reklama
Dzisiaj robiłam glukozę i przy obciążeniu 50 wyszlo mi 108 czy to ok? czy mam się może martwić... Wizyta dopiero za 2 tygodnie... Poza tym prawie nic nie spałam ponieważ stresowałam się tym sikiem - no i oczywiście źle go pobrałam (nie ze strumienia środkowego) i wyszły mi liczne bakterie :-( Mam nadzieję, ze to tylko rezultat złego pobrania ponieważ nic mnie nie piecze ani nie boli
mata-kow
mama do kwadratu :)
Dla zainteresowanych stronki o cukrzycy ciążowej i prawidłowych wynikach obciążenia glukozą GINEKOLOG. PORADNIK MEDYCZNY
Polskie Forum Profilaktyki
:-)
Polskie Forum Profilaktyki
:-)
azile29
Czerwcowa mama'08
Wynik masz ok ja miałam 110 i lekarz powiedział że świetny.Dzisiaj robiłam glukozę i przy obciążeniu 50 wyszlo mi 108 czy to ok? czy mam się może martwić... Wizyta dopiero za 2 tygodnie... Poza tym prawie nic nie spałam ponieważ stresowałam się tym sikiem - no i oczywiście źle go pobrałam (nie ze strumienia środkowego) i wyszły mi liczne bakterie :-( Mam nadzieję, ze to tylko rezultat złego pobrania ponieważ nic mnie nie piecze ani nie boli
magdalenkakol
Fan(ka)
Noo kocvhasne ja od slodyczy nie stronie niestety i tak jak majka pije hektolitry.. a w ogole to duzo jem .. jestem caly czas głodna.. Josiu a nie masz podanych norm.. wiesz wszystko zalezy od labolatorium. Mysle ze chyba nie powinnas sie martwic.,.
Dziękuję Kochane za pomoc :-)
Wiecie co? tu jest tak dziwnie opisane ponieważ jest pozycja ,,na czczo'' i nie mam tego określonego a dosłownie pod tym w nawiasie jest napisane, że norma :60-100mg\dl) Natomiast po 60 minutach mam właśnie wynik 108,8 i nie ma tam podanych norm - jakiś czeski film...
W następnym tyg. będę robiła powtórkę moczu więc się zapytam bo wizyta u ginka dopiero 7 marca
Wiecie co? tu jest tak dziwnie opisane ponieważ jest pozycja ,,na czczo'' i nie mam tego określonego a dosłownie pod tym w nawiasie jest napisane, że norma :60-100mg\dl) Natomiast po 60 minutach mam właśnie wynik 108,8 i nie ma tam podanych norm - jakiś czeski film...
W następnym tyg. będę robiła powtórkę moczu więc się zapytam bo wizyta u ginka dopiero 7 marca
a ja nadal noszę swoją kurteczkę - płaszczyk (biały, który kupiłam w carry, w grudniu. Rozmiar 38 i jeszcze się mieszczę ku mojej radości ponieważ nie uśmiecha mi się kupowanie nowej większej kurtki zimowej...Troszeczkę jednak niewygodnie się w niej siedzi - robi się coraz bardziej opięta
Wiecie co? ale wczale się tym nie przejmuję... nawet pomimo tego, że przed ciążą bardzo dbalam o swoją sulwetkę... Teraz najważniejszy jes Maluszek :-)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Wiecie co? ale wczale się tym nie przejmuję... nawet pomimo tego, że przed ciążą bardzo dbalam o swoją sulwetkę... Teraz najważniejszy jes Maluszek :-)
reklama
Przyszła mama powinna odżywiać się racjonalnie, czyli tak, aby dziecku zapewnić odpowiedni rozwój, a sobie zdrowie i szczupłą sylwetkę po porodzie. Należy przyjąć, że kobieta przy wzroście 170 cm powinna na wadze przybrać 10-12 kg. Najlepiej, jeżeli na pierwszą połowę ciąży przypadnie 6 kilogramów. Jeżeli będzie mniej - oznacza to, że ilość spożywanych pokarmów jest niewystarczająca. Dziecko zacznie wówczas czerpać z zapasów organizmu mamy.
W czasie wszystkich moich spotkań z ciężarnymi podkreślam ważną różnicę: przybrać na wadze to nie tylko znaczy przytyć! Na przykładowe 12,5 kg przyrostu masy ciała wygląda to następująco: (patrz wykres)
Przestrzegam też przed słuchaniem "dobrych" rad życzliwych cioć i kuzynek, które zalecają, aby jeść za dwoje! Dziecko, zwłaszcza w początkowym okresie ciąży jest przecież maleńkie i nie potrzebuje dla swojego rozwoju codziennego spożywania przez mamę tłustych kotletów, słodyczy czy zawiesistych zup. Wystarczy, jeżeli od drugiego trymestru ciężarna będzie dostarczała swojemu organizmowi o 300 kalorii więcej. W trakcie karmienia piersią liczbę ich trzeba zwiększyć do 500 (jeden mały posiłek).
W czasie wszystkich moich spotkań z ciężarnymi podkreślam ważną różnicę: przybrać na wadze to nie tylko znaczy przytyć! Na przykładowe 12,5 kg przyrostu masy ciała wygląda to następująco: (patrz wykres)
![wykres.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.cukrzyca.akcjasos.pl%2Fpliki%2Fginekolog%2Fwykres.jpg&hash=6997efebcb8bce9e3a34828a36fad44d)
Przestrzegam też przed słuchaniem "dobrych" rad życzliwych cioć i kuzynek, które zalecają, aby jeść za dwoje! Dziecko, zwłaszcza w początkowym okresie ciąży jest przecież maleńkie i nie potrzebuje dla swojego rozwoju codziennego spożywania przez mamę tłustych kotletów, słodyczy czy zawiesistych zup. Wystarczy, jeżeli od drugiego trymestru ciężarna będzie dostarczała swojemu organizmowi o 300 kalorii więcej. W trakcie karmienia piersią liczbę ich trzeba zwiększyć do 500 (jeden mały posiłek).
Podziel się: