reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Mam podwyższone ryzyko zespołu Downa, z wieku wychodzi 1:1200, a mi wyszło 1:900. Niby niskie ale pani doktor poleciła aminopunkcję. Nie wiem co mam robić, bardzo się boję i próbuje skontaktowac z moim ginekologiem żeby mi doradził. Na amino jestem umówiona 18.12...
Mi z wieku wyszło 1:590 a ryzyko skorygowane 1:11807. Ja bym nie robiła amniopunkcji. Ale to moje zdanie. Chyba ze na badaniu prenatalnym wyraźnie byłoby cos nie tak. A z tego co pamiętam to z Twoją dzidzią jest ok. Ze spokojem musisz to przetrawić . Postaraj sie skonsultować z innymi lekarzami. [emoji8][emoji8]

reklama
Mam podwyższone ryzyko zespołu Downa, z wieku wychodzi 1:1200, a mi wyszło 1:900. Niby niskie ale pani doktor poleciła aminopunkcję. Nie wiem co mam robić, bardzo się boję i próbuje skontaktowac z moim ginekologiem żeby mi doradził. Na amino jestem umówiona 18.12...
Ja bym się jeszcze podpytala Twojego gina. 1:900 nie wydaje mi sie wysokim ryzykiem. Tez slyszalam, ze wskazaniem do amnio jest ryzyko 1:300 i wieksze. Jestem przekonana, ze bedzie wszystko dobrze!
Kurde to wychodzi na to, ze u mnie chyba zadnych ryzyk mi nie wyliczyli. Juz sama nie wiem jak interpretować te wyniki. Dobrze, ze w środę lekarz może mi cos wyjaśni.

U mnie jest cos takiego. Czyli, ze ten wykresik mowi, ze jestem na tym ciemnym obszarze czyli wg legendy ponizej cut-off
To juz jest to skorygowane czy nie bo ja juz glupieje.
20181210_150349.jpeg

Załączniki

• 20181210_150349.jpeg
    20181210_150349.jpeg
    38 KB · Wyświetleń: 296
Moja kolezanka w drugiej ciazy cos okolo 3 miesiąca zapisala sie na kurs a w 6 juz miala prawko :) z kolei moja kuzynka miala synka 6cio letniego i zaszla w ciaze blizniacza i stwierdzila ze bez samochodu sobie nie poradzi i tez zdawala w ciazy z tymze egzamin miala chyba w 8mcu :) także nie wiem czy nie lepiej byloby zrobić w ciąży kiedy masz na to wiecej czasu....ale do tego trzeba odwagi. Ja pamietam jak chodzilam na pierwsze godziny jazdy to byl dla mnie ogromny stres. Ale zdalam za pierwszym razem i teraz nie wyobrazam sobie życia bez samochodu tym bardziej ze mieszkam na wsi. A niedlugo zaczynamy budowe naszego wymarzonego domku na jeszcze "gorszej" wsi, gdzie nie jeżdżą żadne autobusy ani okejki ani nic...tylko autobus szkolny :)

Ja zdałam w przeciągu 2 msc od rozpoczęcia kursu:) da się i polecam:)

Ciekawe jak oni też licza to ryzyko wieku, bo wychodzi, ze kazde labo inaczej. Skoro ja mam 26 lat to powinno mi wyjsc nizsze niż Tobie a wychodzi wyzsze? Więc na mój rozum wcale to 1:900 nie powinno byc u Ciebie ryzykiem woekszym niz z racji wieku albo cos pomieszalam.

Ciekawe jak oni też licza to ryzyko wieku, bo wychodzi, ze kazde labo inaczej. Skoro ja mam 26 lat to powinno mi wyjsc nizsze niż Tobie a wychodzi wyzsze? Więc na mój rozum wcale to 1:900 nie powinno byc u Ciebie ryzykiem woekszym niz z racji wieku albo cos pomieszalam.
Tez jestem ciekawa jak to licza [emoji57] skoro tylko na podstawie wieku obliczaja ryzyko podstawowe [emoji57]ja mam 22lata a podstawowe ryzyko t21 wyszlo mi wieksze niz u @Pianistki bo mialam 1:1062 [emoji57]

Kochana moja będzie wszystko jak należy zobaczysz .... przytulam Cię[emoji11]

Tez jestem ciekawa jak to licza [emoji57] skoro tylko na podstawie wieku obliczaja ryzyko podstawowe [emoji57]ja mam 22lata a podstawowe ryzyko t21 wyszlo mi wieksze niz u @Pianistki bo mialam 1:1062 [emoji57]
No właśnie dziwnie to licza. W kazdym razie myślę, ze wszystko będzie ok. Wiedziałam, ze to badanie to tylko niepotrzebny stres i wychodzi statystyka :/

Ostatnia edycja:
U mnie jest cos takiego. Czyli, ze ten wykresik mowi, ze jestem na tym ciemnym obszarze czyli wg legendy ponizej cut-off
To juz jest to skorygowane czy nie bo ja juz glupieje.Zobacz załącznik 923737
Na chłopski rozum u Ciebie wsio ok.
Ja z wieku będę mieć wysokie ryzyko i ciekawe czy uda mi się nie przejmować :-\

@Pianistka1991 też słyszałam, że dopiero przy 1:300 zaleca się obserwacje i ew. amniopunkcje. Też rozwazylabym dokładniejsze badania z krwi (zwłaszcza, że u Ciebie jest tylko 1:900). Trzymaj się, jesteśmy z Tobą.

reklama
Witam wszystkie przyszłe mamy;) Od jakiegoś czasu głównie sobie Was podczytuje, teraz postanowiłam się odezwac;) Mam na imię Paulina i termin na 30 czerwca. Obecnie według usg mam 11t4d, i termin przesuwa się na 27 czerwca Dokładniej pewnie dowiem się w sobotę, kiedy będę mieć usg prenatalne;)

Do góry