reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

reklama
Tego nie wiedziałam, czytalam dodatkowo jakieś fora gdzie wskazywano na połączenie niskiego białka pappa z cukrzycą. Nie zweryfikowałam tych informacji u swojego lekarza. Do tej pory miałam książkowe wyniki glukozy, a jak zrobiłam na początku ciąży to wyszło mi 91, czyli na granicy i zaczęło mnie zastanawiać czy białko pappa miało z tym związek.
Tez mam za niskie białko i genetyk powiedziała, że często przy takim wyniku dochodzi cukrzyca... U mnie już była;)

reklama
Ja po takim czystym żelazie tardyferon brałam mialam straszne zaparcia a to bylo po porodzie wiec jeszcze chyba gorzej. Odstawiłam gdzies po 2 tygodniach. Teraz też sie boje tego spadku hemoglobiny po porodzie. Wtedy mialam 14,3 w dzien porodu a po porodzie 9 więc strasznie mi poleciała. Teraz przed porodem obkupie meza w buraki i bedzie mi soki przywozic :)
No właśnie slyszalam, że tardyferon powoduje kosmiczne zaparcia, dlatego mam Biofer i po nim nic, a mam skłonności do zaparć. No i trzeba żelazo brać zawsze na czczo rano popijać kwaśnym, woda z cytryną lub sok pomarańczowy, przez 2 h nie jeść nabiału odczekac że śniadaniem bo źle się wchłania. Oprócz tego mam jeszcze zlecone probiotyki no i jem sporo surowych warzyw. Lekarz powinien był Ci zmienić na inny, jeśli są zaparcia [emoji52]
Ja już żelazo jem od miesiąca, a do tego nie mówię że nie zmuszam się do buraków np. Chyba żadna z Nas nie chce zrobić krzywdy temu maleństwu w brzuchu. I każda robi co może, żeby było jak najlepiej. Zresztą po to mamy też forum. Żeby jeszcze więcej dowiadywać się jak sobie pomóc. I nie tylko niedobory żelaza mogą zrobić krzywdę, inne witaminy też napewno.
sęk w tym, że moc lecznicza przy anemii jest w zakwasie, jak powiedziała moja gin jedzenie samych slodkich buraków nic nie da, tam jest inna forma żelaza no i kiszonki wpływają świetnie na jelita i florę bakteryjną, działa również uwaga przeciwzmarszczkowo [emoji2][emoji2][emoji2] napina skórę, a także poprawia metabolizm.

Do góry