reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
ja zyje ale niedawno wstałam Antek najpierw sieknał spanko od 20 do 3 w nocy butla i od 3 do 6:30 i butla i do 10ej:szok:normalnie szok!!!jestem az za bardzo wyspana.teraz zjem sniadanko pomysle o obiedzie.A od jutra mam dziewczyne wpadnie poprasowac i wysprzatac kuchnie - umyc płytki, okna itp. w razie potrzeby bede ja brała. 5 zł na godzine to nie jest duzo. nawet jak raz w tygodniu przyjdzie poprasowac te 3 godziny to ja bede miała czas dla siebie.bo takie sprzatanie kuchni czy okien to wiadomo raz na jakis czas.

reklama
Daruunia-moja Maja tez czasem wieczorem nie chce ssac piersi,a jest glodna,wiec wtedy strasznie placze.W takiej sytuacji podaje jej moje mleko z butelki (jesli akurat mam odciagniete) i ciagnie bez problemu,bo z bUtelki latwiej leci.
Asiowo-trzymaj sie kochana.

Witam kobitki.
Mój mały wczoraj zwymiotował po podaniu wody koperkowej.
Krótko ciągnie cyca, jak chce mu znowu podać pierś żeby dojadł to się drze i nie chce. Przez dwa dni tak się zaprzyjaźnił ze smokiem, że prawie cały dzień w buzi smok i co gorsza w nocy też woła smoka. A jak mu wypadnie to próbuje sam go włożyć, wygina się w kierunku smoka. I jak smoka nie ma to krzyk a potem płacz. Przez te wieczorne charce to mi i mężowi kręgosłupy odpadną. Mały uspokajał się tylko w pozycji pionowej na rączkach.
Teraz śpi ze smokiem w buzi, a jak smok wypadnie to jest pobudka.
Miałam dziś ambitny plan, żeby go odzwyczaić od smoka. Chyba dam sobie spokój.
A dziś o 4 w nocy chciał się bawić skubaniec mały.:-)

Witam dziewczynki -mnie czeka dziś załatwianie różnych sprawna mieście i wizyta u lekarza z bioderkami.
Magda u nas biorą od 8 do 10 zł za godzinkę więc 5 zeta to naprawdę tanio :-)

Witajcie!
Mały własnie spi wiec mam chwilkę czasu ;-)
Mi sie wydaje ze jemu to mleko nie smakuje bo ja juz sciągałam swoje i butla mu nie przeszkadzała- wszystko ładnie wypił i tez herbatki mu daje to do butli przyzwyczajony- te mleko mu nie smakuje :baffled: a ile mozna przechowywac pokarm w zamrazalniku w lodówce? i mozna go przechowywac w plastikowych pojemniczkach- w sumie specjalnie kupionych do przechowywania pokarmu? :sorry2:
Cos mnie dzisiaj głowa boli i kiepsko sie czuje, Ł w pracy do 22 i jakos mi smutno... dobrze ze pojutrze moja mama przyjedzie. przynajmniej bede miała do kogo gębe otworzyc :-) i do fryzjera sie wybiore :-) w koncu :-)

Przechowywanie pokarmu

• Pokarm może być przechowywany w naczyniu z przykrywką, szklanym lub plastikowym przeznaczonym do żywności lub specjalnych torebkach plastikowych
  • Naczynie musi być umyte ciepłą wodą i detergentem, starannie wypłukane i wyparzone (dla dzieci donoszonych i zdrowych) lub wygotowane (dla wcześniaków i dzieci chorych).
  • Pokarm najlepiej przechowywać w porcjach na jedno karmienie.
  • Na pojemniku napisać trzeba datę i godzinę odciągnięcia pokarmu oraz jego objętość.
  • Najlepiej nie mieszać mleka odciągniętego w różnym czasie, a jeżeli już to z 12 godzin i po uprzednim schłodzeniu.
W temperaturze pokojowej 8 -12 godzin W torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi 24 godziny W lodówce (3 -5 C) 3 - 4 dni W zamrażalniku lodówki (-10 C) 2 tyg. W zamrażarce (-18, -20 C) 6 - 12 miesięcy
  • Pokarm można rozmrażać i podgrzewać w kąpieli wodnej, której temperatura nie powinna przekraczać 50 st.C
  • Pokarmu kobiecego nie gotuje się, nie podgrzewa się bezpośrednio na palniku kuchenki ani w kuchence mikrofalowej.
  • Przed podaniem dziecku najlepiej podgrzać go do temperatury 36 st.C (dziecko może jeść również mleko w temperaturze pokojowej, ale nie chłodniejsze).
  • Jeżeli dziecko chore lub wcześniak nie wypije całej porcji mleka reszta nie nadaje się do dalszego przechowywania.
  • Pokarm rozmrożony przeznaczony dla zdrowych, donoszonych dzieci może być przechowywany w lodówce przez 24 - 48 godzin a dla wcześniaków do 9 godzin.
  • Nie wolno powtórnie zamrażać rozmrożonego pokarmu.
Orientacyjne porcje pokarmu na jedno karmienie dla dzieci w różnym wieku:

0 - 2 tygodnie 60 - 80 ml 2 tygodnie - 2 miesiące 80 -150 ml 2 - 4 miesiące 150 - 180ml 4 - 6 miesięcy 180 - 200 ml dokładka 30 - 60 ml

Jak sprawdzić czy Twoje dziecko karmione piersią najada się?

Nie ma powodu do niepokoju gdy:
  1. Karmisz przynajmniej 8 razy na dobę (również w nocy) i oboje nie macie kłopotu z techniką karmienia – Ty prawidłowo przystawiasz, dziecko prawidłowo ssie.
  2. Dziecko jest aktywne przy piersi; kiedy ssie z jednej piersi słychać połykanie przez przynajmniej 5 – 10 min.
  3. Czujesz rozluźnienie piersi po karmieniu (przez pierwsze tygodnie po porodzie).
  4. Dziecko budzi się do karmienia, wygląda na zadowolone po karmieniu (zasypia bądź spokojnie czuwa), jest aktywne przez co najmniej 4 godz. dziennie, ma prawidłowo napięte mięśnie, reaguje na bodźce.
  5. Dziecko od 3 doby życia moczy przynajmniej 6 pieluszek na dobę a mocz jest jasny i bezwonny.
  6. Od 4 doby robi żółte, papkowate stolce, 2 – 5 lub więcej na dobę (przez pierwsze tygodnie po porodzie).
  7. Dziecko odpowiednio przybywa na wadze: przynajmniej 120g na tydzień (500g na miesiąc).
    Warto skontrolować ciężar ciała malucha w tydzień, dwa po wyjściu ze szpitala !

reklama
Do góry