reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

tak sobie poczytałam o waszych apetytach czekoladowych i poszłam zrobić sobie budyń, choć najedzona jestem strasznie, bo przed chwilą skończyłam obiad :tak: . Budyń jest oczywiście... czekoladowy :)

reklama
To tak na czekoladowy apetyt przepis na brazylijski krem czekoladowy, typowa bomba kaloryczna ale co tam:

Brazylijski krem czekoladowy
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Ewa Pełczyńska

px.gif
px.gif
px.gif
z2750408A.jpg

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

px.gif
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 pojemniczek (20 dag) kremówki
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka brandy
- wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. Jajka umyj w gorącej wodzie i osusz ściereczką. Rozbij je nad miseczką, starannie oddzielając białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłóż), alkoholem i wreszcie - z pianą z białek. Gotowy krem rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi.

A ja w ramach ratowania własneg tyłka (przed czekoladą znaczy się) zjadłam kiszonego ogórka. :-D I teraz mi jest tak niedobrze że czekolada mi już nie grozi :baffled:

A ten krem to po porodzie, bo teraz nie jem surowych jajek :-(

reklama
Ello,
co u Was słychać, trochę was podczytałam ale i tak wypadłam z obiegu :-(. U mnie fajnie, emocje opadły i cieszymy się teraz kilkoma dniami razem. Małż dostał urlopik, ale i tak siedzimy w domku.

Próbowałam wejść na nasz dział zamknięty i szczerze pisząc nie bardzo kumam o co w nim chodzi. Muszę się chyba dopytać Admina, ale ten (ta raczej) nie jest zbyt rozmowny :no:, więc nie wiem co z tego wyjdzie.

Do góry