reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

reklama
:) Trochę ponad dwa lata i jestem całkiem zielona jak tutaj sytuacja przedstawia się z późniejszymi badaniami, opłatami, zwolnieniem lekarskim itp... Zwłaszcza, że mój niemiecki jest w stopniu zaledwie średnim [emoji14] więc tym bardziej mam stresa jak tutaj to wszystko ogarnę. A Ty długo tu jesteś? :)
Ja mieszkam tu 7 lat druga Corke urodzilam tutaj.Zwolnienie lekarskie wypisuje ginekolog aczkolwiek niestety wiekszosc ma podejscie ciaza to nie choroba ale dobrego,przychylnego lekarza na pewno znajdziesz, koszty badan i lekow zaleza od Krankenkasse ja mam w AOK i praktycznie wszystkie badania mialam pokrywane z kasy chorych raz tylko placilam pamietam 30 euro (nie pamietam na co bylo badanie),leki na podtrzymanie ciazy sa refundowane,femibion 1 jest refundowana ale 2 juz nie.
Jak moge jakos pomoc to pisz.Jezeli bede potrafila na pewno to zrobie.
Jezyk powiadasz a nie ma u Ciebie w Landzie jakiegos polskiego ginekologa?

[emoji738]Nawet najslodsza czekolada nie jest tak slodka jak usmiech dziecka[emoji738]

Ostatnia edycja:
Ja mieszkam tu 7 lat druga Corke urodzilam tutaj.Zwolnienie lekarskie wypisuje ginekolog aczkolsiek niestety wiekszosc ma podejscie ciaza to nie choroba ale dobrego,przychylnego lekarza na pewno znajdziesz, koszty badan i lekow zaleza od Krankenkasse ja mam w AOK i praktycznie wszystkie badania mialam pokrywane z kasy chorych raz tylko placilam pamietam 30 euro (nie pamietam na cp bylo badanie),leki na podtrzymanie ciazy sa refundowane,femibion 1 jest refundowana ale 2 juz nie.
Jak moge jakos pomoc to pisz.Jezeli bede potrafila na pewno to zrobie.
Jezyk powiadasz a nie ma u Ciebie w Landzie jakiegos polskiego ginekologa?

[emoji738]Nawet najslodsza czekolada nie jest tak slodka jak usmiech dziecka[emoji738]

Super :) Bardzo Ci dziękuję, na pewno jeszcze skorzystam i będę wypytywać o różne rzeczy :)

Hmm no tak właśnie czułam, że ze zwolnieniem może być problem, ale ja mam pracę fizyczną i szczerze mówiąc niezbyt wyobrażam sobie pracować zbyt długo w ciąży. A orientujesz się może jak jest z zakazem pracy tutaj? Jest ono wystawiane przez lekarza czy przez pracodawcę? Też jestem w AOK. Dostałam dwa opakowania od ginekologa (femibion) ale powiedzial mi, że mogę kupić coś innego, bo te tabletki są tu dość drogie. Czyli potrzebowałabym receptę na ten femibion 1?

Jest w okolicy dwóch ginekologów ale nie mają zbyt dobrej opinii i gabinety kiepsko wyposażone więc zdecydowałam się na niemieckiego lekarza. Póki co po pierwszej wizycie jestem zadowolona, ale zobaczymy co będzie dalej :)

Super :) Bardzo Ci dziękuję, na pewno jeszcze skorzystam i będę wypytywać o różne rzeczy :)

Hmm no tak właśnie czułam, że ze zwolnieniem może być problem, ale ja mam pracę fizyczną i szczerze mówiąc niezbyt wyobrażam sobie pracować zbyt długo w ciąży. A orientujesz się może jak jest z zakazem pracy tutaj? Jest ono wystawiane przez lekarza czy przez pracodawcę? Też jestem w AOK. Dostałam dwa opakowania od ginekologa (femibion) ale powiedzial mi, że mogę kupić coś innego, bo te tabletki są tu dość drogie. Czyli potrzebowałabym receptę na ten femibion 1?

Jest w okolicy dwóch ginekologów ale nie mają zbyt dobrej opinii i gabinety kiepsko wyposażone więc zdecydowałam się na niemieckiego lekarza. Póki co po pierwszej wizycie jestem zadowolona, ale zobaczymy co będzie dalej :)
Walcz o to bo ja przez wlasnie takie gadanie stracilam jedna ciaze.Kezeli za jakies badania badz leki chcesz miec zwracane z AOK to musisz miec recepte badz rachunek za nie.U mnie naa liscie femibion 1 jest refundowany (popros u siebie w AOK o liste lekow refundowanych) za femibion 2 musialam placic sama placilam jakos 50 euro.Femibion to pol biedy jak trzeba brac zastrzyki typu clexane to dopiero ceny sa hardkorowe :(

Ja jestem w troche innej sytuacji bo jestem po wielokrotnych poronieniach wiec odrazu dostaje L4

Z praca tutaj jest tak ze jezeli ciaza nie jest zagrozona i lekarz nie wystawi L4 to musisz pracowac tyle ze jak pracujesz fizycznie pracodawca musi dostosowac Ci odpowiednio stanowisko pracy badz zmienic jej warunki tak zeby nie byly dla Ciebie zagrazajace.

Mam glowe Pelna mysli... Watpliwosci I zlosci... W moim zyciu pojawil sie watek bylej kobiety mojego partnera... Zaczynaja sie klamstwa... Krecenie... Dziwne sytuacje... I to akurat teraz... Teraz kiedy powinnam sie cieszyc kazdym dniem... :-(zycie nie jest sprawiedliwe

reklama
Do góry