reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Ja znoszę l4 do pracodawcy a on daje do ZUS, jest mnie niż 20 pracowników. Niefart dla szefa że jest przełom roku i nie miałam 33 dni l4, więc płaci mi w grudniu i styczniu!

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
To czy z ZUS czy z Firmy zalezy od ilości pracowników. Ja pracuję w dużej firmie i dostaję kasę z firmy a firma rozlicza się za mnie z ZUSem. Jak jest mało (nie pamiętam ile) to bezpośrednio płaci Ci ZUS

Tak myślałam. W mojej firmie też dużo jest pracowników.
Wydawało mi się, że koleżanka na l4 ciążowym pytała mnie dlaczego firma z wypłatą się spóźnia tzn, że dostawała od pracodawcy, nie z ZUS.

Nie rozumiem pytania.
Ja na l4 od 17.10 i wypłaty dostaje o czasie - w październiku , listopadzie, grudniu w terminie:)

9ewnqqmzi7le71mi.png

Ja na l4 od 24.10 ,przez pierwsze 33 dni płacił mi pracodawca ,a pod koniec listopada przejmuje już ZUS.
A pytam dlatego że jeszcze w grudniu nic z Zus-u nie dostałam...Pewnie ok 10 stycznia przyjdzie. Wolałam zapytać Was jak to było w waszych firmach.
Koleżanka moja pracuje w przedszkolu i ona dostaje regularnie(A jesteśmy na tym samym etapie ciąży,ten sam lekarz i wizyty w tym samym dniu:) ),może dlatego że państwowa praca.
Hmmm...nie mam pojęcia ,dlatego wolałam podpytać:)

Dziękuję za wszystie odpowiedzi

właśnie nie wiem, dlatego pytam czy może któraś już ma coś takiego, bo nie chce mi się do stacjonarnego jechać, żeby sprawdzać. ale chyba i tak zamówię :) wydaje mi się, że latem do gondolki będzie super. do tego można jeszcze dokupić kocyk :)
A nie będzie to za ciepłe na lato? Minki jest ciepłe, nie wiem z czego jest ta druga strona, ale nawet jak z bawełny i na niej dziecko będzie leżeć, to pod spodem będzie ta ciepła część...

Ja dziś dostałam pierwsza wypłatę na L4 (przed ciążą nie miałam żadnych zwolnień) i też się zdziwiłam że coś sporo mi wyliczyli, praktycznie tyle co dostawałam razem z premią a miałam ja raz na 3 mc. Ale mama mi coś tłumaczyła że z ZUSu wychodzi wieksza kwota niż normalna pensja (może odchodzą jakieś składki?)
Zależy, ja w 1szej ciąży też miałam więcej, bo miałam urlop na przełomie 2ch miesięcy i dodatek urlopowy mi wliczyli do tego.
A teraz mam 300zl mniej bo nie wlicza mi się podwyżka ministerialna, bo osoba na L4 i macierzynskim się ona nie należy. Choć na macierzynskim z córką dostawałam, ale teraz pozmieniali przepisy..

Hej dziewczyny:)
Powiecie mi po jakim czasie dostalyscie pierwsze pieniążki z Zus-u? Już na L4.
Buziaki dla maluszków w brzuszkach
Ja od razu, jak wypłaty były bo mi zakład pracy wypłaca, a jemu ZUS. Tak jest w dużych zakładach pracy, od ilustracji tam pracowników. A w mniejszych wypłaca bezpośrednio ZUS

Czesc. Mozna jeszcze dołaczyc? :)

U nas termin przewidywany wedlug USG to 28.06. Wszystko na to wskazuje, ze spodziewamy sie drugiej córki :) To moja druga ciaza. Kompletnie inne doswiadczenie niz pierwsza!

W pierwszej z powodu krwiaka i szyjki lezalam od 8 tygodnia ciazy do samego konca. Pierwsza ciaza dala ogromnie w kosc! Mdlosci 6 miesieczne, niskie cisnienie, omdlenia, anemia, nieustanne problemy z infekcjami no i to lezenie... n
Teraz moj maluch ma 20 miesiecy i jest najcudowniejszym maluchem jakiego znam.

Ta ciaza jest kompletnie odmienna na kazdym etapie jej doswiadczania. Poza epizodami mdlosci czy napadow glodu nic mi nie doskiwera. Nie moge na nic narzekac i ciesze sie z kazdego dnia :)
Chodze do pracy i poki co planuje przejsc na l4 gdzies w polowie.

