reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2020

Czyli jesteś w dolnej granicy normy TF4. (ja we wtorek też miałam badanie i wyszło 0,829 TF4) Mi endokrynolog powiedziała ostatnio, że TF4 powinno być utrzymywane na wyższym poziomie, bo dziecko pobiera je od matki i musi wystarczyć na 2 osoby. Jeśli mogę Ci coś doradzić, to spróbuj skonsultować się z endokrynologiem choćby telefonicznie.
Udało mi załatwić wizytę telefoniczna z endokrynolog pow że wszystko ok i nie muszę brać żadnych leków także nie mam się czym martwić

reklama
Ja dzisiaj mam wizytę i też jestem ciekawa ile przybrał od ostatniej wizyty 😬😬😬
Ale myślę że będzie również kluską, mimo że ja mam 159 to kawał chłopa z USG wychodzi🤣🤣 Az strach rodzić
Ooo to mamy nawet ten sam termin porodu, ja sie dzisiaj spytam na kiedy się szykować😋 Chociaż podobno pierworódki rodzą po terminie 🙂
Pochwal się ile już waży jak wrócisz 😁😁😁 i który tydzień już jesteś ?

Ja dzisiaj mam wizytę i też jestem ciekawa ile przybrał od ostatniej wizyty 😬😬😬
Ale myślę że będzie również kluską, mimo że ja mam 159 to kawał chłopa z USG wychodzi🤣🤣 Az strach rodzić
Ooo to mamy nawet ten sam termin porodu, ja sie dzisiaj spytam na kiedy się szykować😋 Chociaż podobno pierworódki rodzą po terminie 🙂
Daj znać po wizycie :). A z porodem to nie zależy czy 1 ciąża, bo ja obie przynosiłam prawie o tydzień. U pierwiosnek dłużej trwa akcja porodowa, choć to wszystko zależy od organizmu kobiety:). Bo moja sąsiadka jak się akcja zaczęła i wody odeszły to urodziła córki urodziła w godzinę:). Jak ją we wrześniu wiozłam na IP to zanim wróciłam do domu to ona już urodziła. Także express ;)
@martyna4641 cieszę się, że z usg wszystko ok :).
@Martyna Kołodziejczyk Z tymi terminami to różnie najlepiej wychodzą te z OM, z usg jest na podstawie wielkości i przeważnie te terminy są wcześniej niż OM.

Moje drogie na szkole rodzenia mówili mi że trzeba noworodkowi podawać Wit D i Wit K. A Wy tutaj coś pisalyscie że kupujecie Juvit D3 z pompką tak? A co z Wit K? Bo nie widzę nigdzie osobno. Są tylko kapsułki Wit K I D razem. Dajcie znać bo robię zamówionko z apteki [emoji16]

Właśnie zobaczyłam że napisałam nie na moim wątku taka zakręcona jestem ;) także jeśli chcecie pomoc to dziękuję Ale przepraszam za wtracanie się tak nagle [emoji6][emoji4][emoji6][emoji4]
Moje drogie na szkole rodzenia mówili mi że trzeba noworodkowi podawać Wit D i Wit K. A Wy tutaj coś pisalyscie że kupujecie Juvit D3 z pompką tak? A co z Wit K? Bo nie widzę nigdzie osobno. Są tylko kapsułki Wit K I D razem. Dajcie znać bo robię zamówionko z apteki [emoji16]

Hej dziewczynki :)
Korzystając z faktu, ze od pracy mam już wolne, a święta spędzamy we dwoje z mężem i nie muszę niczego przygotowywać, zajęłam się kompletowaniem wyprawki. 😁 Jako totalny bobasowy laik, poświęciłam cały wczorajszy dzień na czytanie artykułów, blogów i oglądanie filmików na youtube na ten temat. Oczywiście między moimi notatkami i rekomendacjami innych mam, po przejściu na pierwszą lepsza stronę wyprawkową, znowu zglupiałam.😅😅😅 część z Was ma już za sobą kompletowanie wyprawki, część kompletowała już niejedną. O ile w miarę tanie rzeczy, typu kosmetyki, pieluszki, podstawowe ubranka czy środki higieniczne mogę spisać na ewentualną stratę, to przy droższych gadżetach wolałabym nie popełniać błędów. Dlatego zwracam się do Was z propozycją lub radą. Propozycja na stworzenie listy wyprawkowej, z naciskiem na artykuły "hit" i "kit". co jest absolutną koniecznością? a co tylko ładną durnostojką. Wiem, ze takich list jest mnóstwo, ale bardziej mi chodzi o listę dostosowaną do naszych maluchów czyli urodzonych latem, no i kwestii 👑...czy zastanawialiście się nad dezynfekcją, odkażaniem rzeczy dla malucha? jak podchodzicie do tego tematu?

