reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
U nas w Olsztynie też słonko przyświeca. Bardzo ładny dzień na rodzenie dzieci!

A ja też chciałam złożyć życzenia innym Magdalenom: Behemott, Magdalenkakol, maajka - wszystkiego najlepszego( mam nadzieję, że nie zapomniałam o nikim):-D

Właśnie! Wszystkim naszym Magdom najlepsze życzenia! Ach ta nasza Pani Prezes jest niezastąpiona - czy ja się nie powtarzam...?:-D

reklama
Właśnie! Wszystkim naszym Magdom najlepsze życzenia! Ach ta nasza Pani Prezes jest niezastąpiona - czy ja się nie powtarzam...?:-D
Dołączam sie do zachwytu naszą Magdziarką

Behemott, Magdalenkakol, maajka Najserdeczniejsze zyczenia i łatwych porodów

Dziewczyny proszę mnie nie zawstydzać komplementami - taka ze mnie Pani prezes bo w Liceum byłam przewodniczącą Samorządu Uczniowskiego:-D:-D:-D

A ja chce jutro rodzić. Moja teściowa ma urodzinki więc prezent miałabym z głowy!!!!!!!!!!!!
I mężuś miałby czas nas odwiedzać. Fajnie by było.

Hej Dziewczyny, ja z jednej strony chciałabym już urodzić - lekarz powiedział, że ciąża już dojrzała, Maleńka waży +/- 200g około 3 kg, więc duża dziewczyna....z drugiej strony powiedziałam ginekologowi, że potrzebuję jeszcze dwóch tygodni, bo 9tego mam ostatni egzamin i wtedy mogę spokojnie iść do szpitala:tak:,to stwierdził: "Pani Ewelino, to się da zrobić" ;-) tak więc pomimo krótkiej szyjki (nie wywołanej żadnymi bakteriami, bo miałam robione badania na bakteriologii) powinnam urodzić koło 16-17 czerwca wg wielkości płodu, ale również po 20tym wg cyklu. Teraz nic tylko cierpliwość. Brzuch rośnie jak na drożdżach...z dnia na dzień ciężej sie schylać, ale zgaga powoli mi przechodzi, tzn. nie mam jej 24 na dobę i nawet śpię 4-5 godzin pod rząd :-D. Trzymajcie się wszystkie, mam nadzieję, że życzenia dot. terminu porodu Wam się spełnią:-). Wklejam dzisiejsze zdjęcie - tylko tak na co dzień, bo plewiłam wcześniej w ogrodzie;-)

Załączniki

• 37 tydzień.JPG
    37 tydzień.JPG
    84,6 KB · Wyświetleń: 44
Madziu jesteś niesamowita, i nie ma czego sie wstydzić. Dobrze że to inni widzą. Całuski.

Madziu mój synek pierwszy urodził się na dzień Babci i to był jego pomysł, bo ja nawet zapomniałam o tym święcie przez to wyczekiwanie:-). Więc myśle że drugi synek też powinien nam zrobić jakąś niespodzianke.

Coś nie moge się ruszyć sprzed komputera ;-)A muszę się troszkę wziąć do roboty. Czytałam gdzieś, że aktywnośc fizyczna jest wskazana pod koniec ciąży ...więc do dzieła. Dzisiaj moja sąsiadka zapraszała mnie do mycia podłóg:-D

Garść przepisów. :

Urodzenie dziecka należy zgłosić w ciągu 14 dni od dnia urodzenia w urzędzie stanu cywilnego właściwym ze względu na jego miejsce urodzenia.
Jeżeli dziecko urodziło się na polskim statku morskim lub powietrznym, takie zdarzenie rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla dzielnicy Śródmieścia miasta stołecznego Warszawy.
Jeżeli żadne z rodziców dziecka nie ma miejsca zamieszkania na obszarze właściwości urzędu stanu cywilnego, na terenie którego nastąpiło urodzenie dziecka, zgłoszenia urodzenia można dokonać w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania rodziców lub jednego z nich.

Osoby zobowiązane do zgłoszenia urodzenia dziecka
Ojciec dziecka;
Matka dziecka, jeżeli jej stan zdrowia na to pozwala;
Inna osoba obecna przy porodzie;
Lekarz albo położna;
Jeżeli urodzenie dziecka nastąpiło w zakładzie opieki zdrowotnej, do zgłoszenia urodzenia obowiązany jest ten zakład.

