reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Ciasto jest wtedy twarde.
U mnie idealne ciasto to maka, woda, ciut oleju. Woda wrzącą. Maszyna zagniata ;-) Proporcje...nie pamiętam. Chyba 250ml wody na 0,5 (albo 1...hmmm) kg mąki. Nawet pół na pół z razową wychodzi miękkie i elastyczne.
Dokładnie, chodzi o to, że jajka utwardzają ciasto zazwyczaj [emoji6]
 
reklama
Albo ze mną cos nie tak albo nie rozumiem. Dlaczego nie można dodawac jajek do ciasta na pierogi? Przecież później i tak są gotowane?
Ja tez nie daje jajek do ciasta na pierogi bo sa za twarde potem [emoji57]

Mysle ze tu bardziej chodzi o to o co pytala @ElizaR o tort z masa z surowych jajek czy mozna czy nie [emoji6]
A w miedzy czasie pojawily sie posty o pierogach [emoji14]
 
Ciasto jest wtedy twarde.
U mnie idealne ciasto to maka, woda, ciut oleju. Woda wrzącą. Maszyna zagniata ;-) Proporcje...nie pamiętam. Chyba 250ml wody na 0,5 (albo 1...hmmm) kg mąki. Nawet pół na pół z razową wychodzi miękkie i elastyczne.
No nie wiem u nas od zawsze dodaje sie jajka i jest takie ładne żółciutkie. A żeby bylo bardziej elastyczne to dodajemy goracej wody [emoji6]
 
Najgorsze jest to, ze akurat teraz mam ochotę a wczesniej wcale nie mialam.
No ale nic ma ruskie tez mam ochote musi mi wystarczyć :)
Teraz czekam na grilla elektrycznego bo zamowilam i juz nie moge sie doczekac mieska z tego grilla
A mnie się marzy maszyna do pieczenia chleba, chyba sobie sprawię na święta. Lubię dobry chleb, a teraz przy cukrzycy to już w ogóle jakość chleba jest bardzo ważna. Piekłam w piekarniku, ale wiecznie mam problem z utrzymaniem zakwasu.
 
Ja tez nie daje jajek do ciasta na pierogi bo sa za twarde potem [emoji57]

Mysle ze tu bardziej chodzi o to o co pytala @ElizaR o tort z masa z surowych jajek czy mozna czy nie [emoji6]
A w miedzy czasie pojawily sie posty o pierogach [emoji14]
A może, bo tak podczytuje was troche w pracy i mogłam polaczyc te dwa pytania w jedno [emoji13][emoji13][emoji13]
 
A mnie się marzy maszyna do pieczenia chleba, chyba sobie sprawię na święta. Lubię dobry chleb, a teraz przy cukrzycy to już w ogóle jakość chleba jest bardzo ważna. Piekłam w piekarniku, ale wiecznie mam problem z utrzymaniem zakwasu.
Ooo to też bym chciala :)
Moja ciocia ma i zawsze robi takie cuda o jakich nawet nie marzylam :)
 
reklama
No nie wiem u nas od zawsze dodaje sie jajka i jest takie ładne żółciutkie. A żeby bylo bardziej elastyczne to dodajemy goracej wody
emoji6.png
Moja mam też tak robi, jakoś nie zauważyłam żeby były twarde... Ja sama nie robię
To jest od lat bardzo modna zabawka. Chrześniak męża dostał w zeszłym roku na gwiazdkę 3 takie szczeniaczki [emoji23][emoji23]
Hihi mogli sklep otworzyć :p
 
Do góry