reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2020

Kurde xzasami mysle ze za duzo kombinuje, zmieniam itd. Chciałabym ja zacząć uczyć zasypiania samodzielnego w łóżeczku, ale póki nie wiem co jest przyczyną tego prezenia nocnego i jej nerwow, to nie chce jej dodatkowo stresować kolejnymi zmianami, chociaż tez juz sie powoli zastanawiam czy nie przyzwyczaiłam jej do zasypiania na rekach i przez to jak ja odkladam to się wybudza bo chce spac w ramionach.. eh, juz nie mogę się doczekać aż miną te problemy, strasznie mnie to stresuje i jak przychodzi wieczór to już się boję i zastanawiam jak będzie tym razem, od miesiąca jak ona idzie spać o 20 to ja tez cały czas przy niej juz w łóżku, bo boje się że mi się obudzi z mega płaczem (zdążyło się, zawsze wtedy bylam np w łazience czy cos), przez co przy niej czuwam i nie mam wolnych wieczorów- gdzie teoret6cznie duzo rodziców wtedy jak dziecko spi korzysta z tego i nadrabia zaległości różne.
Kochana nic się nie martw ,nic nie zmieniaj. Ja córkę 6 lat temu i teraz syna również usypiam na rękach ,czasem w chuście. Tul ,noś i całuj półki jeszcze mozesz :)

reklama
@sariska wiotkość krtani podobno jest przez zle napięcie mięśni . Juz mu przeszło ,na początku spałam z otwartymi oczami . Teraz jest ok.

Od 3 dni mamy dramat ,Oli przed każdym snem niesamowicie płacze, nigdy wcześniej nie miał problemów z zasypianiem. Teraz jest kosmos płacz ,zamknięte oczy nic nie pasuje . Zanim uda mi się go uspokoić to sama jestem spocona. A on poprostu pada z wycieńczenia . Nie to nie są kolki.

Ktoras z was tez ma takie imprezy?

Co do ślinienia się, to tak ślini sie na potęgę :) Próbuje się podnosić i całkiem sprawnie mu to idzie . Waży 6 kg ,ma za chwile 13 tygodni .
Jeśli chodzi o spowijanie, to Oliwier nigdy tego nie lubił, ciekawe dlaczego 🤔
Ale Ci zazdroszczę tych 6kg. U nas ciagla walka o kilogramy... za to zasypia przy cycusiu. U nas dzisiaj 3 miesiące

@Nerwicówka35 a jak z Twoją laktacją? Poprawiło się? Bo ja mam teraz wrażenie, że mam jakiś kryzys, bo z powodu tego, że mała nie pije efektywnie to ściągam kilka razy dziennie pokarm i dokarmiam, ale ostatnio mam go mniej. NIe wiem czy to dlatego, że mała zaczęła lepiej pić czy dlatego, że mi laktacja siada. Kupiłam nawet słód jęczmienny, ale nie jestem go w stanie przełknąć...
@sariska my już mieliśmy jedno podcięcie, ale okazało się, że powinno być jeszcze drugie. Tylko stomatolog wykonująca zabieg stwierdziła, że jej po masażach się mocno poprawiło i mamy jeszcze popróbować z rozmasowaniem. Mam żal do służby zdrowia, że z powodu koronawirusa i ograniczonych wizyt lekarskich/położnych tak późno to wyszło.... Mamy teraz małą wagę i problemy, bo laktacja już nie taka jak powinna i ciągle walczymy...
Pierwszą córkę karmiłam do roku i nie zakładałam, że będą jakieś problemy, szczególnie, że i w szpitalu i położna na wizycie mówili, że się mała dobrze przystawia do piersi... Teraz mam wyrzuty sumienia, że ją głodziłam i ciągle się boję, że znowu coś wyjdzie nie tak. Z tego wszystkiego coraz bardziej zastanawiam sie czy nie przejść jednak na mm...

@sariska wiotkość krtani podobno jest przez zle napięcie mięśni . Juz mu przeszło ,na początku spałam z otwartymi oczami . Teraz jest ok.

Od 3 dni mamy dramat ,Oli przed każdym snem niesamowicie płacze, nigdy wcześniej nie miał problemów z zasypianiem. Teraz jest kosmos płacz ,zamknięte oczy nic nie pasuje . Zanim uda mi się go uspokoić to sama jestem spocona. A on poprostu pada z wycieńczenia . Nie to nie są kolki.

Ktoras z was tez ma takie imprezy?

