reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Dzisiaj robiłam glukozę i przy obciążeniu 50 wyszlo mi 108 czy to ok? czy mam się może martwić... Wizyta dopiero za 2 tygodnie... Poza tym prawie nic nie spałam ponieważ stresowałam się tym sikiem - no i oczywiście źle go pobrałam (nie ze strumienia środkowego) i wyszły mi liczne bakterie :-( Mam nadzieję, ze to tylko rezultat złego pobrania ponieważ nic mnie nie piecze ani nie boli

Asia a tam jest podana norma. Ja tez mialam robiona ale u mnie jakos inaczej po 50g wyszlo 4,07 a max to 7.8

Dzisiaj robiłam glukozę i przy obciążeniu 50 wyszlo mi 108 czy to ok? czy mam się może martwić... Wizyta dopiero za 2 tygodnie... Poza tym prawie nic nie spałam ponieważ stresowałam się tym sikiem - no i oczywiście źle go pobrałam (nie ze strumienia środkowego) i wyszły mi liczne bakterie :-( Mam nadzieję, ze to tylko rezultat złego pobrania ponieważ nic mnie nie piecze ani nie boli
Wynik masz ok ja miałam 110 i lekarz powiedział że świetny.

Noo kocvhasne ja od slodyczy nie stronie niestety i tak jak majka pije hektolitry.. a w ogole to duzo jem .. jestem caly czas głodna.. Josiu a nie masz podanych norm.. wiesz wszystko zalezy od labolatorium. Mysle ze chyba nie powinnas sie martwic.,.

Dziękuję Kochane za pomoc :-)
Wiecie co? tu jest tak dziwnie opisane ponieważ jest pozycja ,,na czczo'' i nie mam tego określonego a dosłownie pod tym w nawiasie jest napisane, że norma :60-100mg\dl) Natomiast po 60 minutach mam właśnie wynik 108,8 i nie ma tam podanych norm - jakiś czeski film...
W następnym tyg. będę robiła powtórkę moczu więc się zapytam bo wizyta u ginka dopiero 7 marca

a ja nadal noszę swoją kurteczkę - płaszczyk (biały, który kupiłam w carry, w grudniu. Rozmiar 38 i jeszcze się mieszczę ku mojej radości ponieważ nie uśmiecha mi się kupowanie nowej większej kurtki zimowej...Troszeczkę jednak niewygodnie się w niej siedzi - robi się coraz bardziej opięta :-D
Wiecie co? ale wczale się tym nie przejmuję... nawet pomimo tego, że przed ciążą bardzo dbalam o swoją sulwetkę... Teraz najważniejszy jes Maluszek :-)

reklama
Przyszła mama powinna odżywiać się racjonalnie, czyli tak, aby dziecku zapewnić odpowiedni rozwój, a sobie zdrowie i szczupłą sylwetkę po porodzie. Należy przyjąć, że kobieta przy wzroście 170 cm powinna na wadze przybrać 10-12 kg. Najlepiej, jeżeli na pierwszą połowę ciąży przypadnie 6 kilogramów. Jeżeli będzie mniej - oznacza to, że ilość spożywanych pokarmów jest niewystarczająca. Dziecko zacznie wówczas czerpać z zapasów organizmu mamy.

W czasie wszystkich moich spotkań z ciężarnymi podkreślam ważną różnicę: przybrać na wadze to nie tylko znaczy przytyć! Na przykładowe 12,5 kg przyrostu masy ciała wygląda to następująco: (patrz wykres)

wykres.jpg

Przestrzegam też przed słuchaniem "dobrych" rad życzliwych cioć i kuzynek, które zalecają, aby jeść za dwoje! Dziecko, zwłaszcza w początkowym okresie ciąży jest przecież maleńkie i nie potrzebuje dla swojego rozwoju codziennego spożywania przez mamę tłustych kotletów, słodyczy czy zawiesistych zup. Wystarczy, jeżeli od drugiego trymestru ciężarna będzie dostarczała swojemu organizmowi o 300 kalorii więcej. W trakcie karmienia piersią liczbę ich trzeba zwiększyć do 500 (jeden mały posiłek).

Do góry