KikaRika
Moderatorka
Do ośrodka zdrowia, to jest NZOZ, ale nie w Rybniku, jeśli o to pytasz [emoji6]A gdzie chodzisz ?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Do ośrodka zdrowia, to jest NZOZ, ale nie w Rybniku, jeśli o to pytasz [emoji6]A gdzie chodzisz ?
U nas 300 gJa właśnie po kontrolnej. Dzisiaj 19+1. Mała waży "aż" 280 g. Doktor mówi że to dolna granica. Na ile szacują wagę waszych maluszków?
Kólkową radzę już jak doswiadczysz najzywklejszej chusty. Ja nosilam corke w chuscie i niewyobrazam sobie zaczynac od kolkowej - ale to moze kwestia preferencji. Ja na start polecam najwzyklejszą tkaną, pasiastą, bo lepiej naucza sie wiazania.Któraś z mam ogarniała temat chust.
Interesuje mnie czy warto kupić na początek kółkową dla żółtodzioba
Rozumiem problemy logistyczne.Nie zdecyduje się na żłobek bo mąż pracuje po 11h dziennie, nie mamy szansy się wymieniać.
Poza tym jedna babcia pracuje więc też nie zostanie w razie choroby, wiem jak dzieci chorują w żłobku i nie mam szans być ciągle ja albo mąż na zwolnieniu bo dziecko chore. Nie wiem jak to rozwiązać...
Kółkowa jest dobra na krótkie wyjścia. Bo obciążasz jedno ramie, więc np z auta do sklepu, żeby nosidła nie targać...Któraś z mam ogarniała temat chust.
Interesuje mnie czy warto kupić na początek kółkową dla żółtodzioba
Te Helki chyba wszystkie takie samodzielne, rozgarniete itp, moja też, choć do żłobka nie chodzi.[emoji6] [emoji6]Rozumiem problemy logistyczne.
Jesli jednak chodzi o choroby to nie ma co od razu zakładać czarnych scenariuszy. Może chorować zarówno maluszek w żłobku jak i 3 czy 5latek w przedszkolu. Moja Hela przez całe dwa lata kilka razy miała kaszel/katar a antybiotyk dostała raz jak byo podjerzenie menigokoków u innego dziecka i sanepid zastosował chemioprofilaktykę.
Jak ktoś wyżej napisał dużo zależy od żłobka i dziecka, ale ja z własnego doświadczenia polecam, pomimo wcześniejszych obaw Helka nie chorowała, a naprawdę dużo jej to dało. Różnica w samodzielnośći i rozwoju między nią a starszą Zosią spora (choć wiadomo, że to też kwestia osobnicza).
Aha - i nie przeszkodziło mi to karmić piersią do 2,5 roku
Ja mam etat, ale poważnie myślę nad zmianą zawodu i szukaniem innej pracy. Najlepiej takiej, żeby być też w stanie ogranąć 3 małych dzieci i dom