Co do ślinienia się, to tak ślini sie na potęgę :) Próbuje się podnosić i całkiem sprawnie mu to idzie . Waży 6 kg ,ma za chwile 13 tygodni .
Jeśli chodzi o spowijanie, to Oliwier nigdy tego nie lubił, ciekawe dlaczego 🤔
Moja ma 9tyg.. jeszcze parę dni temu tak samo mialam, co chwile zasypiala i sie budziła- od 20 do 22 mniej więcej, placz itd. U mnie jednak pomogło spowijanie chusta, szumis i smoczek podczas kolysania (spowinieta i główka skierowana w stronę mojej klatki piersiowej,a jak za długo się rozglada to lekko nakładam pieluszkę na glowke) i znowu spi w miare spokojnie i coraz dluzej..

Ja mojego spowijałam jak odruch moro miał... a w sumie od 2 tygodni go wcale nie ma i śpi mi luźno tzn przykryty pieluszką lub kocykiem. Wieczorem jest w kokonie lub w rożku, ale luźno zawiązanym.
Może u Was to skok i niedługo wszystko wróci do normy.
Hej. Czas na samodzielne zasypianie przyjdzie. Nasze maluszki są malutkie :). I wiesz ja moje córki lulałam do 10 miesiąca(a potem się nauczyły samodzielnie zasypiać). Każdy mnie pytał dlaczego lulam a ja im mówiłam, że uwielbiam je tulić do snu. 5 minut kołysanki i spały odkładałam było ok. Remi zasypia sam :/ i jego się nie lula, bo on się złosci. Więc jemu nucę i głaskam po główce. Przytulamy się w chuście ;). No i vo mogę Ci podpowiedzieć to żebyś się nie stresowała przy usypianiu. Bo dzieciaki czują każdą naszą emocję i też tak reagują.
No wiesz.. łupanie 5-15 min moze byc przyjemne nawet, ale juz 30-1h to po prostu rece nie dawaja rady- chociaz zalezy jak kto buja. Na szczęście mojej albo nagle minęły wszystkie dolegliwości, albo ma to związek z tym ze spowijam ciaśniej i innym materiałem- chusta/ wxzesnjej rozkiem

Hej dziewczyny [emoji4] Może polecicie mi jakiś smoczek dla dzieci które standardowych smoczków nie chcą. Na początku używaliśmy smoczków Lovi i było wszystko ok, ale odkąd udało nam się powalczyć o laktacje i mały nie dostaje butelki całkowicie odrzucił smoka. Za smoczek uważa moja pierś a przydałoby się żeby się czasami od niej odkleił.

@Emxka tez chetnie się dowiem 😂 Oliwier również cycka za smoka zrobił ...

Od kilku dni włączamy biale szumy, Oli przy nich się uspokaja ,dzięki mojemu mężowi. On się uparł na te szumy :)

Dziewczyny czy wam wrocila może @ ?

@Emxka tez chetnie się dowiem 😂 Oliwier również cycka za smoka zrobił ...

Od kilku dni włączamy biale szumy, Oli przy nich się uspokaja ,dzięki mojemu mężowi. On się uparł na te szumy :)

Dziewczyny czy wam wrocila może @ ?
Mi wróciła po 7 tyg.. ale wtedy też zaczelam brac tabletki anty. Wiec nie wiem czy one ja wywołały czy i tak by miała być- bo podobno przy tych tabletkach nie ma wogole @.
Moja smoka lovi ten uspokajający okrągły który ma nie zaburzac odruchu ssania. Osobiście nje wyobrażam sobie usypiania bez smoka.. dzięki niemu tez w nocy mala jak się przebudza i dostanie smoka, to spi dalej. Uczę ja tak aby uczyła się ze noc to spanie, jak juz jest bardzo glodna to oczywiście smok nic nie daje :)

Dziewczyny a jak u was z kg ? U mnje zeszło poki co 9kg w ciagu 2 mies, brakuje jeszcze 4kg by waga wrocila.. ale od 3tyg nic nie spada :( jakis sposób na szybkie zrzucenie? 🤔

reklama
Jeszcze jedno pytanie mialam . Co myślicie o piciu wody gazowanej podczas karmienia piersią? Wierzycie w to ze dzidzius moze miec przez to kolki ? Zdania są podzielone ,jedni mówią że mogą powodować kolki inni zaś uważają ze nie . Jak to jest u was ,myślicie ze szklanka wody gazowanej może zaszkodzić dziecku ?

Do góry