Dziewczyny, szczerze mówiąc to ja tak do końca nie wiem o co chodzi z tym cięciem czy nie cięciem. Czy cięcie krocza powoduje później jakieś nieprzyjemności???? Ja przy Weronice miałam cięte, bo położna mi powiedziała, że gdyby nie toby mnie Młoda porozrywała (miała bardzo dużą głowę). Nie miałam potem żadnych problemów. No owszem, wiadomo - szwy, ale potem jak mi zdjęli i wszystko się wygoiło, to Mąż nawet był ciekaw jak to wygląda i stwierdził że nie ma żadnej różnicy. Więc o co to chodzi?
reklama
na wszystko jest kilka szkół, myslę że mnie przeraża sama idea noszenia blizn w miejscach intymnych, a afera sie łatwo kreci bo nie zawsze takie cięcie jest potrzebne a tną/cięli (zalezy od szpitala, położnej...) na wszelki wypadek, taśmowo wszystkie baby. Fakt, że ,zadna z moich znajomych nie skarżyła się na długotrwały dyskomfort związany ze współżyciem ale czytałam o kilku kobietach którym cięcie bądz niecięcie(została rozerwana) zrujnowało życie sexualne...
No tak, tylko czy człowiek jest w stanie sam stwierdzić, czy to cięcie było potrzebne czy nie? Najgorsze jest to, że jak nie przetną - a była potrzeba, to Ci zaszkodzą i na odwrót też. Nie wiem, ja mimo wszystko jestem bardziej na tak niż na nie, bo lezałam na sali z dziewczyną, której nie przecięli i dziecko ją rozerwało aż do odbytu - a taką poszarpaną ranę gorzej się zszywa. Dziewczyna strasznie cierpiała i pamiętam że lekarze koło niej latali jak wokół nikogo innego.
Sorga wiesz, ja słyszałam o kobiecie, której sam poród zrujmował życie seksulane... Nie ma reguły...
Dzagud ale aż takie rozerwania baaardzo rzadko się zdarzają. Już chyba wcześniej pisałam, że często cięcie jest robione 1) dla wygody lekarza (bo łatwiej szyć cięcie niż fizjologiczne rozerwanie - z gojeniem się jest na odwrót) 2) z niekompetencji położnej, która nie potrafi tak poprowadzić porodu by ochronić krocze.
Oczywiście, to żadna odpowiedź na Twoje pytanie - no bo jak mamy ocenić kompetencje położnej albo lenistwo lekarza
Dzagud ale aż takie rozerwania baaardzo rzadko się zdarzają. Już chyba wcześniej pisałam, że często cięcie jest robione 1) dla wygody lekarza (bo łatwiej szyć cięcie niż fizjologiczne rozerwanie - z gojeniem się jest na odwrót) 2) z niekompetencji położnej, która nie potrafi tak poprowadzić porodu by ochronić krocze.
Oczywiście, to żadna odpowiedź na Twoje pytanie - no bo jak mamy ocenić kompetencje położnej albo lenistwo lekarza
pewnie się bali że ich zaskarzy że nie nacięli, nie ma mądrych, ja i tak nie bede w stanie ocenic co tam sie dzieje, wiec bedzie co ma być... pewnie nie ma co sie martwić skoro i tak nie mam na to wpływu:-(pamiętam że lekarze koło niej latali jak wokół nikogo innego.
Witajcie,
ja dziś w tym upale w korkach od rana spędziłam łącznie 3 godziny
Ale wyniki usg są dobre - wyrosło nam całkiem spore chłopczysko waży już sobie 2664g. I tak jak dotąd wg. usg był młodszy o ok. 5 dni niż wg. om, tak teraz wychodzi na ponad tydzień starszego. A wygląda jak malutki klon mojego małża- tak samo wywinięte ustka i wielkie dziurki w nosie . No i główka już gotowa do wyjścia- niziutko oparta o kości miednicy.
ja dziś w tym upale w korkach od rana spędziłam łącznie 3 godziny
Ale wyniki usg są dobre - wyrosło nam całkiem spore chłopczysko waży już sobie 2664g. I tak jak dotąd wg. usg był młodszy o ok. 5 dni niż wg. om, tak teraz wychodzi na ponad tydzień starszego. A wygląda jak malutki klon mojego małża- tak samo wywinięte ustka i wielkie dziurki w nosie . No i główka już gotowa do wyjścia- niziutko oparta o kości miednicy.
reklama
Olla
Melowa mamusia:)
Szopka gratulacje! Chlop jak dab Ci rosnie!!!
Ja ostatnie usg mialam okolo 21 tygodnia wiec tylko po waszych opisach moge sie domyslac ile moja malutka moze wazyc...nie moge jakos uwiezyc ze z tych naszych bobaskow to juz takie paczusie!
Ja ostatnie usg mialam okolo 21 tygodnia wiec tylko po waszych opisach moge sie domyslac ile moja malutka moze wazyc...nie moge jakos uwiezyc ze z tych naszych bobaskow to juz takie paczusie!