reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2024

Udało mi się naściemniać i jednak ten tydzień pracuję z domu :)
Póki co nie mam żadnych objawów. Brzuch mnie wcześniej nie bolał, a dziś w nocy myślałam, że dostałam okresu. Czy Wy też jesteście bardzo zmęczone? Ja ledwo siedzę, położyłam się na chwilę, ale nie wiem, co zrobię, jak będę w biurze.
Ja też tak mam, już mój się nauczył że jak chwilę coś porobie to potem obowiązkowa godzinna drzemka, a jeśli chodzi o bóle jak na okres itd to mi też się zdarzają i od razu biegnę sprawdzić... ale jak na razie wszystko w porządku

reklama
Nie każda praca i stanowisko pozwala kobiecie w ciąży pracować 🤷‍♀️ dlatego nie zastanawiałabym się nawet! Mój pracodawca nie ma dla mnie odpowiedniego stanowiska w ciąży a co za tym idzie od razu będę na zwolnieniu 🤷‍♀️
Ja teraz się zastanawiam , bo zmienili prawo ciężarnych. I do 12 tygodnia ciąży , pracodawca może zwolnić kobietę z dniem porodu , wtedy zostanę bez macierzynskiego. Czy się mylę. Jak któraś jest bardziej zorientowana to proszę o szczegóły :)

Ja teraz się zastanawiam , bo zmienili prawo ciężarnych. I do 12 tygodnia ciąży , pracodawca może zwolnić kobietę z dniem porodu , wtedy zostanę bez macierzynskiego. Czy się mylę. Jak któraś jest bardziej zorientowana to proszę o szczegóły :)
Normalnie macierzyński będziesz mieć. Przy mojej drugiej ciąży się zakład zamykał i miałam przedłużona umowę do dnia porodu a potem normalny macierzyński brałam.

Ja biorę mama dha premium plus.

Ogólnie jestem trochę podłamana. Muszę zmienić lekarza, z którego byłam dotąd bardzo zadowolona, który jako jedyny zajął się moim problem z zachodzeniem w ciąże, który prowadził moją cała ciąże, sam osobiście robił mi cc i ogólnie cud. Nie będę już się tam rozpisywać o co dokładnie chodzi, ale jestem po prostu zmuszona.
Dziś zapisałam się do innego lekarza, bo do tamtego już niestety nie pójdę. Ten lekarz z kolei ma jeden wolny termin- 11 października. To będzie u mnie 5+4. No i trochę sie przejmuje, ze to tak wcześnie. Ale z drugiej strony to jest jedyny sensowny lekarz w moim mieście, bo cała reszta ma za dużo za uszami, żebym im chciała powierzyć prowadzenie ciąży.
I jeszcze pytanie do dziewczyn mających doświadczenie z wizytą w 5 tygodniu. Po jakim czasie u Was kolejna wizyta? Ja sie obawiam, ze on mi sypnie znow jakimś odległym terminem typu 8-9 tydzień dopiero 🫣
Ja byłam wczoraj. Miałam 5+6. Mam kolejna wizytę za 3 tygodnie. Będę już w skończonym 9 tg

Dobrze że poszłam dziś 😅 jakbym chciała przełożyć to dopiero za 5 tygodni, a tak wizytę mam za 3. Nie wiem jak tyle wytrzymam 🙈
Oczywiście tak jak przypuszczałam, nic w macicy nie widać. Pokazał mi tylko endometrium - powiedział, że ciążowe, 14 mm i że pewnie tu będzie zarodek. Owulacja była z prawego jajnika, jest duże ciałko krwotoczne. Ale na prawym jajowodzie mam żylaki 😥 mam nadzieję że mój dzidziuś się przecisnął przez ten jajowód i zagnieździł w macicy 😥 teraz mnie czeka trzy tygodnie chodzenia po ścianie z nerwów.
Dostałam jakieś tabletki na mdłości i mam brać pregna start.
Co masz na mdłości ? Bo ja już nie daje rady, jak w samolocie :(

Który masz tydzień ? Za trzy tygodnie już wszystko będzie pięknie widać :*

Ja mam znowu torbiel na prawym jajniku. Ale lekarz powiedział , że to normalne w ciazy

Co masz na mdłości ? Bo ja już nie daje rady, jak w samolocie :(

Który masz tydzień ? Za trzy tygodnie już wszystko będzie pięknie widać :*

Ja mam znowu torbiel na prawym jajniku. Ale lekarz powiedział , że to normalne w ciazy
Jeśli mogę się wtrącić to polecam xonvea.
U mnie z wymiotów całodziennych zmniejszyły się do 1-2 dziennie także niebo, a ziemia :)

Nic się w zakresie art. 177. § 3. nie zmieniło: Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Nie zmienił się również art. 177 § 1. tak więc nadal nie można zwolnić ciężarnej:
W okresie ciąży oraz w okresie urlopu macierzyńskiego, a także od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu macierzyńskiego albo jego części, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego albo jego części, urlopu ojcowskiego albo jego części, urlopu rodzicielskiego albo jego części - do dnia zakończenia tego urlopu pracodawca nie może:
1)
prowadzić przygotowań do wypowiedzenia lub rozwiązania bez wypowiedzenia stosunku pracy z tą pracownicą lub tym pracownikiem;
2)
wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy z tą pracownicą lub tym pracownikiem, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z ich winy i reprezentująca pracownicę lub pracownika zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

Zwolnienie pracownika, a nie przedłużenie mu umowy po okresie na jaki została zawarta to są dwie totalnie inne rzeczy.
Tak samo jest różnica po między urlopem macierzyńskim/rodzicielskim, a zasiłkiem macierzyńskim

reklama
Do góry