Dokumenty konieczne do sporządzenia aktu urodzenia
Pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka wystawione przez lekarza, położną lub zakład opieki zdrowotnej.
Skrócony odpis aktu małżeństwa, jeżeli rodzice dziecka pozostają w związku małżeńskim.
Skrócony odpis aktu urodzenia, skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, skrócony odpis aktu zgonu współmałżonka jeżeli matka dziecka jest odpowiednio: panną, rozwódką lub wdową.
Do sporządzenia aktu urodzenia dziecka nie przedkłada się odpisów aktów stanu cywilnego, o których mowa w punktach 2 i 3, jeśli akty te zostały sporządzone w tym samym urzędzie stanu cywilnego.

Po sporządzeniu aktu urodzenia, kierownik urzędu stanu cywilnego - na wniosek osoby zgłaszającej urodzenie - wydaje 3 bezpłatne odpisy skrócone aktu urodzenia.

Wybór imienia (imion) dla dziecka
Zgłaszając urodzenie dziecka rodzice wybierają dla dziecka imię (imiona). Wybór imienia jest atrybutem władzy rodzicielskiej i podlega jedynie następującym ograniczeniom przewidzianym przez przepisy prawa:
Nie jest dopuszczalne nadanie dziecku więcej niż dwóch imion.
Nie jest dopuszczalne nadanie dziecku:
imienia ośmieszającego
imienia nieprzyzwoitego
imienia w formie zdrobniałej
imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka.
Jeżeli przy sporządzeniu aktu urodzenia rodzice nie dokonali wyboru imienia (imion), kierownik urzędu stanu cywilnego wpisuje do aktu urodzenia jedno z imion zwykle w kraju używanych.

Rodzice mogą - w ciągu 6 miesięcy od daty sporządzenia aktu urodzenia - złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego pisemne oświadczenie o zmianie imienia (imion) dziecka wpisanego do aktu w chwili jego sporządzenia.

Uznanie dziecka
Uznanie dziecka jest formą ustalenia ojcostwa, która polega na tym, że mężczyzna, który nie jest mężem matki, składa dobrowolne oświadczenie, że jest ojcem dziecka. Uznanie dziecka wymaga zgody matki i może nastąpić przed i po urodzeniu dziecka.

Jeżeli uznanie nastąpiło:

Przed sporządzeniem aktu urodzenia – treść oświadczenia wpisuje się do księgi urodzeń;
Przy sporządzaniu aktu urodzenia – w akcie urodzenia dziecka wpisuje się nazwisko i inne dane dotyczące ojca zgodnie z treścią oświadczenia;
Po sporządzeniu aktu urodzenia – w akcie urodzenia dziecka wpisuje się wzmiankę dodatkową o uznaniu i zmianie nazwiska dziecka.

Uznanie dziecka może nastąpić przed następującymi organami:
Kierownikiem urzędu stanu cywilnego – oświadczenie o uznaniu dziecka można złożyć w każdym urzędzie stanu cywilnego;
Sądem opiekuńczym;
Polskim konsulem jeżeli uznanie następuje za granicą i rodzice dziecka są obywatelami polskimi;
Notariuszem jeżeli życiu ojca lub dziecka grozi bezpośrednie niebezpieczeństwo.
Nie można uznać dziecka po jego śmierci, chyba, że dziecko pozostawiło zstępnych

W przypadku gdy nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa i nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki - do aktu urodzenia dziecka wpisuje się jako imię ojca imię wskazane przez matkę (przedstawiciela ustawowego) dziecka, a w braku takiego wskazania jedno z imion zwykle w kraju używanych oraz jako nazwiska ojca i jego nazwisko rodowe nazwisko matki.

O becikowym było już - dziewczynki co jeszcze jest ważne??????Żeby niczego nie przeoczyć

Dzisiaj moja sąsiadka zapraszała mnie do mycia podłóg:-D

Tak, tak, tak. To bardzo pomaga w stawianiu się główki w kanał rodny. Ja zawsze myłam na kolanach i do tego pupcią kręciłą. No i szyko i sprawnie rodziłam:-). Ale teraz mopem:baffled:, chyba ide myś podłogę na kolanach w kuchnia.:tak:

reklama
Magdziarko, mój brzusio jest spory, bo sama chuda nigdy nie byłam;-), ale znajomi reagują zdziwieniem gdy mówię, że już 9-ty miesiąc, bo w porównaniu z koleżankami jest stosunkowo drobny...w każdym razie niecałe 12 kg na plusie i mam nadzieję, że na tym koniec;-). Cieszę się, że to już końcówka, ale boję się jak będę wyglądać po porodzie. Możecie polecić jakieś dobre gorsety czy pasy upinające?

Do góry