reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Dziewczyny jak to jest przed współżyciem przed wizyta ? Wiem, że jak ma być robiona cytologia to należy się wstrzymać ze dwa dni.. Ale jeśli to taka zwykła kontrola? Na której tylko badanie i usg?

9ewnqqmzi7le71mi.png
Ciekawe pytanie ;)
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się że do kilku godzin po wszystko tam wraca do 'normalności'.

reklama
Obecnie (w sumie w 2014 roku ;)) weszło w życie coś, co nazywa się "konsensus okulistyczno-położniczy w sprawie wskazań do rozwiązania porodu drogą cięcia cesarskiego z powodu zmian w narządzie wzroku" wydane przez Polskie Towarzystwo Okulistyczne.
Dokument ciekawy, bo spowodował, że większość dotychczasowych wskazań okulistycznych do cięcia mogłaby być po 2014 roku uznana już za błąd w sztuce ;)
Tu jest ten konsensus: klik
A tu całkiem ciekawy artykuł o tym, co de facto jest wskazaniem okulistycznym do cięcia (tylko odwarstwienie siatkówki i zaawansowane zmiany siatkówki - krótkowzroczność nie jest) i jak wytyczne się maja do praktyki: klik

Fakt faktem mega rzadko można spotkać teraz dziewczyny ze wskazaniami okulistycznymi do cięcia, a jeśli są to bardzo rzadko (ostatnia dziewczyna którą pamiętam była po urazie oka, ze ślepotą tego oka - i tak "profilaktycznie" dostała wskazanie) :)

Dzięki za dokładną informację :) Ja całe życie byłam przekonana, że z racji wady wzroku będę mieć cesarkę i jak słyszałam opowieści o różnych "ciężkich przypadkach sn" to puszczałam to mimo uszu, pewna, że mnie to i tak nie dotyczy. No i przeżyłam lekki szok, jak mi ginekolog powiedziała w pierwszej ciąży, że niestety krótkowzroczność nie jest wskazaniem i jeśli nie pojawi się inne, to będę rodzić sn. Pamiętam, że docierała ta wiadomość do mnie parę dni :) Ale z perspektywy czasu bardzo się cieszę, że nie miałam cesarki i mam nadzieję, że za trzecim razem też będę rodzić naturalnie.

Dziewczyny pomocy....:)
Chce kupić już zestaw pielęgnacyjny dla maluszka,tylko to moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia czym się kierować.
Posyłam link, zerknijcie jak będzie miały chwilę czy jest coś warto:) dziękuję za pomoc.
www.mall.pl/akcesoria-kapiel-higiena/babymoov-zestaw-higieniczny-2016?tab=reviews
Fajny i ma chyba wszystko co potrzebne. I na szczęście nie ma gruszki do nosa, którą nie wiem czemu jeszcze czasem dokładają do takich zestawów. Kosmetyczka ładna, najbardziej mi się podoba :)

Chce kupić już zestaw pielęgnacyjny dla maluszka,tylko to moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia czym się kierować.
Posyłam link, zerknijcie jak będzie miały chwilę czy jest coś warto:) dziękuję za pomoc.
www.mall.pl/akcesoria-kapiel-higiena/babymoov-zestaw-higieniczny-2016?tab=reviews
ja osobiście nie polecam takich zestawów, kupiłam podobny w pierwszej ciąży i użyłam z tego tylko szczotkę do włosów... termometr do mierzenia temperatury dziecku lepiej kupić porządny, te w zestawach nie są. podobnie z odciągaczem do noska - lepsza frida lub katarek. termometr do mierzenia temperatury wody zbędny moim zdaniem (wystarczy łokieć :)) a tymi nożyczkami to nie umiałam obcinać paznokci (ona strasznie tępe są), obcinałam swoimi

kosmetyczka najlepsza z tego wszystkiego ;)

Ostatnia edycja:
ja osobiście nie polecam takich zestawów, kupiłam podobny w pierwszej ciąży i użyłam z tego tylko szczotkę do włosów... termometr do mierzenia temperatury dziecku lepiej kupić porządny, te w zestawach nie są. podobnie z odciągaczem do noska - lepsza frida lub katarek. termometr do mierzenia temperatury wody zbędny moim zdaniem (wystarczy łokieć :)) a tymi nożyczkami to nie umiałam obcinać paznokci, obcinałam swoimi

kosmetyczka najlepsza z tego wszystkiego ;)
Zgadzam się. Choć ja to bym z tego zestawu ewentualnie cążki do paznokci użyła ;)

Ja osobiście wolałabym pokupować osobno rzeczy, bo na 100% nie trafiłabym na zestaw, w którym wszystko by mi pasowało (tu np. w mojej ocenie niepotrzebny jest termometr, bo wolałabym zbliżeniowy, mi nożyczki nie były potrzebne, taki aspirator, pilniczek, gryzak, termometr do wody też nie - więc za zbliżona cenę kupiłabym lepsze jakościowo rzeczy, ale mniej :)). Ogólnie nie lubię gotowych zestawów, więc może niech wypowiedzą się dziewczyny, które lubią ;)
A i tak uniwersalna prawda jest taka, że każdemu odpowiada/przydaje się co innego :)
Dzięki za dokładną informację :) Ja całe życie byłam przekonana, że z racji wady wzroku będę mieć cesarkę i jak słyszałam opowieści o różnych "ciężkich przypadkach sn" to puszczałam to mimo uszu, pewna, że mnie to i tak nie dotyczy. No i przeżyłam lekki szok, jak mi ginekolog powiedziała w pierwszej ciąży, że niestety krótkowzroczność nie jest wskazaniem i jeśli nie pojawi się inne, to będę rodzić sn. Pamiętam, że docierała ta wiadomość do mnie parę dni :) Ale z perspektywy czasu bardzo się cieszę, że nie miałam cesarki i mam nadzieję, że za trzecim razem też będę rodzić naturalnie.
W 100% Cię rozumiem! :D Ja zawsze chciałam rodzić siłami natury, ale mój Staś do 36 tygodnia był w położeniu miednicowym, więc przez ostatni miesiąc już mnie ginekolog nastawiał na cesarkę. Strasznie jej nie chciałam, ale już się nastawiłam ze tak będzie. A tu nagle na weselu znajomej fiku miku i się uparciuch obrócił - i jakkolwiek to nie zabrzmi, to też miałam takie 2-3 dni kiedy ta informacja musiała dotrzeć do mojej świadomości, bo już byłam nastawiona na cesarkę ;) Tak więc wtedy udało się urodzić siłami natury, teraz tez mam zamiar - a co z tego wyjdzie to się okaże :D

Według mnie też lepiej osobno kupić niż w zestawie. Termometr to lepszy do ucha np, obcinaczki u nas się sprawdziły a szczotka już nie bo córka miała takie włosy że tylko grzebyczek dawał radę[emoji38]

reklama
Do góry