Jeśli nie widzicie potrzeby na tworzenie takiej listy, proszę o radę w kwestii wyboru
* materacyka do łóżeczka,
* wózka ( jaka opcję wybrać? gondola+spacerówka? gondola+ nosidełko? jakie akcesoria/ dodatki do wózków sa bardzo przydatne, a które tylko utrudniają życie?)
* wanienki do kąpieli, leżaczki kąpielowe, maty do kąpieli?! (słyszeliście o wiaderku tummy tub? 😳😳😳 podobno jest super polecane, ale ja jakoś nie wyobrażam sobie kąpania malucha w wiadrze)
* laktatora

...i jeszcze jedna BARDZO ważna dla mnie sprawa. Wiem już, ze ciuszki trzeba po zakupie wyprać i wyprasować....ale....cyz pierzecie te rzeczy normalnie w pralce, czy ręcznie? ja mam poważną rozkminę, bo jesteśmy na etapie budowy domu, mój mąż często sam robi jakieś tam budowlano, mechaniczne roboty i później standardowo wrzucam jego robocze ciuchy do pralki. Nigdy nie zauważyłam jakiegos brudu w pralce, ciuchy też normalnie się dopierają, ale zastanawiam się, czy przed praniem rzeczy malucha, najpierw jakoś czyścić pralkę? ustawiać puste pranie? no nie wiem...🤨🤨🤨

reklama
Hej dziewczynki :)
Korzystając z faktu, ze od pracy mam już wolne, a święta spędzamy we dwoje z mężem i nie muszę niczego przygotowywać, zajęłam się kompletowaniem wyprawki. 😁 Jako totalny bobasowy laik, poświęciłam cały wczorajszy dzień na czytanie artykułów, blogów i oglądanie filmików na youtube na ten temat. Oczywiście między moimi notatkami i rekomendacjami innych mam, po przejściu na pierwszą lepsza stronę wyprawkową, znowu zglupiałam.😅😅😅 część z Was ma już za sobą kompletowanie wyprawki, część kompletowała już niejedną. O ile w miarę tanie rzeczy, typu kosmetyki, pieluszki, podstawowe ubranka czy środki higieniczne mogę spisać na ewentualną stratę, to przy droższych gadżetach wolałabym nie popełniać błędów. Dlatego zwracam się do Was z propozycją lub radą. Propozycja na stworzenie listy wyprawkowej, z naciskiem na artykuły "hit" i "kit". co jest absolutną koniecznością? a co tylko ładną durnostojką. Wiem, ze takich list jest mnóstwo, ale bardziej mi chodzi o listę dostosowaną do naszych maluchów czyli urodzonych latem, no i kwestii 👑...czy zastanawialiście się nad dezynfekcją, odkażaniem rzeczy dla malucha? jak podchodzicie do tego tematu?

Jeśli nie widzicie potrzeby na tworzenie takiej listy, proszę o radę w kwestii wyboru
* materacyka do łóżeczka,
* wózka ( jaka opcję wybrać? gondola+spacerówka? gondola+ nosidełko? jakie akcesoria/ dodatki do wózków sa bardzo przydatne, a które tylko utrudniają życie?)
* wanienki do kąpieli, leżaczki kąpielowe, maty do kąpieli?! (słyszeliście o wiaderku tummy tub? 😳😳😳 podobno jest super polecane, ale ja jakoś nie wyobrażam sobie kąpania malucha w wiadrze)
* laktatora

...i jeszcze jedna BARDZO ważna dla mnie sprawa. Wiem już, ze ciuszki trzeba po zakupie wyprać i wyprasować....ale....cyz pierzecie te rzeczy normalnie w pralce, czy ręcznie? ja mam poważną rozkminę, bo jesteśmy na etapie budowy domu, mój mąż często sam robi jakieś tam budowlano, mechaniczne roboty i później standardowo wrzucam jego robocze ciuchy do pralki. Nigdy nie zauważyłam jakiegos brudu w pralce, ciuchy też normalnie się dopierają, ale zastanawiam się, czy przed praniem rzeczy malucha, najpierw jakoś czyścić pralkę? ustawiać puste pranie? no nie wiem...🤨🤨🤨
O Słoneczko ile Ty masz pytań ;). Ja jako doświadczona mama ;) haha... jeśli się budujesz to pewnie gdzieś na obrzeżach miasta, więc wózek potrzebny Ci wygodny, duże pompowane koła jak już wspominałam x- lander idealny na występy jak i prostą drogę. Nosidełko to fotelik samochodowy więc mus, gondola dla noworodka jak najbardziej,bo to będziesz mieć też na drzemki w ogródku, a potem zmieniasz na spacerówke... więc wózek 3 w 1 jak najbardziej i dostosowany do warunków w jakich będziesz jeździć.
Ja będę używać wanienki, tuby mnie nie przekonują, nie miałam wkładek tylko potrzymywałam zawsze malutkie ręką, ale tym razem może się skuszę na gąbkową wkładkę:).
Laktator elektryczny :), podrzebawcz do butelek nie jest potrzebny jeśli będziesz karmić piersią.
Materacyk piankowy moje córy na takim spały i taki też zamierzam kupić teraz... żadne wkłady kokosowe itp ;) , bambusowe
Mimo korona raczej nie będę nic dezynfekować jeśli wirusa w domu nie będzie... Tylko dotychczasowa higiena mycie rąk.
Jeśli chodzi o pralkę to ja będę prać w naszej pralce jedynie tylko ciuszki maluszka osobno w proszku dla niemowląt. I jak je wypiorę pod koniec maja, początek czerwca tak będą na młodego czekać :).
Aa I tym razem na bank będę mieć nianię elektryczną. Kiedyś uważałam, że to rzecz zbędna, ale jak widziałam jak na wyjazdach ułatwia życie ;) to wiem, że muszę ją mieć :) hihi
No i uważam, że najpierw najlepiej kupić rzeczy niezbędne, a potem np gadżety ułatwiające/pomocne ;). Bo szkoda kasy na coś czego się nie użyje ;).

To chyba tyle moich uwag

Ostatnia edycja:
Do góry