G
guest-1674645698
Gość
Też nie widziałam poczytam chętnieNie nie widziałam. Zaraz poszukam i poczytam
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Też nie widziałam poczytam chętnieNie nie widziałam. Zaraz poszukam i poczytam
Ja też mam ciuszki po córce ale zero przeczucia co będzie.U męża w rodzinie kuzyni i brat mają same dziewczynki, ale mam przeczucie, że moze być chłopiec
9aczkolwiek wolałabym dziewczynkę, bo po córce zostawiałam ubranka )
Ja szczerze mówiąc nastawiam się na samo usg prenatalne, nie brałam pod uwagę sanco i pappa (może też że to będzie moje pierwsze dziecko i nie mam tyle wiedzy jeśli chodzi o badania) chyba że lekarz stwierdzi innaczej.Nie wiem ile masz lat, ale ja mam różne doświadczenia z tym testem (sama robiłam dwa razy i u mnie wychodził ok). Test pappa to statystyka, pokazuje jak się ma białko pappa z twojej krwi do parametrów z usg (przezierność karku, jakieś parametry z noska) i wieku, zachowań przed ciążą (palenie papierosów itp) i wylicza RYZYKO wystąpienia chorób. Znam dwie dziewczyny, u których ryzyko wystąpienia Zespołu Downa wyszło w tym badaniu bardzo wysoko, w tym u mojej przyjaciółki 1:17, przy czym nadal jest to tylko statystyka, a czym więcej lat ma mama, tym bardziej ryzyko rośnie. Moja przyjaciółka w ciąży miala 37 lat i wiele nocy przepłakała nim inne badanie pokazało, że dziecko jest zdrowe. Ja dlatego właśnie na pappę się już nie zdecyduję. Gdybym nie mogła zrobić bardziej dokładnych badań (sanco, panorama), zostałabym przy samym usg prenatalnym.
jeśli nie ma wskazań do rozszerzonych badań to myślę, że dobrze zrobione usg prenatalne daje bardzo dokładny obraz tego jak się ma dzidziaJa szczerze mówiąc nastawiam się na samo usg prenatalne, nie brałam pod uwagę sanco i pappa (może też że to będzie moje pierwsze dziecko i nie mam tyle wiedzy jeśli chodzi o badania) chyba że lekarz stwierdzi innaczej.
Nie wiem sama co zrobić..
U mnie w 1 trymestrze we wczesniejszej ciaży tez było zupełnie inaczej. Fakt, dowiedziałm się o ciaży dopiero ok 8-9 tygodnia, także uniknęłam stresu zwiazanego z betą i opcją "czy jest puste jajo", "czy jest serduszko" (szłam do lekarza z myślą, że doszło do poronienia, bo pierwszy test, jaki zrobiłam był dzień wczesniej i była mega słaba kreska).Ja też mam ciuszki po córce ale zero przeczucia co będzie.
A dziś czuje się fatalnie. Podbrzusze boli całe popołudnie pierwsza ciąża była lżejsza
Ja też mniej się stresuję ale fatalne samopoczucie odbiera mi chęci do czegokolwiek albo boli mnie brzuch albo mam mdłości. Teraz jeszcze gardło boliU mnie w 1 trymestrze we wczesniejszej ciaży tez było zupełnie inaczej. Fakt, dowiedziałm się o ciaży dopiero ok 8-9 tygodnia, także uniknęłam stresu zwiazanego z betą i opcją "czy jest puste jajo", "czy jest serduszko" (szłam do lekarza z myślą, że doszło do poronienia, bo pierwszy test, jaki zrobiłam był dzień wczesniej i była mega słaba kreska).
Teraz mam całymi dniami nudności, tak od około 8.30, aż do 23-24 w nocy, wcześniej pamietam, że miałam raz czy dwa wymioty i to tylko rano. Ale wtedy bardzo często bolał mnie brzuch, teraz jakby mniej.
Albo mniej się tym stresuję
Ja też nastawiam się głównie na USG, chociaż jak dostanę skierowanie to pappa razem z usg, jak poprzednio. A skierowanie muszę dostać, bo niedługo mi strzeli 36 latJa szczerze mówiąc nastawiam się na samo usg prenatalne, nie brałam pod uwagę sanco i pappa (może też że to będzie moje pierwsze dziecko i nie mam tyle wiedzy jeśli chodzi o badania) chyba że lekarz stwierdzi innaczej.
Nie wiem sama co zrobić..
A powiedzialyscie juz najblizszym o ciazy czy jeszcze czekacie z nowinami?
czekamy poza przyjaciółkamiA powiedzialyscie juz najblizszym o ciazy czy jeszcze czekacie z nowinami?