reklama
Julia!
Czerwcowa mama'08
U nas dzisiaj było dość ładnie tak więc robiłam karkówke na grillu na obiad,grillowałam z moją córką i było bardzo fajnie chociaż trochę się znieczuliłam na to wszystko A karpatke też uwielbiam ale nie mam teraz głowy do pieczenia
Przepis na rewelacyjne placki:
30 dekagram mąki
3-4 łyżki cukru pudru
3 jaja( oddzialić białka od żółtek)
5 dekagram drożdży
mleko ( 270 ml = 1,2 szklanki)
3 łyżki oleju do ciasta.
drożdże łzcymy z łyżką mąki, cukrem pudrem oraz odrobiną mleka podgotowanego. Miksujemy. Resztę mąki łączymy z zółtkami i mlekiem oraz olejem, miksujemy(będzie taka ciasna konsystencja że hoho) , następnie dodajemy zaczyn drożdżowy- razem miksujemy. na koniec dodajemy ubita pianę z białek. Odstawiamy aż ciasto urośnie. Nakładamy łyzką na patelnię - teflonową. Smażymy z obu stron posypujemy cukrem...mniam.
30 dekagram mąki
3-4 łyżki cukru pudru
3 jaja( oddzialić białka od żółtek)
5 dekagram drożdży
mleko ( 270 ml = 1,2 szklanki)
3 łyżki oleju do ciasta.
drożdże łzcymy z łyżką mąki, cukrem pudrem oraz odrobiną mleka podgotowanego. Miksujemy. Resztę mąki łączymy z zółtkami i mlekiem oraz olejem, miksujemy(będzie taka ciasna konsystencja że hoho) , następnie dodajemy zaczyn drożdżowy- razem miksujemy. na koniec dodajemy ubita pianę z białek. Odstawiamy aż ciasto urośnie. Nakładamy łyzką na patelnię - teflonową. Smażymy z obu stron posypujemy cukrem...mniam.
mata-kow
mama do kwadratu :)
Jak któraś z Was myslała, że znajdzie nowy smakowity przepis, to dała się nabrać ;-)
A tak na poważnie...
Zastanawiam się, co mozna wcześniej przygotować do jedzenia i zamrozić, żeby po porodzie nie bawić się dużo w gotowanie, a jeść w miarę normalne obiady
Jak myślicie krokiety z pieczarkami, pierogi mogą być? A coś innego? Co proponujecie?
A tak na poważnie...
Zastanawiam się, co mozna wcześniej przygotować do jedzenia i zamrozić, żeby po porodzie nie bawić się dużo w gotowanie, a jeść w miarę normalne obiady
Jak myślicie krokiety z pieczarkami, pierogi mogą być? A coś innego? Co proponujecie?
Mata można robić krokiety, pierogi, leniwe, kopytka, kurczaka, mięso w sosie, które później odmrozisz i przygrzejesz, pieczyste które później zrobisz w sosie, ja zawsze mam jakies udo lub żeberko to tylko wstawię, dodam warzywa i jest zupkamożna wiele ;-)
reklama
mata-kow
mama do kwadratu :)
Ale smażonego mięcha chyba nie za bardzo mozna przy karmieniu piersią