reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

reklama
Kotek doczytałam że pracowałaś w ZUS'ie - czy może wiesz, te 182 dni L4 dotyczą sumy wszystkich zwolnień w ciągu ostatnich 12 m-cy czy tylko tych ciążowych? Bo jeśli tylko ciążowych, to git, jak nie to jeszcze tuż przed porodem czeka mnie przeprawa :baffled:

Esia sumują się wszystkie L4 spowodowane tą samą chorobą czyli w naszym przypadku wszystkie z kodem B - pod warunkiem że przerwa między nimi nie przekraczała 60 dni. Jeśli przekroczyła to tych dni na L4 sprzed przerwy się już nie sumuje. Mam nadzieję że w miarę jasno to napisałam..

Sorga nie martw się - wcale nie ma takiej reguły. Dokładnie wypytałam lekarza (bo jak mi jeszcze zjedzie, to Mały będzie pieluszki nosił na głowie :eek:) i stwierdził że zaburzenia w jakości widzenia mogę mieć już na miesiąc przed porodem (i że lepiej przerzucić się na okulary, bo soczewki będą się szybko zabiałczały - ale w nosie go mam ;-)) i 2-3 m-ce po porodzie. Ale ryzyko pogorszenia wzroku (o ile dobrze przejdę poród) jest niewielkie :-) Natomiast o pogorszeniu wzroku z powodu braku snu (zw. z dzieckiem) nie słyszałam :eek:

Szopka dziękuję!!! Wydatnie poprawiłaś mi właśnie nastrój Kochana :-)
Jeden kłopocik mniej :-)

Dziewczynki
dzięki za odpowiedzi. Faktycznie wózio nowy - więc super schizy nie mam. Ale niunie mam zamiar kłaść właśnie na materacyku a nie na pieluszce, czy innym podkładzie więc chyba go jednak przepiorę

Co do wzroku - ja cały czas przed wizytą u okulisty. I boję się tam zadzwonić :baffled:

Efilo z tym się lepiej nie ociągaj - bo jakby co, blizny muszą mieć kiedy powstać ;-) A masz powody do obaw?

szopka, to ja też mam pytanie czy macieżyński lizy się do okresu składkowego? bo ja założyłam działalność 4 grudnia 2006 i od tamtej pory płace składki zus, od kiedy przysługuje mi odpłatny zdrowotny? żadnego zdrowotnego jeszcze nie brałam- grzecznie płace siedzac w domku.

Esia, mnie też dziś bolą i szczypią oczy po tym badaniu, a ja zamiast odpoczywać to siedzę przy kompie. Ale nic to zaraz przyjdzie Mąż i mnie pogoni od kompa to odpocznę.
A co do mojej siostry - może to głupio zabrzmi, ale zawsze mówię, że nasze charaktery są tak potwornie różne, że gdybym ją poznała jako obcą osobę to bym jej absolutnie nie polubiła i nie chciałabym przebywać w jej towarzystwie. Wyobraźcie sobie, że prawie wszystkie moje koleżanki (i rodzina Męża), czyli ludzie którzy moją siostrę poznali, to często pytają "i co tam u tej Twojej porąbanej siostry słychać".:no: Taki dowcip nam Bozia urządziła robiąc nas siostrami.
Ale dlatego MUSZĘ urodzić do 11 czerwca albo po 11tym - drugiego takiego ludzia jak moja siostra i to w osobie własnego dziecka bym chyba nie zniosła.;-)

Sorga zastrzeliłaś mnie tym pytaniem.. hmm zdrowotny :confused:czy może chodzi ci o prawo do zasiłku chorobowego na tzw. L4? Bo jeśli tak to przysługuje ci od momentu opłacenia pierwszej składki..

reklama
nono L4 ale płatne jest po 182 dniach składkowych czy cos takiego... oj glupi człowiek.
Dzagudnajgorsze jest że Kot jej tak nie lubi!!! my to jeszcze jesteśmy w stanie poudawać rodzinkę ale Kot nie z tych, i nazywa ją kijem od szczotki tylko po angielsku (broomstick), a ona sliczna moim zdaniem jest (mimo licznych wad charakterologicznych) ale Kot twierdzi że dla niego jest akobieca... w kazdym razie musze tam jezdzic sama jak moja siostrzenice odwiedzam:sick: Kot odmawia wsparcia w tej kwestii. Ale za to szwagra mam fajnego :D

Do góry