Witam wiec Was i ciesze sie, ze bedziemy sobie w tej podrozy towarzyszyc :)

zamówiłam sobie dziś w Smyku tą poduszkę do spania z Motherhood, którą tak polecałyście (jest teraz tańsza) ciekawa jestem jak się sprawdzi. przy poprzednich maluchach miałam tylko ten mały rogal do karmienia, który bardzo nam się przydał.
a miała któraś taki komplet do wózka/ fotelika: Link do: MimiNu, Minky, Motylek ?
bo się zastanawiam nad kupnem i ciekawi mnie zwłaszcza ta poduszka-motylek
Ja mialam. Sprawdzila mi się tylko w jednej sytuacji - gdy pojechalismy na wies i droga dojazdowa to byly tak ogromne kamyki, ze przejazd wozkiem to byla istne trzesienie ziemii dla Malej w wozku. Drugi raz bym nie kupila.

Czytam tez ze kompletujecie wyprawki. Mam to szczescie, ze u nas prawie wszystko zostaje po starszej, wiec dokupie tylko to co niezbedne. Marysia jest z kwietnia i urodzila sie bardzo malutka, wiec jezeli jej siostra urodzi sie wieksza to ubrania beda jak znalazl :)

W tej ciazy mam nastawienie robienia wyprawki dla siebie :D Czyli stawiam na ladne koszule nocne, bluzki do karmienia i wszystko co sprawi ze to mi bedzie po porodzie milo :)

W pierwszej ciazy szalalam z zakupami - lezenie i internetowe zakupy pochlonely mnie do reszty i niestety, ale wiekszosc z nich u mnie sie nie sprawdzila ani nie byla uzywana.
Mysle tez patrzac na doswiadczenia kolezanek ze nie ma idealnej listy najlepszych rzeczy - wszystko zalezy od preferencji. Cos co nie sprawdzilo sie u mnie - u innej osoby bedzie totalnym must have.

U mnie np totalnym niewypalem okazala sie poduszka do karmienia (a karmilam piersia 16 miesiecy! :), niania elektroniczna (teraz kupie taka z kamera i zdecydowanie bez czujnika ruchu), zapas butelek (nie byly potrzebne), wszelkie body zakladane tylko przez glowe (ani jednego nie chce w piereszych 3 miesiacach! u mnie okazaly sie totalnie nie praktyczne) czy poduszki/posciele dla dziecka - Marysia przez 16 miesiecy na nich ani pod nimi nie spala.

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

A nie będzie to za ciepłe na lato? Minki jest ciepłe, nie wiem z czego jest ta druga strona, ale nawet jak z bawełny i na niej dziecko będzie leżeć, to pod spodem będzie ta ciepła część...
druga strona to 100% bawełny i wydawało mi się, że będzie ok jak maluszek będzie dość cienko ubrany, ale teraz już nie wiem ... dałaś mi do myślenia :)
najwyżej będę używać w chłodniejsze dni tylko ;)

Ja od razu, jak wypłaty były bo mi zakład pracy wypłaca, a jemu ZUS. Tak jest w dużych zakładach pracy, od ilustracji tam pracowników. A w mniejszych wypłaca bezpośrednio ZUS

No to ja należę do tych co ZUS musi płacić, bo mała firma 5 pracowników. A oni mają 30 dni czasu od ostarczenia przez pracodawcę mojego L4 do nich...więc muszę poczekać bo pytałam moja szefowa to zawiozła dopiero 8 grudnia:( A L4 dałam 21 listopada.
Niestety przepisy mówią że pracodawca musi niezwłocznie dostarczyć L4...tylko to "niezwłocznie"nie jest określone konkretna liczba dni i pracodawca nawet jak zniesie 3 tyg później to nic się nie dzieje....tylko JA wtedy dostanę pieniądze później.
Pozostaje tylko czekać i się nie stresować:)

reklama
druga strona to 100% bawełny i wydawało mi się, że będzie ok jak maluszek będzie dość cienko ubrany, ale teraz już nie wiem czy akurat to... dałaś mi do myślenia :)
najwyżej będę używać w chłodniejsze dni tylko ;)
No gondola ma taki materacyk więc dodatkowa amortyzacja nie jest potrzebna, takie coś to raczej na jesień bardziej bym kupiła jak już...

Witam nową mamę, rozgość się[emoji4]

Do góry