reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Witam, chciałam zapytać Was drogie Przyszłe Mamcie o te ruchy - dzisiaj pierwszy raz poczułam jakby łaskotanie - nigdy wcześniej tego nie czułam i zastanawiam się czy to jakiś początek tych ruchów Maleństwa? wolałabym już go czuć, bo to jest jednak znak, że raczej wszystko dobrze:tak:

Mnie brzuszek zaczyna rosnąć powoli...tylko, że większość Przyszłych Mam ma brzuszki raczej u góry (jak żołądek) a ja mam raczej na dole (w biodrach) - podobno to na chłopczyka ;-)

Witam, chciałam zapytać Was drogie Przyszłe Mamcie o te ruchy - dzisiaj pierwszy raz poczułam jakby łaskotanie - nigdy wcześniej tego nie czułam i zastanawiam się czy to jakiś początek tych ruchów Maleństwa? wolałabym już go czuć, bo to jest jednak znak, że raczej wszystko dobrze:tak:

Czucie jak dziecko się rusza na pewno uspokaja mamusię. Ja jak widać w mojej wcześniejszczej wypowiedzi poczułam je dopiero w 19 tyg ale sa forumowiczki które doznały tej radosciu juz np w 15 tygodniu. Co do tego jak się je odczuwa, to pewnie każda z nas inacze ale jak pamietam pierwszą ciążę i obecną to na pewno nie jest to łaskowanie...to raczej przemieszczanie się zawartości brzucha , tak jakby coś przepływało z boku na bok czasami uwieranie np pod żebrami . Dopiero potem czuć te ruchy jako regularne kopnięcia czasem bardzo mocne:) cieprliwości na pewno poczujesz!

Jestem w 17tym tygodniu, ale wierzę, że to co napisałaś o pierwszych ruchach, to to samo, co czuję...muszę uzbroić się w cierpliwość...czekam na kopniaki ;):-D

Joaś - pozdrawiam i zyczę zdrówka.
:baffled:Dziewczynki a mnie zaczął pobolewać ząbek. W pierwszej ciąży zęby sypały mi się jak popiół na głowę w środę popielcową. Teraz polecę do lekarza jak burza. Wiem,że nie wolno zakłądać amalgamatu, gdyż jest w nim rtęc, że nie powinno się prześwietrać promieniami RTG ale czy wiecie jak ze znieczuleniem, bo nigdy nie leczyłam zębów na zywca.

magdziara;
ja też muszę się wybrać na przegląd. Ja w ogóle mam słabe zęby i każdy jest ołatany z 4 stron świata.
Myślę, że te nowoczesne plomby są w pełni bezpieczne - przecież wręcz zaleca się odwiedzanie dentysty podczas ciąży. Tych czarny, w których była rtęć już się chyba nie stosuje.
Co do prześwietleń - najlepiej poradzić się ginka i dentysty - może są takie słabsze, które można stosować.
Gdzieś czytałm, że prześwietlenia szczególnie nie można stosować w I trymestrze. Później, gdy jest ogromna konieczność to chyba można - tylko wiadomo - trzeba się opatulić tym plaszczem.
Moja dentystka za każdym razem przed prześwietleniem pytała się czy może nie jestem w ciąży. Myślę, że ona by tego nie zalecała.

Ewcia;
ja mam tak jak Ty. Jak się położę na plecach to mam taką piłkę :-D Natomiast rano jak stoję to jest mały. Coś tam sobie przekąszę i już rośnie.
Generalnie jest bardziej na dole

reklama
przeswietlenia wykluczone
w krytycznych sytuacjach zaklada sie fartuch ochronny na brzuch - ale o tym decyduje lekarz

mialam w pierwszej ciazy usuwany zab - ale lekarka czekala z tym do 6 miesiaca - szczerze nie wiem czy chodzilo o znieczulenie czy o krwotok po wyrwaniu - juz po prostu nie pamietam - bo to bylo 8 lat temu..le cos o tych krwotokach wspominala

Do góry