reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2024

Co masz na mdłości ? Bo ja już nie daje rady, jak w samolocie :(

Który masz tydzień ? Za trzy tygodnie już wszystko będzie pięknie widać :*

Ja mam znowu torbiel na prawym jajniku. Ale lekarz powiedział , że to normalne w ciazy
Xonvea dostałam. Mam nadzieję że będzie lepiej 😅
Dziś jestem 4tydz+3 albo 4tydz+4. Nie wiem czemu ale różnie pokazują kalkulatory. Za 3 tyg mam nadzieję że będzie już serduszko ❤️
Mi o torbieli nic nie mówił, tylko o mięśniakach w macicy, że mam, ale to wiedziałam już wcześniej.

reklama
Ja teraz się zastanawiam , bo zmienili prawo ciężarnych. I do 12 tygodnia ciąży , pracodawca może zwolnić kobietę z dniem porodu , wtedy zostanę bez macierzynskiego. Czy się mylę. Jak któraś jest bardziej zorientowana to proszę o szczegóły :)
W dniu porodu jak jesteś zatrudniona to należy Ci się zasiłek macierzyński z rodzicielskim jak złożysz od razu o dwa urlopy na raz

Ja jestem teraz 5+2 a badanie będę mieć 6+1, myślicie że jest już szansa na serduszko a przynajmniej zarodek? Teoretycznie widać coś od 1000bety a u mnie już na pewno więcej ale i tak się martwię czy dobrze wybrałam termin.

Suplementuje kwas foliowy, magnez i olej omega 3-6 z Wit d3

Ja jestem teraz 5+2 a badanie będę mieć 6+1, myślicie że jest już szansa na serduszko a przynajmniej zarodek? Teoretycznie widać coś od 1000bety a u mnie już na pewno więcej ale i tak się martwię czy dobrze wybrałam termin.

Suplementuje kwas foliowy, magnez i olej omega 3-6 z Wit d3
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale serduszko jest chyba od 10000 bety? Jeszcze aparat do USG oczywiście ma znaczenie.

reklama
Nic się w zakresie art. 177. § 3. nie zmieniło: Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Nie zmienił się również art. 177 § 1. tak więc nadal nie można zwolnić ciężarnej:
W okresie ciąży oraz w okresie urlopu macierzyńskiego, a także od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu macierzyńskiego albo jego części, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego albo jego części, urlopu ojcowskiego albo jego części, urlopu rodzicielskiego albo jego części - do dnia zakończenia tego urlopu pracodawca nie może:
1)
prowadzić przygotowań do wypowiedzenia lub rozwiązania bez wypowiedzenia stosunku pracy z tą pracownicą lub tym pracownikiem;
2)
wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy z tą pracownicą lub tym pracownikiem, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z ich winy i reprezentująca pracownicę lub pracownika zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

Zwolnienie pracownika, a nie przedłużenie mu umowy po okresie na jaki została zawarta to są dwie totalnie inne rzeczy.
Tak samo jest różnica po między urlopem macierzyńskim/rodzicielskim, a zasiłkiem macierzyńskim
Dziękuję za informację :)

Do góry