reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2020

Dziewczyny a jak u was z kg ? U mnje zeszło poki co 9kg w ciagu 2 mies, brakuje jeszcze 4kg by waga wrocila.. ale od 3tyg nic nie spada :( jakis sposób na szybkie zrzucenie? 🤔
Mi z 22 kg nabytych w ciąży zostało 3 kg do zrzucenia. U mnie jakoś samoczynnie spada. Nie mam apetytu, źle sypiam, do tego nerwy. Ale chyba najbardziej spada przy karmieniu piersią no i w ciąży dosłownie żarłam słodycze, a po porodzie zupełnie nie mam na nie ochoty.

reklama
Jeszcze jedno pytanie mialam . Co myślicie o piciu wody gazowanej podczas karmienia piersią? Wierzycie w to ze dzidzius moze miec przez to kolki ? Zdania są podzielone ,jedni mówią że mogą powodować kolki inni zaś uważają ze nie . Jak to jest u was ,myślicie ze szklanka wody gazowanej może zaszkodzić dziecku ?
Ja piję wodę piwo bezalkoholowe i wodę gazowaną i Mała nie ma żadnej kolki .

Dziewczyny jak teraz przykrywacie dzieci podczas spania w nocy ? Mojej zakladam zawsze pajaca z bawełny, spowijam cienka muslinowa pielucha 100x100 i ... no właśnie, zazwyczaj dodstkowo przykrywam ja cienkim kocykiem typu ciucius lub klade i okrywam lekko w rozku - kark ma zawsze cieply- ale na nim lezy to chyba dziwne zeby był zimny ? Czasami wierzga nogami i nie wiem wtedy czy jej za gorąco czy po prostu się wybudziła i juz nie moze zasnac/gazy. A wy jak mocno opatulacie dsieci na noc ? U mnie w domu temp teraz tak około 22 stopnie.
Bawełniany pajac i bambusowa pieluszka złożona na pół

Czy zauważyłyście jakąś zmianę w jedzeniu u Waszych Maluchów? Moja od mnej więcej tygodnia je o jakieś 100-200ml mniej. Zachowuje się tak samo, nie zauważyłam żeby jej coś dolegało. Czym może być spowodowany ten zmniejszony apetyt?
Jakiś czas temu, któraś z Was pytała o pokasływanie, czy u Was też Maluchy kaszlą? U mnie 2-3 kaszlnięci, ze 2 razy dziennie. Czy to normalne, czy lecieć do lekarza?

Czy zauważyłyście jakąś zmianę w jedzeniu u Waszych Maluchów? Moja od mnej więcej tygodnia je o jakieś 100-200ml mniej. Zachowuje się tak samo, nie zauważyłam żeby jej coś dolegało. Czym może być spowodowany ten zmniejszony apetyt?
Jakiś czas temu, któraś z Was pytała o pokasływanie, czy u Was też Maluchy kaszlą? U mnie 2-3 kaszlnięci, ze 2 razy dziennie. Czy to normalne, czy lecieć do lekarza?
Moja też je mniej i rzadziej, nie wiem o ile bo karmie piersią głównie ale zauważyłam to, czytałam że pokarm marki się zmienia na tym etapie na bardziej sycący i pewnie dlatego.
A co do kaszlu to ja bym nie szła do lekarza, moje dziecko też kaszle kilka razy na dzień i myślę że to przez nadmiar śliny, w razie czego lekarz zawsze bada dokładnie przed szczepieniami to można mu o tym wspomnieć 🙂

Moja też je mniej i rzadziej, nie wiem o ile bo karmie piersią głównie ale zauważyłam to, czytałam że pokarm marki się zmienia na tym etapie na bardziej sycący i pewnie dlatego.
A co do kaszlu to ja bym nie szła do lekarza, moje dziecko też kaszle kilka razy na dzień i myślę że to przez nadmiar śliny, w razie czego lekarz zawsze bada dokładnie przed szczepieniami to można mu o tym wspomnieć 🙂
Dokładnie tak @Nerwicówka35 to przez nadmiar śliny . Maluszki nie potrafią jeszcze poradzić sobie z przełykaniem jej nadmiaru . Co do kaszlu ,u nas też pokasłuje. Myślę że to normalna kolej rzeczy .
Jesli chodzi o jedzenie to u nas jest różnie. Mlody powinien jeść w ciemności. Wszystko go rozprasza, byle mucha. Jest tak zainteresowany światem, że nie ma czasu na jedzenie. Zacznę go karmić pod kocem 😂

Coś w tym jest :) za 2 tygodnie mamy szczepienie to jeszcze podpytam lekarza. Ale czuję się uspokojona :)

