego dziecko by mi przegrzewali ehhh ciezko z tymi starszymi pokoleniami

Gonia - jest jeszcze prawo ziemi. Tzn jesli dziecko urodzi sie w Irlandii a jeden z rodzicow mieszka tu przynajmniej 4 lata to mozna sie starac o paszport irlandzki. Co oczywiscie nie odbiera Ci prawa do starania sie o paszport polski. Polskie prawo dopuszcza posiadanie dwoch paszportow.

dzieki Kasia ja to jednak jestem zacofana :)
juz pogrzebalam w necie i znalazlam info na ten temat szczegolnie dotyczace tego settled status czyli te 5 lat pobytu w UK... jeszcze bede rozgrzebywac temat i dryndne do nich by podpytac o cala procedure, bo skoro mozna miec dwa to czemu nie moze jej sie to kiedys przyda :-)
jeszcze raz dzieki za informacje :)

Martusia- Ty to masz dopiero wybor;-):-D Ja tez pewnie zdecydowalabym sie na ten z UK gdybym miala okazje.

Gonia my pewnie bedziemy miec 2 paszporty. :tak:

Co do dziadkow to nie daj im przegrzac malej ale czytalam ze nie powinno sie zabraniac nosic malenstwa znajomym i rodzinie bo takie dziecko czuje sie bardziej kochane i latwiej asymiluja sie potem ze srodowiskiem. Ja na przyklad martwie sie ze my nie mamy tu nikogo kto by ponosil naszego szkraba a jak pojedziemy do Polski to mala dozna szoku jak sie do niej dorwa:-D

Co do paszportow to my tez bedziemy wyrabiac dwa.
Polski przez polska ambasade - z tym, ze kilka dni temu tam dzwonilam i pani mnie poinformowala, zeby mogli wyrobic polski paszport to trzeba miec polski akt urodzenia - czyli przy pierwszej wizycie w Polsce umiejscowic sobie zagraniczny akt urodzenia w swoim USC i wtedy na podstawie takiego atku w ambasadzie wyrabiaja polski paszport - ale procedura jest dluga, bo zalezy od czestotoliwosci przesylek miedzy ambasada a Pl i moze zajac nawet pol roku - wiec jak ktos czesciej, czy na dluzej bywa w Pl to sie bardziej oplaca wyrobic paszport od razu w Polsce przy ktorejs z wizyt.

Angelika głowa do góry - dasz radę jeszcze trochę poczekać. Ja jestem już 9 dzień po terminie i samo się nie chce ruszyć, więc muszę czekać na wywołanie. A lekarz tak naprawdę nie jest w stanie określić, kiedy nadejdzie ten dzień. Moja szwagierka poszła do lekarza w końcówce 37 tc i się dowiedziała, że na pewno pochodzi do terminu - urodziła 2, czy trzy dni po wizycie:tak:
Czuje sie pocieszona i w takim razie trzymam kciuki - Ty pierwsza, a ja moge byc zaraz po Tobie :)

czesc
melduje sie dalej w dwupaku.pogoda jakas taka ehhh.jem wlasnie sniadanko i sie najesc nie moge jakis mam dzis wielki apetyt.:szok:.nogi spuchniete jak balony az patrzec na nie nie moge.dzis ide na imieniny do tesciowej:no: ale mam nadzieje ze sie szybko urwe stamtad.

reklama
Do góry