reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

Kochanie ja już mam to obgadane z mamą babcią i teściową.......Babcia zrobi np gołąbki( ale ja - matka karmiąca to będę jadła bez kapusty)
Moja mama ma wpaść na 2-3 dni i mówiła że nagotuje i pomrozi. Dobry patent. Będę ze dwa tygodnie miała z głowy. Ewentualnie zupkę wstawię( ale to juz żadna robota).
Co tu można zamrozić:
- pulpety z mielonego
- krokiety i pierogi( wszystkie rodzaje)
- zrazy
- flaczki
- fasolkę po bretońsku
- gulasz
Warto trzymać się zasady:
Zamrażamy gotowe produkty


Duszone mięso i drób możesz przechowywać przez 4-8 miesięcy. Nie mieszaj warzyw z mięsem. Lepiej zamroź je osobno a połącz po rozmrożeniu. Potrawy mięsne i rybne można zamrozić z sosem.

Zupy (bez śmietany) możesz przechowywać 3-4 miesiące, bigos do pół roku. Możesz mrozić mięso smażone, ale przechowuj je o połowę krócej niż mięso surowe.


W zamrażarce do 4 miesięcy możesz przechowywać sosy. Sos pomidorowy, cebulowy, chrzanowy, grzybowy, myśliwski przygotuj bez dodatku śmietany i zamroź. Po rozmrożeniu sosu nie dopuszczaj go do zagotowania.


Możesz przechowywać także ryż przez 3 miesiące, ale tylko ugotowany na sypko i bez sosów.

Do zamrożonych potraw używaj niewiele soli i przypraw. Dodaj je tuż przed podaniem lub podczas gotowania mrożonych produktów.

Potrawy przeznaczone do zamrożenia smaż, duś, gotuj o połowę krócej niż zazwyczaj. Pamiętaj, iż po rozmrożeniu jeszcze raz będziesz je poddawać działaniu wysokiej temperatury. Do duszenia i smażenia potraw nie używaj zbyt dużo tłuszczu, jeżeli już, to pochodzenia roślinnego.

 
reklama
A Magdziarka jak zawsze przygotowana :-D
Dzięki dziewczyny za rady :tak: też mam nadzieje, że teściowa mi pomoże, ale wolałabym tez sama coś wcześniej przygotować, bo za kuchnią teściowej nie za bardzo przepadam :sorry2:
 
Właściwie to ja już nie pamiętam co tam można karmiąc jeść a czego nie.
Cytrusy mi przychodzą do głowy że nie , smażone też nie za bardzo ale pustkę mam w głowie po 7 latach .
 
reklama

Podobne tematy

Do góry