Hej dziewczynki
Korzystając z faktu, ze od pracy mam już wolne, a święta spędzamy we dwoje z mężem i nie muszę niczego przygotowywać, zajęłam się kompletowaniem wyprawki.
Jako totalny bobasowy laik, poświęciłam cały wczorajszy dzień na czytanie artykułów, blogów i oglądanie filmików na youtube na ten temat. Oczywiście między moimi notatkami i rekomendacjami innych mam, po przejściu na pierwszą lepsza stronę wyprawkową, znowu zglupiałam.
część z Was ma już za sobą kompletowanie wyprawki, część kompletowała już niejedną. O ile w miarę tanie rzeczy, typu kosmetyki, pieluszki, podstawowe ubranka czy środki higieniczne mogę spisać na ewentualną stratę, to przy droższych gadżetach wolałabym nie popełniać błędów. Dlatego zwracam się do Was z propozycją lub radą. Propozycja na stworzenie listy wyprawkowej, z naciskiem na artykuły "hit" i "kit". co jest absolutną koniecznością? a co tylko ładną durnostojką. Wiem, ze takich list jest mnóstwo, ale bardziej mi chodzi o listę dostosowaną do naszych maluchów czyli urodzonych latem, no i kwestii
...czy zastanawialiście się nad dezynfekcją, odkażaniem rzeczy dla malucha? jak podchodzicie do tego tematu?
Jeśli nie widzicie potrzeby na tworzenie takiej listy, proszę o radę w kwestii wyboru
* materacyka do łóżeczka,
* wózka ( jaka opcję wybrać? gondola+spacerówka? gondola+ nosidełko? jakie akcesoria/ dodatki do wózków sa bardzo przydatne, a które tylko utrudniają życie?)
* wanienki do kąpieli, leżaczki kąpielowe, maty do kąpieli?! (słyszeliście o wiaderku tummy tub?
podobno jest super polecane, ale ja jakoś nie wyobrażam sobie kąpania malucha w wiadrze)
* laktatora
...i jeszcze jedna BARDZO ważna dla mnie sprawa. Wiem już, ze ciuszki trzeba po zakupie wyprać i wyprasować....ale....cyz pierzecie te rzeczy normalnie w pralce, czy ręcznie? ja mam poważną rozkminę, bo jesteśmy na etapie budowy domu, mój mąż często sam robi jakieś tam budowlano, mechaniczne roboty i później standardowo wrzucam jego robocze ciuchy do pralki. Nigdy nie zauważyłam jakiegos brudu w pralce, ciuchy też normalnie się dopierają, ale zastanawiam się, czy przed praniem rzeczy malucha, najpierw jakoś czyścić pralkę? ustawiać puste pranie? no nie wiem...