reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

A ja mam już drugi miesiąc rozkminy. Dostałam drugą wypłatę na zwolnieniu w ciąży.
Rozmawiałam z kadrową, chodziłam na l4, miałam podwyższki i wyliczyła mi do jakiej kwoty 100% sie cofam przed podwyższkami. Ja dalej dostaję tą samą wypłatę jaką miałam przed zwolnieniem. Nie żeby mi to przeszkadzało, ale martwię się, że jest jakas pomyłka. Po co mi wyliczali ile byłam na l4 i do poprzednich wypłat, skoro dostaję to samo. Jakoś nie mogę zrozumieć.

reklama
To i ja się pochwalę moim brzuszkiem i wzdec mam już naprawdę mało i rzadko w porównaniu do tego co było kiedyś więc to jest typowo ciążowy brzuszek :-) A jeśli chodzi o obawy związane z ruchami dziecka to też je miewam czasami więc może to normalne :-)?
1514566474-e2111b637c98597c-aaaaaa.jpeg

1514566484-373d747b900875c9-aaaaaa.jpeg

A ja mam już drugi miesiąc rozkminy. Dostałam drugą wypłatę na zwolnieniu w ciąży.
Rozmawiałam z kadrową, chodziłam na l4, miałam podwyższki i wyliczyła mi do jakiej kwoty 100% sie cofam przed podwyższkami. Ja dalej dostaję tą samą wypłatę jaką miałam przed zwolnieniem. Nie żeby mi to przeszkadzało, ale martwię się, że jest jakas pomyłka. Po co mi wyliczali ile byłam na l4 i do poprzednich wypłat, skoro dostaję to samo. Jakoś nie mogę zrozumieć.
Ja dziś dostałam pierwsza wypłatę na L4 (przed ciążą nie miałam żadnych zwolnień) i też się zdziwiłam że coś sporo mi wyliczyli, praktycznie tyle co dostawałam razem z premią a miałam ja raz na 3 mc. Ale mama mi coś tłumaczyła że z ZUSu wychodzi wieksza kwota niż normalna pensja (może odchodzą jakieś składki?)

1514569277-6937376c2d5854d8-aaaaaa.jpeg

A ja wieczor spędzam w takim towarzystwie [emoji6] książkę polecam napisana w super humorystyczny sposób pozwala oswajac się z myśla o macierzyństwie ciasteczko, wcześniej racuszki z jabłkiem jadłam i odpoczywamy z dzidzia i kotełkiem.
Jutro z mężem mamy zamiar jechać do sklepu oglądać wózki, fajnie byłoby coś wybrać i czekac na używaną okazję

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

to pewnie zależy jak duża firma i czy płaci ZUS czy pracodawca. Pracodawca zawsze płaci w takim terminie jak do tej pory a w Zusie to najlepiej zapytać którego możemy się spodziewać pieniędzy.

Ja jeszcze dostałam od pracodawcy. Bo 33 dni minęło od zwolnienia.
Hm to Zus może przelewać w innym terminie? Ale zwolnienie dostarczam każde do firmy nie do ZUSu?
Wydaje mi się, że jak koleżanka byla na ciążowym l4 to parę razy pytała mnie czemu firma się opóźnia z kasą, to mogla dostawać z firmy, a nie bezpośrednio z ZUs?

reklama
Ja jeszcze dostałam od pracodawcy. Bo 33 dni minęło od zwolnienia.
Hm to Zus może przelewać w innym terminie? Ale zwolnienie dostarczam każde do firmy nie do ZUSu?
Wydaje mi się, że jak koleżanka byla na ciążowym l4 to parę razy pytała mnie czemu firma się opóźnia z kasą, to mogla dostawać z firmy, a nie bezpośrednio z ZUs?
To czy z ZUS czy z Firmy zalezy od ilości pracowników. Ja pracuję w dużej firmie i dostaję kasę z firmy a firma rozlicza się za mnie z ZUSem. Jak jest mało (nie pamiętam ile) to bezpośrednio płaci Ci ZUS

Do góry