KikaRika
Moderatorka
Chodziło mi o produkty kt są uważane za alergeny jak np orzechy czy cytrysy..Moja młodsza dietę miała rozszerzaną od 9 miesiąca, a i tak orzez pierwsze 2l3 lata reagowała na mleko krowie. Ja mogłam je pić i nie reagowała, mogło być w naleśnikach, jadła też przetwory, ale nie mogła zwykłego krowiego. Dopiero jak skończyła mniej więcej 4 lata zaczęła je pić i nic jej nie było. Tuż przed tym przez pół roku nie chciała żadnego nabiału. Od piersi odstawiała się powoli, po ostatnim karmieniu z dnia na dzień odmówiła jogurtów, serków, wszystkiego mlecznego. A niecałe pół roku później na wakacjach tak po prostu kazała kupić sobie Piątusia i nalać szklankę mleka. I to w dniu 4 urodzin
Co do mleka krowiego to ta alergia jest częsta u dzieci.. Moja córka też nie tolerowała mleka krowiego i jego przetworów, nie chodziło tylko o laktozę, bo po produktach bez niej też występowała wysypka...
Gdy była tylko na piersi, to nie mogłam nawet 1/2 szklanki kefiru wypić, czy zjeść plasterka sera,bo zaraz pojawiała się krew w kupie i wysypka...
Minęło półtorej roku i mogła jeść produkty bez laktozy, a teraz ma niecałe 3 lata i wygląda na to że normalne krowie mleko i przetworu może jeść, ale na razie ostrożnie je wprowadzamy na zmianę z tymi bez laktozy i kozimi.
Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom