Kochanie ja już mam to obgadane z mamą babcią i teściową.......Babcia zrobi np gołąbki( ale ja - matka karmiąca to będę jadła bez kapusty)
Moja mama ma wpaść na 2-3 dni i mówiła że nagotuje i pomrozi. Dobry patent. Będę ze dwa tygodnie miała z głowy. Ewentualnie zupkę wstawię( ale to juz żadna robota).
Co tu można zamrozić:
- pulpety z mielonego
- krokiety i pierogi( wszystkie rodzaje)
- zrazy
- flaczki
- fasolkę po bretońsku
- gulasz
Warto trzymać się zasady:
Zamrażamy gotowe produkty
Moja mama ma wpaść na 2-3 dni i mówiła że nagotuje i pomrozi. Dobry patent. Będę ze dwa tygodnie miała z głowy. Ewentualnie zupkę wstawię( ale to juz żadna robota).
Co tu można zamrozić:
- pulpety z mielonego
- krokiety i pierogi( wszystkie rodzaje)
- zrazy
- flaczki
- fasolkę po bretońsku
- gulasz
Warto trzymać się zasady:
Zamrażamy gotowe produkty
Duszone mięso i drób możesz przechowywać przez 4-8 miesięcy. Nie mieszaj warzyw z mięsem. Lepiej zamroź je osobno a połącz po rozmrożeniu. Potrawy mięsne i rybne można zamrozić z sosem.
Zupy (bez śmietany) możesz przechowywać 3-4 miesiące, bigos do pół roku. Możesz mrozić mięso smażone, ale przechowuj je o połowę krócej niż mięso surowe.
W zamrażarce do 4 miesięcy możesz przechowywać sosy. Sos pomidorowy, cebulowy, chrzanowy, grzybowy, myśliwski przygotuj bez dodatku śmietany i zamroź. Po rozmrożeniu sosu nie dopuszczaj go do zagotowania.
Możesz przechowywać także ryż przez 3 miesiące, ale tylko ugotowany na sypko i bez sosów.
W zamrażarce do 4 miesięcy możesz przechowywać sosy. Sos pomidorowy, cebulowy, chrzanowy, grzybowy, myśliwski przygotuj bez dodatku śmietany i zamroź. Po rozmrożeniu sosu nie dopuszczaj go do zagotowania.
Możesz przechowywać także ryż przez 3 miesiące, ale tylko ugotowany na sypko i bez sosów.
Do zamrożonych potraw używaj niewiele soli i przypraw. Dodaj je tuż przed podaniem lub podczas gotowania mrożonych produktów.
Potrawy przeznaczone do zamrożenia smaż, duś, gotuj o połowę krócej niż zazwyczaj. Pamiętaj, iż po rozmrożeniu jeszcze raz będziesz je poddawać działaniu wysokiej temperatury. Do duszenia i smażenia potraw nie używaj zbyt dużo tłuszczu, jeżeli już, to pochodzenia roślinnego.
Potrawy przeznaczone do zamrożenia smaż, duś, gotuj o połowę krócej niż zazwyczaj. Pamiętaj, iż po rozmrożeniu jeszcze raz będziesz je poddawać działaniu wysokiej temperatury. Do duszenia i smażenia potraw nie używaj zbyt dużo tłuszczu, jeżeli już, to pochodzenia roślinnego.