Dokładnie tak @Nerwicówka35 to przez nadmiar śliny . Maluszki nie potrafią jeszcze poradzić sobie z przełykaniem jej nadmiaru . Co do kaszlu ,u nas też pokasłuje. Myślę że to normalna kolej rzeczy .
Jesli chodzi o jedzenie to u nas jest różnie. Mlody powinien jeść w ciemności. Wszystko go rozprasza, byle mucha. Jest tak zainteresowany światem, że nie ma czasu na jedzenie. Zacznę go karmić pod kocem 😂
hihi, pewnie macie rację :) Moja Mała też sie wierci i rozgląda podczas karmienia, albo się śmieje i wszystko idzie jej bokiem :D

Gruby ten otulacz bawełniany paulinka93? Ja się po prostu zastanawiam czy tej mojej malej nie za zimno.. bo ja już spie pod koldra, fakt ze w lekkiej sukience do karmienia wiec tylek i ramiona praktycznie na wierzchu 🤣 ona ubrana zazwyxzaj w ciepłego pajaca typu grubsza bawełna czy welurek, owijana sredniociasno na "tortille"(inaczej budzi się co chwile) .. i nie wiem czy ja dodatkowo przykrywać kocykiem, jak myślicie? Dzisiaj moze sprawdzę bez przykrywania czy się będzie czesciej budzic czy rzadziej, generalnie widze ze ma potrzebe jedzenia kolo 24 i potem kolo 4/5- ale w międzyczasie sie wybudza.. i nie wiem dlaczego, czy przez otulacz bo jej ciasno, czy wręcz przeciwnie- ze za luzno spowinieta, czy może budzi się bo za cieplo/zimno. Zawsze jak się obudzi to kopie tak jakby nogami- zgina obie i obie wykopuje (tak jakby chciala sie odkryć? 🤔) raczej chyba nie będą to juz kolki czy problemy z jelitkami (chociaz kto wie) - zresztą, nie wiem czy moja wogole je miala xzy mi się wydawało bo spowijam ja dopiero od 3tyg i od tego czasu problem jakby znikł.. a wcześniej myslalam ze to kolki i provlemy z jelitkami. No i bez spowijania budziala mi się co 2h, a teraz zdarzy się jej spac miedzy pobudkami po 3-5h.

reklama
Gruby ten otulacz bawełniany paulinka93? Ja się po prostu zastanawiam czy tej mojej malej nie za zimno.. bo ja już spie pod koldra, fakt ze w lekkiej sukience do karmienia wiec tylek i ramiona praktycznie na wierzchu [emoji1787] ona ubrana zazwyxzaj w ciepłego pajaca typu grubsza bawełna czy welurek, owijana sredniociasno na "tortille"(inaczej budzi się co chwile) .. i nie wiem czy ja dodatkowo przykrywać kocykiem, jak myślicie? Dzisiaj moze sprawdzę bez przykrywania czy się będzie czesciej budzic czy rzadziej, generalnie widze ze ma potrzebe jedzenia kolo 24 i potem kolo 4/5- ale w międzyczasie sie wybudza.. i nie wiem dlaczego, czy przez otulacz bo jej ciasno, czy wręcz przeciwnie- ze za luzno spowinieta, czy może budzi się bo za cieplo/zimno. Zawsze jak się obudzi to kopie tak jakby nogami- zgina obie i obie wykopuje (tak jakby chciala sie odkryć? [emoji848]) raczej chyba nie będą to juz kolki czy problemy z jelitkami (chociaz kto wie) - zresztą, nie wiem czy moja wogole je miala xzy mi się wydawało bo spowijam ja dopiero od 3tyg i od tego czasu problem jakby znikł.. a wcześniej myslalam ze to kolki i provlemy z jelitkami. No i bez spowijania budziala mi się co 2h, a teraz zdarzy się jej spac miedzy pobudkami po 3-5h.
Moja Jula tak się rozkopuje jak jej za ciepło. Mimo że ja się pod kołdrą to ona najlepiej w samych bodach. Od kilku dni albo w spiochach ale niestety nie każde jej pasują (nie w sensie rozmiarowym tylko po prostu coś ją drażni) , albo kocykiem nakrywam od pasa w dół. Wcześniej się odkrywała a teraz widzę że śpi spokojnie. Ewentualnie jak nad ranem się wygina i nie wiadomo co jeszcze to znak że po prostu potrzebuje bliskości jeszcze więc idę z nią spać do salonu :) otulanie u nas się nie sprawdziło córcia musi mieć swobodę ;)

Do góry